De la obiecte de artizanat la funii de ceapa rosie sau branza si tuica facute-n casa, comertul la sosea a devenit aproape o traditie in Romania. Daca in cazul piticilor de gradina sau al sculpturilor din lemn comerciantii de ocazie intra in conflict, in cel mai rau caz, cu autoritatile fiscale, cei care vand tuica, vin sau produse de origine animala vor avea de furca serios cu interdictii venind dinspre Uniunea Europeana.
IN AER. LIBER. Mai o tuiculita, mai o branzica afumata, comertul la sosea adauga praf si miresme de esapament produselor vandute |
De la obiecte de artizanat la funii de ceapa rosie sau branza si tuica facute-n casa, comertul la sosea a devenit aproape o traditie in Romania. Daca in cazul piticilor de gradina sau al sculpturilor din lemn comerciantii de ocazie intra in conflict, in cel mai rau caz, cu autoritatile fiscale, cei care vand tuica, vin sau produse de origine animala vor avea de furca serios cu interdictii venind dinspre Uniunea Europeana. O tuiculita de prune la sticla de jumatate de litru cu eticheta unei mari firme americane de racoritoare, un vinisor tulburel din strugure a-ntaia, din via personala, in ambalaj de sticla de votca sau oua fara vreo stampila, dar cu garantia calitatii "pe incredere", cu zeci de asigurari din partea gospodarului. Astfel de oferte se gasesc din plin pe marginile soselelor nationale. Ele au de-a face cu o anumita traditie ce decurge din nivelul de trai al romanilor, dar nicidecum cu normele europene privind igiena si siguranta alimentara. CAZ SPECIAL. Tot ce trebuie pus pe piata pe canale comerciale trebuie sa respecte normele pentru siguranta alimentelor. Or, asta nu prea are de-a face cu ce se intampla in Romania la sosea. "N-am vazut nicaieri in Europa sa se vanda la sosea lapte la peturi sau branza la poarta casei. Exista, intr-adevar, spatii de comercializare a unor produse, dar ele iau forma unor tarabe sau a unor rulote in care fiecare aliment are asigurate conditiile de igiena necesare", explica Mihai Dumitru, expertul Delegatiei Comisiei Europene pe capitolul Agricultura.
PE BANDA. Productia pentru consumul propriu nu-i o problema. Vanzarea necontrolata este. |
Citește pe Antena3.ro
UNA-I UNA, ALTA-I ALTA
|
"Distinctia intre productia in vederea consumului propriu si cea destinata comercializarii nu se face conform unor limite cantitative clar stabilite. In fond, fiecare stie cata tuica sau branza de burduf de fabricatie proprie poate duce el sau familia sa. Important este ca normele privind fiscalitatea sa fie respectate. Asta pentru ca productia de alcool este supusa fiscalitatii, spre deosebire de cea de lapte, de exemplu. Iar tot ce se produce in vederea consumului propriu este exceptat de la impozitare. Nu exista limite care sa dicteze cat poate produce fiecare persoana. Problemele apar cand omul vrea sa scoata pe piata produsele rezultate in canalele de distributie comerciala" (Mihai Dumitru, sef departament Agricultura, Delegatia Comisiei Europene).
|
CUM VA DISPAREA SI CAND?
|
Fiecare stat e obligat sa aplice normele UE. In caz contrar, comisia poate declansa proceduri juridice la Curtea Europeana, proceduri care dureaza cinci-sase ani. "Unele state nu le respecta delibe-rat, stiu ca ele necesita mult timp si ca pana atunci au vreme sa isi rezolve problemele. Exista dife-rente si variatii nationale intre cum este si cum se aplica legea. Revenind la cazul Romaniei, auto-ritatile vor fi obligate sa ia masuri ca sa limiteze sau sa stabileasca niste criterii. S-a incercat asta si pana acum, pe marile artere de circulatie, i-am mai obligat sa puna branza sub niste acoperamanturi, sa isi vanda marfa in conditii mai igienice. Laptele, vinul sau tuica la pet nu sunt ceva care sa respecte normele. Nu e o forma normala si civilizata de comert", spune seful departamentului Agricultura din cadrul Delegatiei Comisiei Europene.
|
|
NU RATATI!
Cititi in Jurnalul National de maine cum ramane cu produsele specifice romanesti, care vor capata o patalama in plus: cea europeana. |