x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ministrul PNL al Justiției sparge bugetul lui Ciolacu

Ministrul PNL al Justiției sparge bugetul lui Ciolacu

de Ion Alexandru    |    14 Noi 2023   •   08:00
Ministrul PNL al Justiției sparge bugetul lui Ciolacu

Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, vine cu noi cereri adresate Guvernului pentru a obține alte suplimentări ale bugetelor instituțiilor pe care le coordonează, cu bani din Fondul de rezervă bugetară.

În cursul lunilor octombrie și noiembrie, au fost solicitate suplimentări de 595.619.000 de lei, din care au fost deja aprobate 196.500.000 de lei. Ultima astfel de cerere vizează suplimentarea bugetului CSM pentru plata unor drepturi de natură salarială, printre care se regăsesc și cheltuieli cu plata unor membri ai comisiilor de concurs organizate de Consiliu sau a unor formatori colaboratori care au prestat activități de formare inițială la Institutul Național al Magistraturii și la Școala Națională de Grefieri.

Una dintre cereri face obiectul unui proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă pentru suplimentarea bugetului Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2023.

Conform Notei de Fundamentare, potrivit articolului 61 din legea CSM nr. 305/2022, finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale Consiliului Superior al Magistraturii se asigură de la bugetul de stat, iar bugetele Inspecției Judiciare, Institutului Național al Magistraturii și Școlii Naționale de Grefieri sunt cuprinse, distinct, în bugetul CSM, președintele acestei instituții având calitatea de ordonator principal de credite. În document se precizează însă că, ținând cont de execuția bugetară înregistrată la data de 21 octombrie 2023, precum și de evoluția cheltuielilor preconizate a fi realizate până la finalul anului, în prezent, din cauza lipsei fondurilor necesare, nu pot fi plătite drepturile salariale curente ale personalului din cadrul CSM, sumele cuvenite membrilor comisiilor de la concursurile organizate de Consiliu, drepturile salariale curente ale personalului Institutului Național al Magistraturii și Școlii Naționale de Grefieri, dar nici sumele necesare pentru plata cu ora a formatorilor colaboratori care au desfășurat activități în cadrul procesului de formare inițială, în perioada octombrie - noiembrie 2023.

 

7,5 milioane de lei, pentru două luni

 

„În urma analizei dispuse de ordonatorul principal de credite asupra creditelor de angajament și creditelor bugetare aprobate în bugetul Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2023, s-a constatat că nu pot fi asigurate prin virări de credite sumele necesare achitării drepturilor de natură salarială menționate, creditele de angajament și creditele bugetare menționate la capitolul «Autorități publice și acțiuni externe - Cheltuieli de personal» și la capitolul «Învățământ - Cheltuieli de personal», fiind insuficiente pentru acoperirea acestor cheltuieli”, se menționează în această Notă de Fundamentare.

Astfel, se impune, scrie Alina Gorghiu, suplimentarea bugetului CSM pe anul 2023 din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului cu suma de 4.500.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, în vederea achitării drepturilor salariale curente ale personalului CSM și pentru plata membrilor comisiilor de la concursurile organizate de CSM. De asemenea, se solicită suplimentarea cu încă 3.000.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, în vederea achitării drepturilor salariale curente ale personalului INM și al Școlii Naționale de Grefieri și a sumelor pentru plata curentă a formatorilor colaboratori care au desfășurat activități în cadrul procesului de formare inițială în perioada octombrie - decembrie 2023.

Proiectul de HG este avizat de vicepremierul Marian Neacșu și de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

 

Vedetele justiției, care au încasat astfel de plăți în 2022

 

Studiind declarațiile de avere completate și depuse de unele „vedete” ale sistemului judiciar, putem constata că aceste plăți, mai ales cele aferente participării la unele comisii de concurs organizate de CSM, merg și către „greii” justiției.

Spre exemplu, în declarația de avere din 14 iunie 2023 a lui Daniel Horodniceanu, actualul vicepreședinte al CSM, care se referă la veniturile realizate de acesta în anul 2022, când activa ca procuror DIICOT, se menționează faptul că a încasat 19.401 lei de la Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de membru al comisiilor de concurs pentru ocuparea unor funcții de conducere. Acest salariu a rotunjit veniturile deloc de neglijat pe care Horodniceanu le-a încasat de la DIICOT, respectiv un salariu anual de 278.181 de lei, la care se adaugă alte venituri restante de 48.010 lei.

Tot de la CSM, în calitate de membru de drept, a primit bani, până la finalul mandatului, și celebra Gabriela Scutea, fost procuror general al României. În declarația sa de avere din luna ianuarie a anului curent, aceasta a menționat că a încasat de la CSM, în 2022, venituri anuale de 119.772 de lei.

 

 

Penitenciarele, Parchetul General, DNA și DIICOT au rămas fără fonduri

 

Aceasta nu este însă singura solicitare în lucru a Ministerului Justiției către Guvernul Ciolacu, în vederea suplimentării bugetelor unor instituții cu bani din Fondul de rezervă bugetară. Printre cereri se numără și suplimentarea bugetului Administrației Naționale a Penitenciarelor cu 133.166.000 de lei credite de angajament și 138.866.000 de lei credite bugetare, la care se adaugă 1.490.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, tot pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, în vederea asigurării cheltuielilor privind asistența socială.

Apoi, Ministerul condus de Alina Gorghiu vrea să ceară suplimentarea cu 105.568.000 de lei credite de angajament și credite bugetare pentru cheltuielile de personal din Ministerul Public, din care 19.000.000 de lei pentru DNA și 14.106.000 de lei pentru DIICOT, în vederea achitării unor drepturi de natură salarială aferente lunilor octombrie și noiembrie. Tot pentru Ministerul Public se cer încă 11.579.000 de lei, în vederea achitării plăților înregistrate de unitățile de parchet precum și pentru finanțarea cheltuielilor de natura bunurilor și serviciilor până la finalul anului 2023, din care 2.000.000 pentru DNA și 1.900.000 de lei pentru DIICOT.

Guvernul a aprobat deja, la propunerea Ministerului Justiției, suplimentarea cu 15.700.000 de lei a bugetului Ministerului Public pentru achitarea plăților restante privind ajutorul public judiciar. De asemenea, a fost suplimentat bugetul ANP cu 100.000.000 de lei. A fost suplimentat bugetul Ministerului Justiției cu 45.000.000 de lei pentru plata unor bunuri și servicii și cu 36.500.000 de lei pentru cheltuieli de ordine publică și siguranță națională.

În total, în numai o lună, Ministerul Justiției a solicitat suplimentări de 595.619.000 de lei, din care a fost aprobată alocarea de la Fondul de rezervă a sumei de 196.500.000 de lei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×