x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mizeria minei de aur de la Plumbuita. Războiul “cheiţelor” Kovesi – Bica este un conflict al clanurilor?

Mizeria minei de aur de la Plumbuita. Războiul “cheiţelor” Kovesi – Bica este un conflict al clanurilor?

23 Noi 2014   •   18:12
Mizeria minei de aur de la Plumbuita. Războiul “cheiţelor” Kovesi – Bica este un conflict al clanurilor?
Sursa foto: Mizeria minei de aur de la Plumbuita. Războiul “cheiţelor” Kovesi – Bica este un conflict al clanurilor?

În 2011, regimul Boc – Băsescu aplica cele mai dure măsuri de austeritate. Se închideau spitale, salariile bugetarilor erau tăiate cu 25%, poliţia era decimată prin concedieri, drepturile de pensii ale militarilor şi aviatorilor fuseseră diminuate drastic.

Afacerile apropiaţilor regimului însă duduiau. Cea mai prosperă branşă, a vânătorilor de drepturi litigioase – reprezentau cercul cel mai apropiat de putere. Averi de sute de milioane de euro apăreau din senin, filiere de “moştenitori” de ocazie inventaţi cu acte false, sprijiniţi de autorităţi recuperau peste “rând” proprietăţi transformate rapid în bani lichizi. Zona lacului Plumbuita de la marginea Bucureştilor s-a dovedit a fi o mină de aur pentru mafia retrocedărilor. Căutătorii nu scormoneau pământul ci arhivele. Odată găsit un cap de aţă, de el trăgeau echipele specializate, care erau conectate în instituţiile care decideau punerea în posesie. La Plumbuita s-a cerut în instanţă chiar şI fundul lacului; procesele au avut evoluţii sinoase, ajungând la liman cei care erau “aleşi”. Gheorghe Stelian este unul dintre “campionii” retrocedărilor. Suma uriaşă obţinută cu semnătura Alinei Bica în 2011, arată că bugetul de austeritate avea suficienţi bani pentru mafia imobiliarelor. Va reuşi DNA să arate întregul tablou al afacerii Plumbuita? Gheorghe Stelian nu pare să fie principalul beneficiar, şi nici Cocoş, doar dispecerul de şpăgi. Bica a fost “recompensată” de Elena Udrea cu o prietenie scandaloasă. Ce clanuri a protejat  ea ca deţinător al uneia dintre cele “patru cheiţe” ale magistraturii?  

Arestarea fără precedent în România

Procurorul şef al Alina Bica, a fost “săltată” joi după amiaza de procurorii anticorupţie în dosarul în care statul român a acordat despăgubiri pentru un teren în valoare de 150 de milioane de euro controversatului afacerist Gheorghe Stelian, zis Stelu. Terenul a fost supraevaluat cu suma de aproximativ 60 de milioane de euro, bani plătiţi din contribuţiile românilor la bugetul de stat. Procurorul Alina Bica a fost arestată preventiv 30 de zile. La o zi după arestare, aflată în arestul Poliţiei Capitalei, Bica şi-a scris demisia, fiind transmisă procurorului şef al României, Tiberiu Niţu. Alături de ea, mai sunt acuzaţi Lăcrămioara Alexandru, fostul vicepreşedinte ANAF George Dragoş Bogdan, Ionuţ Sergiu Diacomatu şi deputatul Gabor Attila Marko, toţi membri în comisia centrală pentru stabilirea despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Nu au scăpat nici controversatul afacerist Gheorghe Stelian şi nici expertul Emil Nuţiu.

În data de 15 martie 2011,  cei nouă membri ai Comisiei Centrale, printre care se aflau Alina Bica, Marko Attila, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeţei de 13.0535 ha din zona Parcului Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe. Atunci, evaluatorul Emil Nuţiu a fost invitat în faţa comisiei să dea explicaţii generale despre istoria terenului cu pricina. Alina Bica nu a ratat ocazia de a-l lăuda pe evaluator în faţa membrilor comisiei pentru “profesionalism”, considerând că raportul este întocmit corect, iar suma stabilită era justificată.

Comision pentru Cocoş

Procurorii anticorupţie susţin că, Dorin Cocos ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni “pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP” în vederea soluţionării dosarului în care Gheorghe Stelian cerea despagubiri pentru terenul supraevaluat cu 60 de milioane de euro. Într-o declaraţie dată anchetatorilor, se afirmă că: “Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine.  (… ) Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului”, a mai spus persoana audiata de anchetatori, citata în aceleaşi documente.  În documentele anchetatorilor apare şi numele lui Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, mentionat de un coleg al Alinei Bica din comisia ANRP care a aprobat despăgubirile cerute de Gheorghe Stelian. Se pare că banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea magazinul Titan, din Bucureşti.

Cine este Stelu?
Controversatul afacerist a intrat în schema retrocedărilor controversate în 2005, când a reuşit să cumpere de la urmaşii industriaşului Tonolla drepturile litigioase pentru mai multe imobile şi terenuri, majoritatea aflate în sectorul 2 al Capitalei. Un an mai târziu, prefectura Bucureşti retrocedează familiei Tonolla două terenuri de aproximativ 12.000 mp, aflate în administrarea Circului Globus. Ulterior, Gheorghe Stelian a dat primăria Capitalei în judecată pentru a primi despăgubiri de aproximativ 5 milioane de euro. Dar, terenurile revendicate de pe urma familiei Tonolla au început să-i fie retrocedate şi în natură. Astfel, un teren de 2700 mp a fost vândut Mihaelei Borcea cu 6,75 milioane euro. Marius Locic a cumpărat un teren în Barbu Văcărescu cu 2,1 milioane dolari. Un alt teren în strada Tony Bulandra a fost vândut cu 2 milioane euro soţilor Violeta şi Daniel Cătălin.

Creditul Elenei Udrea

Potrivit Antena 3, Gheorghe Stelian a vândut un teren de 900 mp în zona Floreasca cuplului Dorin Cocoş - Elena Udrea. Ulterior, Elena Udrea a contractat un credit de peste 3 milioane de euro de la o bancă comercială pentru a construi un bloc e terenul achiziţionat. Numai că, creditul a fost preluat de Alexandru Faur, “săgeata” folosită de Gheorghe Stelian. La scurt timp după ce a preluat creditul Alexandru Faur a dispărut din România, fiind trimis în “exil” la Monte Carlo, unde primeşte lunar o rentă pentru a se întreţine, susţin apropiaţii lui “Stelu”. Aceştia mai spun că pentru a plăti creditul la bancă, “Stelu” ar fi luat bani de la un om de afaceri din Călăraşi. Dar, a uitat să-i mai returneze. Mai mult, Gheorghe Stelian a ajuns în posesia Hotelului Mamaia de pe litoral, după ce ministerul Turismului condus pe atunci de Elena Udrea l-a scos la licitaţie. Iniţial hotelul a fost cumpărat cu 2,4 milioane de euro de Silviu Iordache, apoi a ajuns la Stelian. Se pare că, acum afaceristul din Călăraşi a intrat în posesia unei flote de vreo 10 maşini de lux pe care vrea să le vândă pentru a recupera banii datoraţi de “Stelu”. Numai că afaceristul vrea să pună mâna şi pe Hotelul Mamaia. Contactat telefonic, afaceristul a precizat pentru Jurnalul Naţional, că are doar probleme de ordin moral cu  Gheorghe Stelian.    

Zona Parcului Plumbuita a fost revendicată la cerere

Fostul primar al Bucureştiului Răzvan Murgeanu a făcut “cadou” un teren de 23 hectare pe malul Lacului Tei, deşi i se ceruseră doar 9,3 ha în Plumbuita. Cetăţenii români de naţionalitate germană Goebbel Bortes Astrid, Goebbel Fritz Berndt, Tudor Helga şi Krestel Rolf Ernst au solicitat în anul 2001, în baza Legii 10 din 2001, restituirea în natură a unui teren de 9,3 ha situat în zona Parcului Plumbuita. În anul 2004, după ce primarul Traian Băsescu a plecat la Cotroceni, l-a lăsat în funcţia de primar interimar pe Răzvan Murgeanu. Acesta împreună cu experţii primăriei Capitalei au girat una dintre cele mai mari afaceri imobiliare. Cei patru revendicatori s-au pricopsit cu un teren în compensare de trei ori mai mare, adică 23,4 hectare, situat pe malul de nord al Lacului Tei, pe motiv că terenurile erau egale ca valoare. Imediat, Primăria Sectorului 2 a făcut plângeri peste plângeri legate de această fraudă imobiliară. Degeaba! Dubios, moştenitorii nu au mai aşteptat să fie puşi în posesia terenului pentru că şi-au vândut drepturile litigioase către Virginica Tanţi Dumitrescu şi Adrian Ciorobea. Conform documentelor notariale, preţul de vânzare a fost de 3 milioane euro în rate, deşi valoarea terenului era de aproximativ 45 milioane euro. Aceiaşi moştenitori nu s-au mulţumit doar cu “pomana” făcută de fostul primar Răzvan Murgeanu. Ei au mai pus ochii pe încă un hectar de pământ situat pe malul lacului Colentina, în zona Plumbuita, care aparţine societăţii de Transport Auto Berceni. Dar, instanţa i-a lăsat cu buza umflată.

×
Subiecte în articol: alina bica plumbuita kovesi