x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moartea Bisericii, ca efect al legii

Moartea Bisericii, ca efect al legii

de Anca Scarlat    |    02 Dec 2006   •   00:00
Moartea Bisericii, ca efect al legii

Un locas de cult din satul Cojesti este condamnat la moarte prin le-ge. Localnicii au incercat sa inter-vina, dar birocratia traditional romaneasca ii impiedica. Zeci de alte monumente istorice au aceeasi soarta nedreapta.

Intr-un sat de langa Bucuresti, slujbele se tin intr-o biserica aflata pe lista monumentelor istorice. Frumoasa imagine daca nu ar fi o problema cu monumentele istorice. Biserica de secol al XVIII-lea sta sa cada. Si nu se poate face nimic. Este doar unul dintre zecile de cazuri asemanatoare. Peste putin timp nu se va mai putea face nimic pentru reabilitarea lor.

Romania geme de monumente istorice. Le gasesti la tot pasul. Dar sunt pe cale de disparitie si nu ne intereseaza!

Cel putin, asa reiese din lipsa totala de interes pentru aceste "mine de aur" abandonate de autoritati. Un intreprinzator strain ar spune ca putem trai toti foarte bine din turism cultural. Si totusi, nu putem! Si nu vom putea niciodata probabil. Iar monumentele cu pricina nu ne vor astepta sa ne trezim la realitate si sa devenim intreprinzatori.

In comuna Belciugatele din judetul Calarasi e un sat pierdut prin lanul de porumb. Se numeste Cojesti. Un sat de campie din sudul tarii, care nu are nimic deosebit la prima vedere. Si totusi are o biserica monument istoric. Cu hramul "Nasterea Maicii Domnului". In paragina. Parintele Aurelian Chira a reusit sa faca rost de banii necesari pentru restaurarea picturii acestei biserici, insa nu a obtinut aprobarea din partea Ministerului Culturii si Cultelor, in administrarea caruia se afla cladirea.

A VENIT IARNA. In biserica nu ninge, dar ploua linistit. Acoperisul locasului de cult s-a deteriorat atat de rau incat ploaia ajunge in interior prin mai multe crapaturi. Cu trei luni in urma hotii au furat cateva obiecte valoroase din biserica, profitand de lipsa pazei si a unui gard de protectie. "Am avut si probleme cu hotii. Ar trebui sa stea cineva de paza in permanenta, pentru ca usile si geamurile sunt vechi, astfel ca poate intra oricine", spune preotul. Biserica din satul Cojesti a fost ridicata in anul 1752 si renovata in 1910. Este construita din piatra, grosimea peretilor fiind de 80 cm. Legislatia actuala ingreuneaza renovarea din cauza multitudinii de aprobari necesare. Nici reparatiile minore, precum cea a acoperisului, nu pot fi facute fara aprobare de la minister. Preotul Aurelian Chira incearca de doi ani sa rezolve problemele bisericii, iar cel mai mare dusman al sau ramane legea.

AS DA BANII, DAR N-AM CUI! Mihai Moldovan, care si-a cumparat recent o proprietate la Cojesti, a inteles importanta monumentului si si-a oferit sprijinul. A platit deja 600 de euro pentru proiect. A fost contactat un cunoscut restaurator, pictorul Ion Grigorescu, cel care a executat, printre altele, si lucrarile pentru biserica Stavropoleos din centrul vechi al Capitalei. Restaurarea va costa 12.000 de euro, bani pe care Mihai Moldovan este dispus sa-i puna la dispozitia bisericii. Singura problema - si cea mai importanta - este lipsa aprobarii. Asta pentru ca legea prevede, pe langa proiectul de restaurare, un proiect tehnic prin care sa se demonstreze stadiul de degradare al respectivei cladiri. Pentru obtinerea celorlalte acte mai este nevoie de alte zeci de mii de euro, bani pe care sponsorul nu intelege de ce ar trebui sa-i dea. "Am platit proiectul pentru restaurarea picturii. Umblam de doi ani pentru obtinerea aprobarilor, ca sa salvam un monument istoric, iar acum ni se cere analiza structurii de rezistenta si consolidarea. Eu nu inteleg, daca Ministerul Culturii considera ca biserica nu este bine consolidata, de ce lasa oamenii sa intre la slujba? Oricum, nu cred ca asta este responsabilitatea celor care vor sa restaureze pictura", spune Mihai Moldovan.

DETERIORARE. Pictura va fi distrusa de timp si de ploaie

EI BINE, NU SE POATE! Fondurile ministerului sunt limitate. Cladirile care beneficiaza de finantare sunt selectate in ordinea importantei. Monumentul in cauza nu se afla pe lista prioritatilor, deci va mai astepta mult si bine pana va putea fi restaurat. Numai ca timpul il deterioreaza din ce in ce mai mult, iar cand se vor obtine toate aprobarile astea va fi prea tarziu. Iata ce spune si ministerul: "Fara o expertizare a structurii bisericii, urmata de solutii competente, orice interventie asupra elementelor decorative poate avea urmari nedorite. Expertiza tehnica si toate celelalte documente necesare vor fi intocmite de experti sau specialisti acreditati de Ministerul Culturii si Cultelor. Pornind de la acest caz particular, MCC mentioneaza urmatoarele aspecte cu caracter general, asa cum ati solicitat in mesajul trimis: a) Alocarea resurselor financiare, gestionate prin Oficiul National al Monumentelor Istorice si provenite din bugetul de stat, aprobat de Parlamentul Romaniei, nu restrictioneaza incercarea de a obtine alte finantari. Iar lucrarile de restaurare incepute in anii anteriori au prioritate in alocarea resurselor financiare, scopul fiind acela de a incheia restaurarile intr-un interval de timp cat mai scurt. Asadar, detinatorii monumentelor istorice pentru care nu s-au alocat finantari din bugetul de stat pot incerca obtinerea unor sponsorizari. b) Aceasta sponsorizare este singura masura prin care persoanele fizice pot interveni in refacerea si intretinerea monumentelor istorice. Toate celelalte decizii si masuri pot fi luate numai de institutiile si organismele de specialitate cu atributii in protejarea monumentelor istorice, conform prevederilor Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. c) Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice a fost recent modificata si completata de Ministerul Culturii si Cultelor prin Legea 259/23.06.2006." Astea fiind spuse, daca tot e vorba de biserica, oamenii astia s-ar putea ruga la Dumnezeu pentru un sponsor… Au primit unul, dar mai au nevoie de cateva zeci de mii de euro. Poate nu s-au rugat suficient. Oare tot Dumnezeu ar trebui sa modifice si legislatia?

AUTORITATILE IAU MASURILE NECESARE
Biserica de la Cojesti nu este singurul monument din Romania care se confrunta cu aceasta situatie. Ministerul Culturii si Cultelor, ne-a pus la dispozitie urmatoarele precizari: La data de 9 iunie 2006 a fost inregistrata, la Directia Judeteana pentru Cultura Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN), Calarasi, adresa nr. 23/19.05.2006 din partea parohiei Cojesti, prin care se solicita aprobarea inceperii lucrarilor de restaurare a bisericii. Adresa a fost insotita de copia unui "Deviz pentru restaurarea si conservarea picturilor murale ale bisericii monument istoric Adormirea Maicii Domnului, Cojesti" datat 24.04.2004 si intocmit de pictorul restaurator Ion Grigorescu. In urma sedintei Comisiei Regionale nr. 3 a Monumentelor Istorice, din data de 06.07.2006, membrii comisiei au solicitat Parohiei Cojesti urmatoarele: executarea expertizei tehnice la Biserica cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" din satul Cojesti, comuna Belciugatele; necesitatea expertizei tehnice (impreuna cu releveele si analizele aferente) pentru a stabili pasii ce vor fi urmati in restaurarea intregului monument, nu doar a componentelor artistice (pictura, stuctura, sculptura in piatra, feronerie etc)."
×