x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sărbătoare cu proteste de stradă: Marele miting, de Ziua Micii Uniri. Și minerii vin la București

Sărbătoare cu proteste de stradă: Marele miting, de Ziua Micii Uniri. Și minerii vin la București

de Diana Scarlat    |    24 Ian 2025   •   07:20
Sărbătoare cu proteste de stradă: Marele miting, de Ziua Micii Uniri. Și minerii vin la București

Sindicaliștii din toate domeniile afectate de „Ordonanța Trenuleț” și pensionarii militari protestează, astăzi, în fața clădirii Guvernului, cerând anularea prevederilor care le taie veniturile și blochează angajările.

Pensionarii militari ar fi trebuit să primească o indexare cu rata inflației, eliminată prin OUG, iar angajații sunt obligați de stat să presteze ore suplimentare neplătite și pentru care nu-și pot lua zile libere, din cauza deficitului de personal. Pentru Executiv e convenabil aleasă data protestului, fiind zi liberă. Nici protestele sindicale din ultimele zile nu i-au mișcat pe membrii Guvernului, pentru a reveni la plata orelor suplimentare și deblocarea angajărilor, iar salvarea se așteaptă, de fapt, de la Parlament, pentru a vota modificarea Ordonanței 156/2024 după 3 februarie.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a stabilit data de 24 Ianuarie, de Ziua Unirii, anunțând participarea a peste 30.000 de oameni în Piața Victoriei, din București, dar în ultimele două săptămâni s-au alăturat acțiunii de protest foarte mulți salariați și pensionari nemulțumiți de „Ordonanța Trenuleț”. Alături de SCMD, organizatori sunt și sindicaliștii de la FSTFR și ROMIL. Vor fi prezenți în fața Guvernului angajați din Poliție, penitenciare, sistemul sanitar și cel de asistență socială, dar și mineri, silvicultori, siderurgiști, angajați ai CFR și ai Metrorex, precum și pensionari militari și civili.

Angajații din toate sectoarele de activitate sunt revoltați de tăierile veniturilor. Ieri, federațiile feroviare sindicale au făcut o solicitare scrisă pentru o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, iar astăzi, Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) se va alătura mitingului de protest din Piața Victoriei, de la ora 13:00. Vor participa toți ceferiștii nemulțumiți de „Ordonanța Trenuleț” și de neaplicarea art. 28.(1) alin. l) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii din România și a Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar. 

S-a renunțat la jumătate din trenuri

Feroviarii și angajații de la metroul bucureștean sunt printre cei mai afectați angajați, pentru că eliminarea orelor suplimentare duce efectiv la scoaterea din circulație a trenurilor – lucru pe care CFR Călători deja l-a făcut. Sute de trenuri - aproximativ o pătrime dintre garnituri - au fost anulate de compania feroviară a statului, ca urmare a Ordonanței Trenuleț care elimină plata orelor suplimentare, iar tăierile plăților afectează inclusiv reparațiile planificate pentru vagoanele de călători vor fi amânate cu până la 6 luni. 

În aceeași situație sunt și angajații de la Metrorex, care au organizat deja mai multe acțiuni de protest în ultimele zile și au anunțat că vor opri activitatea, în curând prin grevă generală, iar până atunci e posibil să nu mai poată circula toate trenurile din subteran. După subfinanțarea din ultimii ani, la metrou s-a ajuns la situația absurdă în care un angajat care își ia concediu medical nu poate fi înlocuit, din cauza deficitului de personal, iar oamenii cumpără piese de schimb din banii lor ca să poată face reparații.

La Poliție și la penitenciar se pune lacătul

O situație absurdă este și în Poliție și în penitenciare, unde se poate face față cerințelor doar prin orele suplimentare. Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din MAI, a explicat, pentru Jurnalul, că Parlamentul ar putea vota eliminarea prevederilor privind plata orelor suplimentare, iar banii s-ar putea plăti până pe 10 februarie, dacă promisiunile politice se vor materializa. Altfel, sistemul de siguranță națională se va bloca. Liderul sindical a revenit asupra deciziei de acum câteva zile de a nu mai participa la miting, după ce își anunțase prezența și candidatul la președinție Călin Georgescu. SCMD i-a cerut candidatului să nu vină în Piața Victoriei, pentru a nu politiza acțiunea sindicală, iar astfel pot participa și polițiștii, cărora le este interzis prin lege să fie prezenți la orice tip de activitate care implică politicul.

„Este esențială plata orelor suplimentare pentru polițiști, dar și indexarea pensiilor, nu doar a celor militare. Vom continua protestele și dacă nu se concretizează promisiunea domnului premier, Marcel Ciolacu, de eliminare a prevederilor pentru Poliție, așa cum s-a procedat, prin excepție, în cazurile anterioare, vom lucra de la 8.00 la 16.00, fără weekenduri și sărbători legale, pentru că acestea sunt orele suplimentare eliminate de la plată”, a declarat liderul SNPPC. Același lucru vor face și angajații din penitenciare care depind de orele suplimentare, având un deficit de personal de peste 20%, la fel ca polițiștii.

Ambele categorii de polițiști primesc, de 10 ani, această plată a orelor suplimentare, fiind soluția de a nu se bloca sistemul. Dacă se votează în Parlament reluarea plăților pentru orele suplimentare ale polițiștilor, situația din sistem va reveni la normalitate, pentru că salariile pe ianuarie se plătesc în februarie și ar fi posibil să nu se ajungă la nicio pierdere pentru angajații MAI.

Plata pădurarilor s-a amânat din nou

La protestul de astăzi vor fi prezenți și sindicaliștii din Confederația Meridian, inclusiv minerii și Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva. Silvicultorii revendică, pe lângă abrogarea „Ordonanței Trenuleț”, și plata compensațiilor de la bugetul statului, restante pentru anul 2024, reprezentând serviciile silvice obligatorii prestate de administratorii de păduri și plata alocațiilor bugetare aferente susținerii activității de administrare a pădurilor proprietate publică, administrarea ariilor naturale protejate și respectiv creșterea cailor de rasă, conform reglementărilor Legii 331/2024 – Codul Silvic. 

Silvicultorii cer și exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanței corporative, așa cum au fost exceptați administratorii pădurilor aparținând unităților administrativ-teritoriale prin Noul Cod Silvic – Legea 331/2024.

Traficul rutier în Piața Victoriei va fi resistematizat în ziua protestului, începând cu ora 13:00, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulație pe sens în fața Guvernului, între B-dul Aviatorilor și Calea Victoriei, respectiv B-dul Lascăr Catargiu, asigurându-se circulația pe Calea Victoriei, B-dul. Ion Mihalache, str. Buzești și B-dul Lascăr Catargiu.

×