x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ministrul şi cancerul

Ministrul şi cancerul

de Razvan Barbulescu    |    20 Noi 2007   •   00:00
Ministrul şi cancerul
Sursa foto: Lucian Alecu/

Intrebare ca la Radio Erevan: cancerul poate să aducă voturi politice? Nu ştim, dar ministrul liberal al sănătăţii incearcă.

Intrebare ca la Radio Erevan: cancerul poate să aducă voturi politice? Nu ştim, dar ministrul liberal al sănătăţii incearcă. Cu cinci zile inainte de alegerile pentru parlamentul european, Eugen Nicolăescu (foto) se iţeşte in faţa electoratului cu o declaraţie care-ţi taie răsuflarea. Netulburat de cinismul situaţiei, ministrul lansează solemn propunerea (exclusiv) liberală de străngere a unui milion de semnături in sprijinul unei campanii de luptă impotriva cancerului. "Unul din scopurile campaniei declanşate de PNL este alocarea de sume egale pentru toţi bolnavii de cancer, indiferent de ţara Uniunii Europene din care provin…"

Şi ministrul formulează declaraţia limpede, ca să nu existe indoieli: "Liberalii vor realiza campania europeană «Uniţi impotriva cancerului!», declară ministrul. Decizia a fost luată in şedinţa Biroului Politic al PNL. Acţiunea vine să demonstreze incă o dată că PNL consideră sănătatea romănilor o prioritate naţională şi strategică". Cazi pe spate. Logic e să te duci ca bivolul spre formaţia lui Nicolăescu. Iţi laşi baltă treburile şi te inscrii la liberali. Sau măcar, in chip de recunoştinţă, votezi cu ei la 25 noiembrie. Din prioritatea naţională şi strategică a lui Nicolăescu, populaţia trebuie să priceapă căt este de european ministrul şi căt de dedicaţi sunt suferinzilor de cancer din Romănia el şi liberalii.

Asta pe de-o parte. Pe de alta insă, frapează lipsa de onestitate a ministrului. Transpiraţi de alergătura după voturi, liberalii uită că iniţiativa de care s-au lipit nu e cătuşi de puţin nouă. Exista in Romănia incă din iulie 2007, cănd Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romănia (FABC) a lansat campania paneuropeană Cancer United. Campanie lansată la Bruxelles cu un an in urmă: la 19 octombrie 2006, cu exact acelaşi scop menţionat in Misiunea Cancer United: acces egal la cel mai inalt standard de ingrijire pentru toţi pacienţii din Europa. FABC mai precizează că federaţia "este interfaţa intre organizaţiile membre şi instituţiile de stat sau cele europene". Ceea ce trebuia să ştie şi ministrul, şi dacă o ştia, trebuia s-o amintească. După cum decent era să nu politizeze chestiunea. Fără indoială, treaba unui politician e să-şi salte echipa, lăsănd impresia, eventual cu talent, că moare de binele aproapelui. In acest sens, ministrul sănătăţii lansează senin strategii de partid ce demonstrează că in Romănia e vie credinţa că in politică simţul ridicolului dăunează.

×
Subiecte în articol: special ministrul