x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Miscarea sindicala vrea in Parlament

Miscarea sindicala vrea in Parlament

28 Aug 2004   •   00:00

SPECIAL

Negocierile preelectorale dintre PRM si aripa politica a Blocului National Sindical sunt vazute de catre analisti ca o forma de presiune. Cartelul Alfa considera ca posibila alianta si politizarea miscarii sindicale strica imaginea Confederatiilor in ochii membrilor sai. BND, formatiunea politica fondata de Blocul National Sindical, negociaza participarea la alegerile din toamna cu PRM. CNSLR-Fratia, confederatia cu care BNS va fuziona, este apropiata de partidul de guvernamant, in timp ce Cartel Alfa, care s-a fript o data cu politica, prefera sa nu mai repete aceeasi greseala.
CRISTIAN PETRU

Apropierea alegerilor generale agita spiritele pe scena politica romaneasca. Matei Bratianu, secretarul general al Blocului National Sindical (BNS), a anuntat ca Blocul National Democrat (BND), formatiunea politica fondata de BNS, negociaza cu Partidul Romania Mare (PRM) participarea la alegerile generale din toamna. "Am anuntat eu negocierile cu PRM, pentru ca partidul BND este creat de Confederatie si ne-a informat in legatura cu intentiile lor. Ne-au intrebat daca suntem de acord, pentru ca nu e un partid autonom, este format de sindicate. Nici unul dintre membrii Biroului Executiv al Blocului National Sindical nu are vreo functie in Partidul Blocul National Democrat. Nici nu o sa candideze pe nici o lista si nici nu o sa intre in Guvern vreodata daca s-ar pune problema. Nu avem asemenea aspiratii", ne-a declarat Matei Bratianu.

LISTELE. Liderul sindical sustine ca in discutiile purtate cu PRM s-a vorbit despre un numar de 15 locuri eligibile pe liste pentru membrii BND, 10 pentru Camera Deputatilor si cinci pentru Senat. "Rugamintea PRM, solicitarea lor expresa, care nu a fost totusi o conditie in negocieri, a fost ca BND si BNS sa asigure un numar cat mai mare de observatori pentru sectiile de votare, pentru ca ei au spus ca se asteapta la o frauda de proportii. Nu sunt stabilite inca numele celor care vor candida. Acestea vor fi stabilite de BND impreuna cu BNS", adauga secretarul general al BNS.

ALTE NEGOCIERI. De cateva luni, Blocul National Sindical a inceput negocierile de fuziune cu CNSLR-Fratia, fuziune care va fi facuta, in opinia lui Matei Bratianu, la 15 octombrie. "In negocierile cu CNSLR-Fratia nu s-a discutat si despre intrarea membrilor acesteia in BND sau despre candidatura unor membri CNSLR-Fratia pe listele PRM pentru Parlament. Blocul National Democrat este un partid deschis tuturor salariatilor, nu numai sindicalistilor din BNS. Daca totusi colegi din CNSLR vor sa intre in partid, o pot face", a mai spus Bratianu.

Potrivit acestuia, avand in vedere intelegerea cu PRM, partidul fondat de BNS nu va putea negocia cu nici o alta formatiune politica alocarea vreunui loc pe listele electorale. CNSLR-Fratia este apropiata de partidul de guvernamant, iar peste doua luni va fuziona cu BNS. Despre ce se va intampla atunci nu am putut afla nimic ieri de la presedintele CNSLR-Fratia, Marius Petcu. "Imi pare rau, sunt la Congresul PSD. Chiar acum trebuie sa iau cuvantul. Nu pot sa plec de la tribuna", ne-a spus liderul sindical.

NEINCREDERE. Vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea, nu considera viabile constructiile politice ale Confederatiilor sindicale.

"Noua ni se pare anormala o colaborare intre o Confederatie sindicala democratica, BNS si un partid politic recunoscut, cel putin pentru declaratiile presedintelui sau, ca fiind un partid de extrema dreapta. Asta ne face sa credem ca, de fapt, cei care propun in cadrul organelor de conducere ale Blocului National Sindical un asemenea tip de cooperare vizeaza mai mult interese personale decat promovarea intereselor salariatilor pe care ii reprezinta. Pentru ca este clar ca un asemenea tip de asociere nu poate aduce beneficii nici de imagine si nici practice BNS si sindicalistilor", sustine Dandea.

Acesta considera ca negocierile dintre BND si PRM nu vor fi vazute cu ochi buni de sindicalisti. "Salariatii nu au fost multumiti nici de apropierea CNSLR-Fratia de PSD. Nici acum nu cred ca vor fi multumiti".

ESEC. Partidul creat de BNS nu este prima constructie politica a confederatiilor sindicale. La inceputul anilor ’90, Cartel Alfa impreuna cu CNSLR-Fratia au infiintat o formatiune politica, Conventia Solidaritatii Sociale, care la alegerile din 1992 nu a reusit sa ocupe decat un singur loc dintre toate posturile de primar.

"Rezultatele au fost foarte slabe, ca sa nu spunem dezastruoase. Noi am renuntat atunci pentru ca a persista in greseala nu este normal. Celelalte confederatii prefera totusi un alt tip de abordare. Oricum, s-a vazut ca participarea la alegeri a unui partid creat de o Confederatie sindicala mare nu aduce automat voturile tuturor membrilor", a mai spus Dandea. In ultima vreme, Cartel Alfa si BNS au avut o serie de actiuni sindicale comune, dar, spune vicepresedintele Cartel Alfa, "relatia dintre aceste doua sindicate este de scurta durata, avand in vedere ca in doua luni va fi semnat protocolul de fuziune dintre BNS si CNSLR-Fratia".

APARTENENTA

"Nici unul dintre membrii Biroului Executiv al Blocului National Sindical nu are vreo functie in Partidul Blocul National Democrat. Nici nu o sa candideze pe nici o lista, nici nu o sa intre in Guvern vreodata daca s-ar pune problema. Nu avem asemenea aspiratii"

SUBORDONARE

"Am anuntat eu negocierile BND cu PRM pentru ca partidul BND este creat de BNS si ne-a informat in legatura cu intentiile lor. Ne-au intrebat daca suntem de acord, pentru ca nu e un partid autonom, este format de sindicate" - Matei Bratianu, secretar general BNS

PBND, un partid clocit din primavara

ANIELA NINE

Ideea implicarii in politica a sindicalistilor afiliati la Blocul National Sindical prin "generarea si sustinerea unui instrument politic" care sa le reprezinte interesele a fost vehiculata pentru prima oara in primavara acestui an. Proiectul a fost insa "tinut secret" timp de cateva luni de catre liderii sindicalistilor. Totusi, zvonuri privind o posibila fuziune a BNS cu un partid politic, Partidul Noua Democratie, au existat. La vremea respectiva, catre sfarsitul lunii iunie, Dumitru Costin, presedintele BNS, contactat telefonic si rugat sa comenteze aceste zvonuri declara: "E o nebunie… Asta e tot ce pot sa va spun. Deci… zvonuri". "Zvonurile" aveau insa sa fie confirmate doar o luna mai tarziu, ce-i drept cu o usoara modificare: "bratul politic" al BNS-ului era un partid nou infiintat, Partidul Blocul National Democrat (PBND). La baza deciziei sindicalistilor a stat un sondaj de opinie din care reiesea ca salariatii romani sunt nemultumiti de clasa politica actuala, peste 70% dintre repondenti considerau ca nici un partid politic nu le reprezinta interesele. In consecinta, BNS a hotarat sustinerea PBND care sa promoveze interesele sindicalistilor.

In conducerea noului partid se gasesc nume precum Florin Bejan - presedinte si Cornel Coman - vicepresedinte. Prezentand noul "instrument politic" al sindicalistilor, Matei Bratianu, secretarul general al BNS, a explicat ca "PBND este sustinut pentru ca acei lideri sindicali care vor sa intre in politica sa nu mai fie tucalarii unui partid, ci sa faca politica in interesul membrilor de sindicat". In acelasi timp, cei doi lideri ai sindicalistilor, Costin si Bratianu, au afirmat cu tarie ca nici unul din membrii conduceri BNS nu va face parte si din conducerea partidului, si nici nu se va afla pe listele pe care acest partid le va prezenta in alegerile din noiembrie. "Sprijinul" acordat partidului consta, dupa cum precizau sindicalistii, in "imprumutarea" solutiilor de reforma pe care confederatia sindicala le identificase de-a lungul activitatii sale, solutii care urmau sa se regaseasca in platforma politica a BND-ului.

CARTEL ALFA ARE UNIUNE

In aceeasi perioada in care BNS isi pregatea "debutul" politic, o alta mare confederatie sindicala, Cartel Alfa, isi lansa la randu-i o asociatie: Uniunea Popular-Crestina. Presedintele acestei asociatii este liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, iar presedinte executiv, fostul deputat PNL Ioan Cezar Coraci. "Incercam sa fim un partener de dialog, asociatia noastra propune tuturor fortelor crestin-democrate un proiect de unitate. Incercam sa cream aceasta idee a unificarii crestin-democrate", ne-a declarat atunci directorul executiv al asociatiei, George Huiu. El a precizat insa ca aceasta asociatie nu inseamna si implicarea in politica a Cartelului. "Nu vom deveni niciodata un partid politic, vom fi strict din zona institutiilor neguvernamentale", a asigurat Huiu.

"O ALIANTA ESTE PREMATURA"

Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a precizat ca PRM si Partidul Blocul National Democrat discuta despre o posibila alianta preelectorala si ca inca nu s-a luat o hotarare definitiva in acest sens. "Matei Bratianu s-a referit la o posibila alianta, iar declaratia sa conform careia sindicalistii au primit deja locuri pe listele electorale ale PRM este prematura. Este prematur, de asemenea, sa vorbim despre o alianta", a spus Bolcas. El a mai mentionat ca mesajul social al PRM are un impact direct asupra oamenilor care muncesc, adica sindicalistii, iar acesta a fost principalul motiv pentru care reprezentantii Partidului Blocului National Democrat si-au exprimat dorinta de se alatura formatiunii conduse de Vadim Tudor.

"Faptul ca a venit la noi o echipa sindicala pentru discutii este un lucru bun pentru PRM, pentru ca acesta este barometrul rezonantei mesajului partidului", a precizat vicepresedintele PRM. Lucian Bolcas a mai spus ca PRM este deschis discutiilor cu toate categoriile sociale, iar o posibila alianta preelectorala cu Blocul National Democrat poate fi "finalizata si maine". (Dana Piciu)

Sindicalistii de ieri, politicienii de azi

Fostul premier taranist Victor Ciorbea este cel prin care s-a lansat moda propulsarii liderilor de sindicat in ierarhia unor partide sau in administratie. El a ajuns in 1996 primar general al Capitalei din fotoliul de sindicalist. Astfel, din februarie 1990 pana in iunie 1996, Ciorbea a fost presedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), apoi presedinte al Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania - CNSLR (1990-1993), presedinte al CNSLR-Fratia (1993-1994) si presedinte al Confederatiei Sindicatelor Democrate din Romania (1994-1996).

Dupa un an de mandat la Primaria Capitalei, el a renuntat la administratia bucuresteana in favoarea functiei de prim-ministru oferita de PNTCD. De-atunci, multi lideri sindicali au renuntat la portavoce, prin care deplangeau soarta celor multi si necajiti, in favoarea microfonului din Camera Deputatilor sau din Senat. Cei care au facut-o au optat majoritatea pentru PSD, putini orientandu-se catre alte partide.

Deputat PSD de Vrancea si ministru al Transporturilor, Miron Mitrea a debutat in cariera ca presedinte executiv al CNSLR-Fratia (1990-1995), castigand si un mandat de deputat. Fostul ministru al Muncii si Solidaritatii Sociale Marian Sarbu, deputat PSD de Calarasi, are la baza activitatea de vicepresedinte al CNSLR- Fratia (1993-1994); a fost si presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Lemnului (1990-1992); membru al Biroului Executiv al Federatiei Internationale a Sindicatelor din Industria Lemnului.

Deputatul PSD de Arges, Georgiu Gingaras, fost ministru al Tineretului si Sportului, este si el ex-lider al sindicatului "Familia" Arges (1992-1994). Un alt deputat PSD, Ioan Andrei, membru in Comitetul Director al CNSLR-Fratia, a fost presedintele Federatiei Sindicatelor din Telecomunicatii, vicepresedinte la Uniunea Federativa Atlas si vicepresedintele Asociatiei Salariatilor din RomTelecom. Dumitru Chirita, deputat PSD, are la activ presedintia Federatiei Nationale a Sindicatelor din Electricitate "Univers" (1990-2000), apoi functia de vicepresedinte al BNS (1996-19990).

Deputatul PSD Ion Radoi s-a lansat spre Parlament din fotoliul de presedinte USL Metro si din cel de vicepresedinte al BNS, apoi din pozitia de presedinte al Conventiei Nationale a Transporturilor. Senatorul PSD Elena Sporea a fost presedinte AGROSTAR, iar deputatul Pavel Todoran, liderul CNSLR-Fratia. Minica Boaja, tot deputat PSD, a fost vicepresedinte al CNSLR-Fratia Bucuresti (1990-1994, 2000).

Vasile Ioan Savu, deputat al minoritatii macedo-slave a condus Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului. Si peremistul Ilie Petrescu a ajuns senator din fost lider sindical la Unitatea-Mina Plastina, judetul Gorj, ca si colega sa de partid, deputata Angela Bogea, fost consilier al sindicatelor din invatamant. Lor li se adauga Ion Giurascu, secretar de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, care a luat startul in politica din functia de presedinte al Confederatiei Sindicatelor din Agricultura si Industria Alimentara "CERES". Transferul de la sindicate in Parlament se vrea a fi permanent, din moment ce Ion Radoi, Elena Sporea, Pavel Todoran, Ion Gogoi, Ion Giurascu si Miron Mitrea apar ca inscrisi in alegerile pentru ocuparea unui loc pe listele pentru Parlamentul viitor. (Gabriela Antoniu, Camelia Ionescu)

Cristian Parvulescu: "E anormal"

"Sincer sa fiu nu stiu ce s-ar putea intampla, ceea ce insa mi se pare destul de neobisnuit este ca un sindicat care se declara social democrat, cum este cazul BNS, sa incheie o intelegere preelectorala cu un partid care este considerat extremist.

Este o procedura mai putin obisnuita ca sa nu spun chiar anormala. Mi-e foarte greu insa sa presupun ca ar putea avea loc o astfel de alianta, dar asta nu inseamna ca nu ar fi existat discutia.

E foarte greu pentru ca este anormal atat din punct de vedere sindical, cat si din punct de vedere al social democratiei.

Ori, domnul Bratianu personal declara ca este vorba despre o orientare social democrata atat a partidului, cat si a sindicatului. Probabil ca intalnirile pe care BNS le realizeaza in momentul de fata sunt menite sa-l pozitioneze foarte bine inaintea campaniei electorale pentru luna septembrie, pentru eventuale intelegeri cu diferite partide.Eu cred ca in continuare cel mai interesant partid din punctul asta de vedere este PSD, dar probabil ca vrea sa aiba elemente de rezerva si elemente de presiune. Ca elemente de presiune noi vorbim in termenii stiintei politice despre elemente de santaj, dar mai ales cand ne referim la partidele mici care reusesc sa-si negocieze pozitii foarte bune in raport cu ceilalti, cu partidele mari.

In cazul acesta, fiind vorba despre un partid extraparlamentar, nou infiintat, care nici nu stiu daca a incheiat procedura de inregistrare, cred ca este vorba mai degraba despre o incercare de a promova persoane din sindicat care sunt comune cu partidul pe listele parlamentare", ne-a declarat analistul politic Cristian Parvulescu. (Carmen Vintila)

Duvaz: "Vor sa ajunga in Parlament"

"Partidul care incepe sa fie infiripat (BND) pe osatura BNS este o formula prin care liderii puterii sindicale incearca sa se transfere in politica, iar proiectul este facut in pripa", ne-a declarat Bogdan Niculescu Duvaz, ministru delegat pentru relatia cu partenerii sociali.

"Nu cred ca BND poate reprezenta o forta in alegeri, iar anuntul lor de la Cluj este o dovada ca nu inteleg ce reprezinta o forta sindicala, vor doar sa patrunda in Parlament cu orice pret si cu orice compromis", sustine Duvaz. In acest sens, ministrul delegat a criticat optiunea BND de a face o alianta preelectorala cu PRM: "Nu cred ca BNS, care este afiliat sindicatelor social-democrate, ar trebui sa se orienteze catre PRM, nu cred ca voturile ii vor urma in mod masiv pe cei care nu doresc decat sa ajunga in Parlament".

De altfel, inclinatia catre PRM a fost pusa de Duvaz pe seama oportunismului, in sensul ca BNS s-a orientat "acolo unde spera ca sunt mai multe locuri libere pe listele pentru Parlament, unde partea de divertisment (a PRM - n.r.) nu va mai candida".

Mai mult, BNS se afla intr-un proces de fuziune cu CNSLR-Fratia, confederatie care a avut intotdeauna un acord cu PSD, partid care are permanent reprezentare sindicala in Parlament, fapt care - potrivit lui Duvaz - ii lasa descoperiti pe cei care "schimba directia", o eventuala alianta cu PRM neinfluentand balanta politica dinaintea alegerilor. (Camelia Ionescu)
×