x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Miracolele medicinei israeliene

Miracolele medicinei israeliene

de Cristina Diac    |    30 Aug 2007   •   00:00
Miracolele medicinei israeliene
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

In sistemul de sănătate din Israel, unul dintre cele mai performante din lume, lucrează mulţi medici originari din Romănia. Despre cum s-a construit miracolul numit medicina israeliană, de ce sunt atăt de mulţi medici plecaţi din Romănia şi despre multe altele ne-a vorbit domnul Adi Garfunkel, unul dintre cei mai buni specialişti in "medicină orală" pe plan mondial.
• Cititi si: Din Humuleştii lui Creangă


In sistemul de sănătate din Israel, unul dintre cele mai performante din lume, lucrează mulţi medici originari din Romănia. Despre cum s-a construit miracolul numit medicina israeliană, de ce sunt atăt de mulţi medici plecaţi din Romănia şi despre multe altele ne-a vorbit domnul Adi Garfunkel, unul dintre cei mai buni specialişti in "medicină orală" pe plan mondial.


In ultimul clasament realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite dat publicităţii anul trecut, care ordonează statele după nivelul de dezvoltare bazăndu-se pe date culese in 2004, Israelul ocupă poziţia 23 (Romănia se află pe locul 60, intrănd pentru prima dată in grupul ţărilor cu nivel ridicat de dezvoltare).


SPERANŢA DE VIAŢĂ. Ierarhia făcută de oficialii ONU are la bază un indicator numit "Indicele Dezvoltării Umane (IDU)", calculat după o formulă ce conţine şi indicele speranţei de viaţă, gradul de alfabetizare, invăţămăntul şi nivelul de trai. Speranţa de viaţă in Israel este de 78 de ani pentru bărbaţi şi 82 la femei. Anual, 8,2% din venitul naţional este alocat sănătăţii, cheltuielile suportate de la buget pentru fiecare locuitor fiind de aproximativ 2.000 de dolari. Medicina israeliană este una dintre cele mai performante, rivalizănd cu cea din Statele Unite sau din Europa Occidentală. Şi ceea ce ne-a incăntat şi mai mult să aflăm: mulţi medici sunt originari din Romănia!


EDUCAŢIA. Domnul Garfunkel ne-a explicat cum a procedat Israelul pentru a avea servicii medicale performante. Pe primul loc, in opinia domniei sale, ar fi un factor de natură subiectivă - educaţia, mentalitatea sau atitudinea generală faţă de lume şi viaţă: "Suntem un popor mic, işi explică doctorul Adi Garfunkel importanţa şi, implicit, fondurile uriaşe acordate sistemului sanitar in Israel, care pentru a supravieţui trebuie să pună accentul numai pe calitate. Acesta este un principiu general valabil, nu se referă numai la medicină".


FONDURI URIAŞE. In al doilea rănd, medicina performantă presupune foarte mulţi bani. La Spitalul Hadassah din Ierusalim, considerat o culme după standardele domeniului, s-a inceput construirea unui bloc de spitalizare care va costa circa 140 de milioane de dolari. Fondurile vin in principal din donaţii. "E un principiu antic evreiesc, explică mai departe domnul Garfunkel, care spune că, atunci cănd ai atins un anumit nivel financiar, trebuie să dai, să ajuţi, fiindcă actul de caritate iţi va fi recunoscut in ceruri. Cu alte cuvinte, trebuie să dai cu modestie. Cineva a donat peste 30 de milioane de dolari şi nu şi-a pus numele lui pe spital, să se ştie cine e donatorul. Mulţi vor ca numele lor să nu apară nicăieri."


SPECIALIZĂRI INALTE. In al treilea rănd, servicii performante nu pot oferi decăt medicii foarte bine pregătiţi. "Profesorii mei, spune mai departe domnul Garfunkel, prima generaţie după crearea statului Israel, nu au fost neapărat nişte medici senzaţionali, dar au avut intuiţia să ne trimită la cele mai bune specializări, in general cu burse federale americane. Am avut şi eu un astfel de stagiu de specializare in Statele Unite, care a durat trei ani, şi ca mine au fost mulţi. Toţi ne-am intors plini de carte."


FORMAREA CONTINUĂ. Pe lăngă salariul de la spital, un medic mai are la dispoziţie un fond de specializare, virat lunar in contul său de instituţia spitalicească, aceşti bani putănd fi folosiţi, de pildă, pentru a participa la congrese. Rare sunt cazurile cănd banii aceştia rămăn neutilizaţi, pentru că fără activitate ştiinţifică probată prin participarea la congrese şi publicarea de articole in reviste de specialitate nu exişti in viaţa medicală. După şase ani de activitate, un medic poate ca in al şaptelea - numit an sabatic - să meargă in orice loc din lume şi să se dedice exclusiv cercetării, fără să plătească nimic din buzunarul propriu.


CERCETARE ŞI PROGRES. Adi Garfunkel, somitate pe plan mondial, susţine că fără cercetare nu se poate face nimic: "In afară de faptul că publici nişte articole şi că astfel contribui la dezvoltarea ramurii, pe tine ca individ munca de cercetare in medicină te invaţă să pui intrebări, să cauţi răspunsuri, inveţi că nimic nu e simplu, că nimic nu e absolut, inveţi să ştii că nu ştii. Iar cănd un doctor e conştient că nu ştie chiar totul, devine modest şi se raportează altfel la problemele puse de bolnav, se «cercetează» practic şi pe sine - «oare fac bine ce fac?»". Capacitatea de a atrage fonduri pentru proiecte de cercetare este un criteriu important in evaluarea profesională a medicilor care doresc şi o carieră academică. Pentru cercetare, in lume se alocă fonduri uriaşe, dar ca să le obţii trebuie ca proiectul tău să fie apreciat intre primele 10%.


MEDICINA ORALĂ. Meseria domnului Adi Garfunkel se numeşte aici medicină orală şi este o inaltă specializare pe fond de stomatolog. Un astfel de specialist urmăreşte proiecţia altor boli, sistemice, la nivelul cavităţii bucale, precum şi influenţa sănătăţii acesteia asupra stării generale a pacientului. Specializarea este relativ recentă, "inventată" in Statele Unite, unde a deprins-o şi doctorul Garfunkel, care ulterior a deschis prima secţie de medicină orală din Israel. Conform statisticilor furnizate de Ministerul Sănătăţii, in Israel circa 7.500 de medici stomatologi tratează o populaţie de aproximativ 6,7 milioane, rezultănd cel mai mare număr de stomatologi pe cap de locuitor din lume. Din aprecierile interlocutorului nostru, in jur de 1.500 fie şi-au inceput studiile in Romănia, fie şi-au făcut aici pregătirea integral. Intr-un an Israelul pregăteşte... doar 48 de medici stomatologi! Atăt "permite bugetul universităţii". Restul aspiranţilor la profesia de medic caută să studieze in alte părţi, un număr important chiar in Romănia.


Medic, profesor şi cercetător

Adi Garfunkel s-a născut la Bucureşti, unde a şi inceput să studieze medicina. După primul an de facultate, in anii ’50, a emigrat in Israel impreună cu familia. A urmat o carieră strălucită, unde a atins cele mai inalte trepte: şeful Secţiei de medicină orală a Spitalului Hadassah din Ierusalim, decanul Facultăţii de Stomatologie, autor a numeroase studii şi lucrări de specialitate. In prezent lucrează intr-o clinică stomatologică privată, pe care o deţine impreună cu alţi doi medici, originari tot din Romănia. Profesorul Garfunkel a creat şi o societate care acordă asistenţă medicală la domiciliu persoanelor vărstnice netransportabile, pentru preţuri foarte mici din partea pacientului, restul tarifelor fiind suportate din alte fonduri. Conferenţiază şi ţine cursuri ca profesor asociat al mai multor instituţii de invăţămănt medical superior, printre care şi cele din Bucureşti şi Iaşi. Alături de soţia sa, Bianca, medic, originară din Romănia, editează revista Actualităţi medicale, distribuită gratuit la peste 6.000 de medici din Romănia.


Satisfacţii

Doctorul Garfunkel a indicat căile de urmat pentru o carieră de succes: "Cred că relaţia caldă cu pacienţii este vitală. Trebuie să incerci să le fii simpatic, bolnavii vor să ii tratezi cu respect, inţelegere şi căldură. Am incercat să le spun asta şi studenţilor mei. Chiar dacă are leucemie şi nu poţi să-i faci mare lucru, măcar să simtă că are un sprijin in tine, că eşti cu el, că il suporţi, că-ţi pasă; nu că rezolvi cazul, iei banii şi te duci acasă. Sau dacă scriu un articol citat in toată lumea ori merg la congrese şi văd că unii dintre cei mai mari specialişti mi-au fost căndva studenţi. Pentru mine contează realizarea academică, nu cea economică".


×
Subiecte în articol: special romania Israel garfunkel medici adi