x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mos Ivan se roaga sa scape de peste

Mos Ivan se roaga sa scape de peste

27 Sep 2004   •   00:00

SECRETELE DELTEI - OMUL SI FLUVIUL

 

Se trezesc in fiecare dimineata aproape de ora 3. Pestele este tot mai putin. In Delta Dunarii s-au imputinat atat pestele, cat si oamenii.
CRISTIAN PETRU

 

Un afis mare sta lipit pe usa: "Sambata si duminica nu se primeste peste". Acestea sunt zilele in care pescarii se mai odihnesc putin, zilele in care si pestele sta linistit. La cherhanaua de la Rosulet isi golesc barcile pescarii din Caraorman si o parte din cei de la Sulina. Incep sa vina devreme, de pe la 7 dimineata. Si tot vin, incet, tacuti, pana aproape de ora 3, cand vine salupa care-i duce la Tulcea. In fata cherhanalei este ancorata o salupa, in care sunt incarcate lazi de peste. Unul dintre barbatii care ajuta la carat se uita ciudat la noi. "Aici se plateste kilogramul de caras cu 15.000 de lei, iar cel de somn cu 50.000 de lei. O parte dintre pescari sunt angajati, restul sunt un fel de persoane fizice autorizate", spune Paul Schimbeschi, unul dintre cei care transporta pestele la Tulcea. Daca traiesti din peste, niciodata nu poti sa stii cum va fi ziua de maine. Luna asta poti fi cel mai vrednic pescar, iar luna viitoare codas. Totul tine de noroc, mai putin de indemanare. La cherhana, lazile sunt incarcate in salupa, iar aceasta porneste incet spre Tulcea.

 

PESTE PUTIN. O barca veche se apropie de mal. Un barbat cu fata brazdata de canale si santuri la fel cum Dunarea a sapat Delta se ridica incet si incepe sa isi stranga pestele. Este din Caraorman si, la 71 de ani, se trezeste inca in fiecare dimineata la ora 2 pentru a merge la pescuit. "M-am ocupat toata viata de pescuit. Dar in ultima vreme sunt tot mai putini pesti. Aici, in Delta, s-au imputinat si oamenii, si pestele", spune amarat Ion Contulencu. Nu are chef de vorba si fiecare cuvant rostit pare o favoare. Este obisnuit sa taca, asta este meseria pe care a invatat-o de la tatal lui.

 

PROBLEME. Pestele este asezat in ladite, iar prima este pusa pe cantar. Sunt vreo 35 de kilograme de caras. Dintr-o data, din cherhana iese o femeie care incepe sa se certe cu batranul in limba lor. Cei doi, la fel ca multi locuitori de aici, sunt ucraineni, dar multe dintre cuvintele pe care cei doi si le spun repede seamana cu vorbe din limba romana. Traiesc de mult timp aici si limbile au inceput sa se amestece. Cei doi se cearta pentru ca femeia nu vrea sa ii primeasca pestele. Spune ca salupa a plecat deja spre Tulcea si ca ea nu are ce sa faca acum. Batranul isi freaca mainile neputincios. Ar putea pierde intreaga lui zi de munca, si sa nu mearga acasa cu nici un ban. Incearca sa ii explice din nou femeii ca are nevoie de bani, ca trebuie sa primeasca pestele. Femeia ii spune ca, daca va primi pestele acum, batranul se va obisnui cu asta si va vrea ca in viitor sa se intample la fel. Translatorul nostru reuseste sa tina cu greu pasul cu dialogurile rapide dintre cei doi. Femeia devine pana la urma intelegatoare si primeste pestele batranului. Mosul nu zambeste deloc. Aceasta este o victorie mica, iar pentru putinii bani pe care ii va primi a muncit aproape 12 ore.

 

 

PRIZONIERUL FEMEILOR

Are 84 de ani si zilnic, macar vreo doua ore, trage la rame ca un flacau, sa se mentina in forma. Mosul cu nume de arhanghel, Gavril Savenco, e un norocos. A scapat teafar de la Cotul Donului si s-a intors acasa dupa 7 ani petrecuti in Siberia.

 

Si-acum ii e ciuda cand isi aminteste cum a cazut captiv: "Am fost luati prizonieri, tot regimentul nostru de romani prosti, pe 22 noiembrie 1942, de vreo 50-60 de muieri calare. Muieri sovietice, dar tot muieri." Fiind de natie ucrainean, l-au salvat cunostintele de limba rusa. Noii stapani l-au facut talmaci, iar colonelul, seful lagarului, prinzand drag de el, a vrut sa-l infieze. In ’48, Gavril a fost eliberat si s-a intors in tara, promitand ca se va intoarce in Rusia, la "tatuca." Si-a uitat promisiunea si nu-i pare rau…

 

 

CIORBA DE PESTE

Se foloseste salau sau crap. Se pune apa la fiert, in care se adauga o ceapa taiata in patru si cativa cartofi. Se lasa la fiert, apoi se introduc in oala sira spinarii si capul pestelui. Se adauga acritura, dupa gust. Ciorba este gata in aproximativ 30 de minute, in momentul in care coada pestelui se rupe cu usurinta.

 

 

PESTE PRAJIT

Pestii curatati de solzi se pun la prajit in cuptor sau pe plita, impreuna cu o ceapa calita, un ardei sau o rosie, taiate in patru. Se adauga bulion sau suc de rosii. Prepararea dureaza 15-20 de minute.

 

 

FARA GLOANTE!

Retete din vanat nu dam. Impartasim supararea localnicilor pe vanatori. Strainii se comporta, uneori, ca niste fiare salbatice. Italienii care vin la vanatoare fac genocid. Au pusti cu repetitie si impusca pasari pana-i doare mana. Nicu, pescar din mosi-stramosi, se scarbeste de asemenea obiceiuri: "Noi impuscam ca sa mancam si doar atat cat ne trebuie sa punem in oala. Ei impusca si arunca". Nici despre vanatorii din alte parti ale tarii n-au localnicii vorbe bune: "Vin de departe, ii costa transportul, taxele si vin cu gandul sa nu iasa in paguba. Vin sa-si faca plinul, sa-si scoata parleala". Barcile cu motor sunt marea tulburare a oamenilor Deltei. Sperie pestii, pasarile, omoara puietul, sunt cat pe-aci sa scufunde lotcile pescarilor. Legea reglementeaza viteza, dar cei care nu cunosc bunul-simt n-au respect nici pentru lege. Accesul barcilor rapide in Delta ar trebui limitat - o spun cu totii - , dar nimeni nu stie cine are autoritatea sa impuna restrictia in fata oamenilor cu bani care au invadat gurile Dunarii de cativa ani incoace.

 

 

SECRETELE DELTEI - SUMAR (Editie de colectie - 27 septembrie 2004)

 

Geneza Paradisului

 

Uscat nascut din preaplinul apelor

 

Istoria "mincinosilor"

 

Turnul Babel la gurile Dunarii

 

Recomandarile lui Cousteau

 

Coloniile durerii

 

Viata ca o prada

 

Aici, copiii imbatranesc mai repede

 

Liane de Delta

 

Nepotul piratilor din Caraorman

 

Se face prea mult curent pe Dunare

 

Ruina poarta numele Sulina

 

Vaneaza cu ochiul

 

Mos Ivan se roaga sa scape de peste

 

Afaceri lacustre

 

Razboiul Bistroe

 

Cine si cum administreaza Delta?

 

Pescarii migratori
×
Subiecte în articol: special peştele