x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mobilul "crimei" aviare: polita de asigurare

Mobilul "crimei" aviare: polita de asigurare

de Diana Rucinschi    |    Eugen Ciufu    |    08 Iun 2006   •   00:00

Jurnalul National a descoperit ca un rol important in "operatiunile" de la Codlea l-ar putea avea polita de asigurare. PATIPROD SRL a in-cheiat un contract de asigurare pentru efectivele de pasari pentru 48 de miliarde de lei, cu cateva zile ina-inte de epidemie.

LOCUL FAPTEI. Nimeni nu stie cu precizie cate pasari moarte au fost ingropate pe platforma Codlea fara stirea autoritatilor

Investigatiile Jurnalului National au scos la iveala faptul ca un rol important in declansarea si mai ales propagarea gripei aviare de pe platforma Codlea il are polita de asigurare a crescatorilor de pasari de aici.

La 28 aprilie, ferma PATIPROD SRL incheiase un contract de asigurare pentru efectivele de pasari pentru suma de 48 de miliarde de lei, echivalentul a mai bine de 1 milion de euro. In contractul de asigurare exista o clauza conform careia nu se platesc despagubiri in cazul gripei aviare. Asta ar putea explica de ce PATIPROD SRL nu a vrut sa anunte autoritatile despre "bomba" pe care o aveau in curte.

In ciuda faptului ca patronii de la PATIPROD, firma care, conform analizelor efectuate, a stat la originea gripei aviare, se straduiesc sa demonstreze ca lucrurile au inceput sa se precipite abia in luna mai, a doua jumatate a lunii aprilie a fost o perioada extrem de tumultuoasa si misterioasa. La trei zile dupa ce au inceput sa le moara curcanii, PATIPROD a incheiat un contract de asigurare pentru fermele de pui de gaina. Curcani pentru tratarea carora au luat un antibiotic pentru porci. La fix zece zile de la data semnarii contractului au inceput sa le moara si pui de gaina.

Potrivit informatiilor de pana acum, virusul a atins pentru prima data una din fermele PATIPROD, a ajuns la Drakom, iar prin pasarile vandute de Adrian Acsinte a ajuns in gospodariile din Tara Fagarasului.

ZIUA CRUCIALA. Catalin Muntean, unul din asociatii de la PATIPROD (n.r. - Florin Macovei, administratorul si, in acelasi timp, al doilea asociat, este arestat), sustine ca la 23 aprilie au inceput sa moara mai multe pasari decat de obicei. Era vorba de celebrii pui de curca importati din Ungaria. "Curcanii din ferma au fost crescuti in alte spatii, care respectau intocmai normele de biosecuritate, dar, din cauza ca nu am reusit sa ii vindem catre populatie, ei crescand si marindu-se, a trebuit sa ii rarim undeva. Ferma respectiva fusese de vaci si am luat repede masura sa spalam, sa tencuim, sa dezinfectam, sa tot, dar normele de biosecuritate care se impun au fost respectate in cea mai mare parte a lor ne declara Catalin Munteanu. "Douazeci-treizeci de curcani mari", sustine medicul veterinar al PATIPROD, Iuliu Pop. Cu toate ca era chiar ziua de Pasti, iar medicul era si in concediu, cei de la PATIPROD l-au chemat sa faca o autopsie. Pop a constatat doua boli tehnologice: colibaciloza si microplasmoza, care apar frecvent in ferme. Logic ar fi fost ca la 24 aprilie vanzoleala sa fi fost si mai mare. Muntean sustine insa ca a fost o acalmie apropape generala. Tot ce s-a intamplat a fost ca Florin Macovei, administratorul PATIPROD si asociatul lui Muntean, s-a sfatuit cu cineva de la Agricola Bacau, fapt semnalat si in Nota SRI.

Click pt a mari imaginea
DOCUMENT. Anuntul de dauna, facut la cateva zile de la incheierea contractului de asigurare

ACHIZITII SUSPECTE. Starea curcanilor a continuat insa sa se inrautateasca. Catalin Muntean ne-a declarat ca intre 25 aprilie si 28 mai au murit aproximativ 700-800. Au fost trimise probe la Directia Sanitar-Veterinara, dar in mod ciudat nu au fost asteptate rezultatele si numai in baza diagnosticului dat de medicul fermei au inceput sa trimita curcanii catre abator. Si tot la 25 aprilie, PATIPROD a cumparat 45 de flacoane de Gentamicina de la Romvac. Achizitia pare a fi mai degraba o operatiune paravan, care sa justifice faptul ca patronii PATIPROD SRL nu ar fi banuit ca este vorba de aviara. De altfel, asa se si apara Catalin Muntean: "In momentul in care stii sau banuiesti ca este H5N1 nu iei anibiotic injectabil. Noi am luat tocmai pentru ca am crezut ca este o boala tehnologica. Doctorul a deschis pasarile si a vazut ca este microplasmoza cu pseudomonoza". Achizitia este insa cel putin ciudata: este extrem de dificil sa vaccinezi 8.000 de curcani, atat cat ne-a declarat Catalin Muntean ca avea in hala respectiva. Acesta este si motivul pentru care prospectul produsului de pe site-ul Romvac nu mentioneaza folosirea lui la pasari, ci doar la animale. Pentru pasari este indicata Gentamicina de tip pulbere. Medicul de la PATIPROD a recunoscut ca este "o munca titanica sa vaccinezi atatia curcani", dar a sustinut ca Gentamicina pulbere nu este eficienta. Pe de alta parte, produsul este unul din substantele interzise prin Ordinul 82/2005 de a fi utilizate pentru animalele de interes economic (vaci, porci, oi) din motiv de reziduuri.

ASIGURARILE. La 28 aprilie, PATIPROD a mai facut un pas foarte important. A semnat un contract de asigurare in valoare totala de 48 de miliarde de lei vechi cu societatea Generali. Au fost asigurate doar cele doua ferme de pui: 25 de miliarde pentru ferma nr. 3, unde s-a depistat pentru prima oara, si de 23 de miliarde pentru ferma nr. 5. Ferma de curcani nu a fost prinsa in acest contract. Poate si pentru ca ferma in care erau tinuti curcanii nu corespundea deloc standardelor sau poate din alte motive. SC PATIPROD avusese inainte asigurare la Omniasig, dar, coincidenta, s-a transferat la Generali, companie cu care a incheiat contractul chiar in perioada declansarii epidemiei. Motivul invocat este mai mult sau mai putin plauzibil. "Doamna care m-a convins sa fac asigurari pentru prima data a plecat de la Omniasig la Generali. Si mi-a zis ca aia au nu stiu ce societate de reasigurari care nu este prea nu stiu cum si ca Generali este o societate de trei ori mai buna, ca este reasigurata in Austria la o firma de reasigurare mai serioasa", ne declara Muntean.

PREMEDITARE? La cateva zile de la semnarea contractului, la 9 mai au inceput sa moara masiv si puii de gaina. PATIPROD a facut rapid un dosar de dauna catre societatea de asigurari si in aceeasi zi a venit o echipa de la Generali Brasov pentru a verifica situatia. Au constatat "mortalitate cu mult peste pierderile tehnologice declarate, semne clinice la pasarile bolnave, pielea cianotica la cadavrele proaspete, dezinfectorul autor corespunzator, starea filtrului corespunzator, conditiile de microclimat din hale - corespunzatoare. Atat directorul unitatii, cat si medicul veterinar au sustinut verbal ca au trimis cadavre la LSV Brasov, unde in urma necropsiei s-a suspicionat MRA suprapusa cu colibaciloza". Trecusera doar doua saptamani de la semnarea contractului de asigurare. Daca nu s-ar fi declansat scandalul aviar si toti puii ar fi murit in etape, din aceleasi cauze, SC PATIPROD ar fi incasat despagubiri pe care statul nu i le-ar fi platit niciodata.

ORGANIZAREA
Platforma Codlea este locatia mai multor ferme si firme. PATIPROD, detinut de Catalin Muntean si Florin Macovei, AviProd 2000 SRL (patron Ion Stavri, care este si el retinut de politie), Drakom SRL, Avicod (abatorul, patron Dionisie Manole), Luca Suinprod. Firmele aveau relatii speciale: erau organizate pe orizontala, fiecare participa cu un procent din activitate la colectiv, iar ceea ce depasea era activitatea proprie a fiecarei ferme. "Arhitectul" intregii constructii este Dionisie Manole. El a fost cel care in 1997 a inceput sa se ocupe de avicola de la Codlea, a reusit sa o mentina pe linia de plutire, iar apoi chiar sa o dezvolte. Pentru ca afacerea evolua tot mai mult, a infiintat celelalte firme. "Atunci i-am creat pe ceilalti, Florin Macovei lucra la mine in depozit, nevasta-sa lui Dardala a fost sefa de ferma. Ei au aparut asa, pentru ca am vrut sa apara niste crescatori si sa ne organizam pe orizontala. La momentul asta cred ca suntem a sasea, a saptea avicola din tara ca productie de carne." Manole a ramas doar cu Avicod, unul dintre cele doua abatoare de pe platforma. Doar al doilea este cel clandestin, al lui Dardala, care a preferat sa actioneze separat fata de celelalte firme.
×