Ultima sedinta a Comitetului Politic Executiv al CC al PCR s-a desfasurat in 22 decembrie 1989, la putin timp dupa asasinarea lui Milea. Ceausescu si apropiatii sai intrasera in degringolada.
Ultima sedinta a Comitetului Politic Executiv al PCR, din dimineata zilei de 22 decembrie 1989. Nicolae Ceausescu le-a adus la cunostinta colaboratorilor sai apropiati ca generalul Vasile Milea s-a sinucis. Ultimele zvacniri ale regimului in agonie s-au petrecut la circa o ora dupa ce ministrul apararii a murit in imprejurari inca neelucidate. Seful statului l-a caracterizat pe Milea drept âtradator", care âa sabotat puterea de stat" si âa lucrat in stransa legatura cu strainii".In timp ce populatia Capitalei se indrepta spre sediul Comitetului Central, Ceausescu si fidelii sai au luat hotararea de a lupta âpana la ultima picatura". Moartea lui Milea decapitase Armata. Secretarul general al partidului anuntase ca il va instala in functia de ministru al Apararii pe primul-adjunct al defunctului general - Stefan Guse. Guse n-a mai apucat sa-si ia mandatul in primire. Cuplul dictatorial fugise cu elicopterul.
Moartea lui Milea este un moment esential in derularea evenimentelor din decembrie â89. De aceea, Jurnalul National va continua sa investigheze circumstantele mortii lui Milea. Verdictul autoritatilor judiciare a fost, la inceputul anilor â90, dupa o ancheta sumara, incompleta si chiar defectuoasa - sinucidere. Tot mai multe sunt elementele care intaresc acum, dupa 14 ani, ipoteza asasinatului. In numerele viitoare ale Jurnalului National veti citi si alte marturii care acrediteaza versiunea crimei. Totodata, vom prezenta personajele aflate in imediata apropiere a lui Milea in ultimele clipe ale generalului.
- Tov. Nicolae Ceausescu: Ce-ai facut, Radule?
- Tov. Ion Radu: Am fost, asa cum ati ordonat. A fost imposibil sa intram in discutii. Nu am izbutit sa intram in uzina. Plecau de la IC.E.M si de la Turbomecanica din Militari. Au plecat si de la 23 August. Tov. Avram nu a mai putut sa-i mai retina. S-a oprit toata activitatea la cuptoare.
- Tov. Nicolae Ceausescu: Acum reiese ca actiunea este bine organizata si pusa la punct. Cu putin inainte generalul Milea s-a impuscat. Aveti armament in intreprinderi?
Citește pe Antena3.ro
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna - Tov. Ion Radu: Munitie nu este. Munitia am scos-o din intreprinderi din tara, dar in momentul de fata am primit informatii ca pe Soseaua Kiseleff a fost atacata, sau probabil a cedat, o unitate militara si s-au dat arme care pot sa inarmeze un batalion si trei unitati de foc.
- Tov. Nicolae Ceausescu: Generalul Milea a plecat de la mine si dupa doua minute am fost informat ca s-a impuscat. Avand in vedere si comportarea sa in toata aceasta perioada, reiese ca el, de fapt, a sabotat aplicarea masurilor si a lucrat in stransa legatura cu strainii. Acest lucru reiese clar. S-a creat o situatie grava. In Capitala nu au aplicat nici o masura, nu a aplicat dispozitiile date si reiese ca tot ce am discutat noi pentru Capitala a fost folosit pentru a putea sa se organizeze in alte parti. Sigur, acum nu este timp sa facem discutii. Vreau sa-i intreb pe cei prezenti aici, din Comitetul Politic Executiv, care este hotarat sa lupte, sau care nu?
- Cineva: Luptam toti, ce mai avem de facut?
- Tov. Nicolae Ceausescu: Ce spui, Mizil?
- Tov. Paul Niculescu-Mizil: Daca lupt, sau nu lupt?
- Tov. Nicolae Ceausescu: Cine nu se organizeaza sau s-a angajat fata de altii sa spuna - ca nu se poate merge mai departe asa.
- Tov. Tudor Postelnicu: Sunt hotarat sa lupt pana la urma, tovarase secretar general.
- Tov. Manea Manescu: Acesta a fost idealul vietii noastre, deci vom lupta pana la ultima picatura.
- Tov. Nicolae Ceausescu: Ce spui, Andrei?
- Tov. Stefan Andrei: Luptam, tovarase secretar general.
- Tov. Nicolae Ceausescu: Sa declaram imediat starea de necesitate in intreaga tara. Aceasta este conform situatiei si este dreptul presedintelui. Nu trebuie sa convocam Consiliul de Stat. Sunteti de acord?
- Tov. Constantin Dascalescu: Eu m-am ridicat in picioare de la inceput.
- Tov. Elena Ceausescu: Daca esti de acord cu starea de necesitate?
- Tov. Constantin Dascalescu: Alta solutie nu mai exista.
- Tov. Nicolae Ceausescu: Atunci sa actionam.
- Tov. Constantin Dascalescu: Daca acestia au pus mana pe arme, au dezarmat pe militari, ce vor face?
- Tov. Silviu Curticeanu: Or sa traga! Tragem si noi. Crezi ca au luat arme ca sa se uite la noi?
- Tov. Gheorghe Radulescu: Din informatii, coloanele de muncitori au pornit catre Centru si trebuie luate masuri ca sa fie evitata varsarea de sange.
- Tov. Constantin Dascalescu: Am fost si voi fi alaturi de dumneavoastra pana crap, dar cred ca trebuie sa chibzuim daca trebuie sa tragem in muncitorii cinstiti.
- Tov. Ion Radu: Am fost si aseara si acum dimineata in zone diferite. Situatia este deosebit de grava, au plecat in masa din fabrici.
- Tov. Suzana Gadea: A fost totul organizat.
- Tov. Ion Radu: Ministrul Vlad spune ca izolat mai sunt niste grupuri de militari dezarmate.
- Tov. Elena Ceausescu: Nu este timp de povesti.
- Tov. Ion Radu: O parte din muncitori sunt inarmati.
- Tov. Tudor Postelnicu: Fata de ceea ce s-a pus in discutie, ridic si eu o problema. Am inteles de ieri ca impotriva muncitorilor nu se va trage. Avem acum aceasta situatie creata si noi suntem convinsi ca nu muncitorii cinstiti sunt aceia care vor deschide focul, ci lepadaturile si pleava.
- Cineva: Impotriva acestora nu trebuie sa fim indiferenti.
- Tov. Ion Dinca: Daca acestia dezarmeaza Armata noastra si vor sa intre in sediu?
- Tov. Iulian Vlad: Armata nu se lasa dezarmata.
- Tov. Constantin Dascalescu: Cei care sunt tradatori s-au lasat dezarmati.
- Tov. Nicolae Ceausescu: Sigur ca nu putem trage in muncitori. Noi suntem reprezentantii muncitorilor si nu putem trage in muncitori, dar sunt si lichele.
- Cineva: Daca cineva dezarmeaza Armata, atunci Armata este obligata sa se apere.
- Tov. Elena Ceausescu: Cine se lasa dezarmat este un ticalos.
- Tov. Constantin Dascalescu: Vom vedea daca masele vin linistite, dar daca vin cu arma in mana, atunci sa se traga in ei.
- Tov. Ion Dinca: Acest ordin mai trebuie transmis o data.
- Tov. Ion Postelnicu: In conditiile in care se deschide foc impotriva Armatei, asa cum este prevazut in Constitutie, atunci se deschide focul.
- Tov. Nicolae Ceausescu: Aveti alta parere?
- Tov. Paul Niculescu-Mizil: De ce la fabrici activitatea noastra nu s-a simtit?
- Tov. Nicolae Ceausescu: Tradatorul Milea este de vina. Si probabil mai sunt si altii.
- Tov. Silviu Curticeanu: Acum nu avem timp de pierdut.
- Tov. Nicolae Ceausescu: Tradatorul Milea a plecat de aicea si s-a sinucis. Am zis sa se duca sa dea ordin sa aduca unitatile militare si el s-a sinucis. A intrat in sala de comandament si s-a sinucis. Si atunci reiese clar ca tot timpul a sabotat, de fapt a actionat impotriva, a facut tot ce se cunoaste. Noi am hotarat ca impotriva intereselor tarii nu exista intelegere.
- Tov. Manea Manescu: Cine ii ia locul?
- Tov. Constantin Dascalescu: Are grija seful statului.
- Tov. Nicolae Ceausescu: L-am chemat pe primul adjunct, este deja la dispozitia mea. Si lucreaza aici.
- Tov. Ana Muresan: Eu am vazut aseara si acesti neinarmati puteau fi luati, pentru ca atunci cand a inceput sa se traga, ei au inceput sa fuga. Acum trebuie sa avem si noi bate sa ne aparam.
- Tov. Nicolae Ceausescu: Ce facem?
- Tov. Iulian Vlad: Procedam cum ati spus.
- Tov. Tudor Postelnicu: Asa facem.
STENOGRAMA sedintei Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R. din ziua de 22 decembrie 1989