Jurnalul National a descoperit ca un rol important in "operatiunile" de la Codlea l-ar putea avea polita de asigurare. PATIPROD SRL a in-cheiat un contract de asigurare pentru efectivele de pasari pentru 48 de miliarde de lei, cu cateva zile ina-inte de epidemie.
LOCUL FAPTEI. Nimeni nu stie cu precizie cate pasari moarte au fost ingropate pe platforma Codlea fara stirea autoritatilor |
Investigatiile Jurnalului National au scos la iveala faptul ca un rol important in declansarea si mai ales propagarea gripei aviare de pe platforma Codlea il are polita de asigurare a crescatorilor de pasari de aici. La 28 aprilie, ferma PATIPROD SRL incheiase un contract de asigurare pentru efectivele de pasari pentru suma de 48 de miliarde de lei, echivalentul a mai bine de 1 milion de euro. In contractul de asigurare exista o clauza conform careia nu se platesc despagubiri in cazul gripei aviare. Asta ar putea explica de ce PATIPROD SRL nu a vrut sa anunte autoritatile despre "bomba" pe care o aveau in curte. In ciuda faptului ca patronii de la PATIPROD, firma care, conform analizelor efectuate, a stat la originea gripei aviare, se straduiesc sa demonstreze ca lucrurile au inceput sa se precipite abia in luna mai, a doua jumatate a lunii aprilie a fost o perioada extrem de tumultuoasa si misterioasa. La trei zile dupa ce au inceput sa le moara curcanii, PATIPROD a incheiat un contract de asigurare pentru fermele de pui de gaina. Curcani pentru tratarea carora au luat un antibiotic pentru porci. La fix zece zile de la data semnarii contractului au inceput sa le moara si pui de gaina. Potrivit informatiilor de pana acum, virusul a atins pentru prima data una din fermele PATIPROD, a ajuns la Drakom, iar prin pasarile vandute de Adrian Acsinte a ajuns in gospodariile din Tara Fagarasului. ZIUA CRUCIALA. Catalin Muntean, unul din asociatii de la PATIPROD (n.r. - Florin Macovei, administratorul si, in acelasi timp, al doilea asociat, este arestat), sustine ca la 23 aprilie au inceput sa moara mai multe pasari decat de obicei. Era vorba de celebrii pui de curca importati din Ungaria. "Curcanii din ferma au fost crescuti in alte spatii, care respectau intocmai normele de biosecuritate, dar, din cauza ca nu am reusit sa ii vindem catre populatie, ei crescand si marindu-se, a trebuit sa ii rarim undeva. Ferma respectiva fusese de vaci si am luat repede masura sa spalam, sa tencuim, sa dezinfectam, sa tot, dar normele de biosecuritate care se impun au fost respectate in cea mai mare parte a lor ne declara Catalin Munteanu. "Douazeci-treizeci de curcani mari", sustine medicul veterinar al PATIPROD, Iuliu Pop. Cu toate ca era chiar ziua de Pasti, iar medicul era si in concediu, cei de la PATIPROD l-au chemat sa faca o autopsie. Pop a constatat doua boli tehnologice: colibaciloza si microplasmoza, care apar frecvent in ferme. Logic ar fi fost ca la 24 aprilie vanzoleala sa fi fost si mai mare. Muntean sustine insa ca a fost o acalmie apropape generala. Tot ce s-a intamplat a fost ca Florin Macovei, administratorul PATIPROD si asociatul lui Muntean, s-a sfatuit cu cineva de la Agricola Bacau, fapt semnalat si in Nota SRI.
DOCUMENT. Anuntul de dauna, facut la cateva zile de la incheierea contractului de asigurare
|
Citește pe Antena3.ro
ORGANIZAREA
|
Platforma Codlea este locatia mai multor ferme si firme. PATIPROD, detinut de Catalin Muntean si Florin Macovei, AviProd 2000 SRL (patron Ion Stavri, care este si el retinut de politie), Drakom SRL, Avicod (abatorul, patron Dionisie Manole), Luca Suinprod. Firmele aveau relatii speciale: erau organizate pe orizontala, fiecare participa cu un procent din activitate la colectiv, iar ceea ce depasea era activitatea proprie a fiecarei ferme. "Arhitectul" intregii constructii este Dionisie Manole. El a fost cel care in 1997 a inceput sa se ocupe de avicola de la Codlea, a reusit sa o mentina pe linia de plutire, iar apoi chiar sa o dezvolte. Pentru ca afacerea evolua tot mai mult, a infiintat celelalte firme. "Atunci i-am creat pe ceilalti, Florin Macovei lucra la mine in depozit, nevasta-sa lui Dardala a fost sefa de ferma. Ei au aparut asa, pentru ca am vrut sa apara niste crescatori si sa ne organizam pe orizontala. La momentul asta cred ca suntem a sasea, a saptea avicola din tara ca productie de carne." Manole a ramas doar cu Avicod, unul dintre cele doua abatoare de pe platforma. Doar al doilea este cel clandestin, al lui Dardala, care a preferat sa actioneze separat fata de celelalte firme.
|