x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mostenirea Contesei de Montesquieu, ravnita de samsarii de terenuri

Mostenirea Contesei de Montesquieu, ravnita de samsarii de terenuri

de Iulia Barbu    |    25 Mai 2006   •   00:00

Pentru un miliard de euro, in zona de nord a Capitalei a inceput razbo-iul nervilor. Terenul statiunii de cercetare pomicola este cel care ofera miza. O buna parte a patrimoniului a fost donata statului roman de Contesa de Montesquieu.

DEZVALUIRI
RAZBOIUL NERVILOR. Cele 70 de hectare din nordul Bucurestiului se gasesc sub asaltul afaceristilor imobiliari, care incearca sa puna mana pe bijuteria din Baneasa

Pentru un miliard de euro, in nordul Capitalei a inceput razboiul nervilor. Terenul statiunii de cercetare pomicola este cel care ofera miza. Pe de o parte, se gasesc cei care au primit validarile prefecturii, iar pe de alta parte, se afla firma lui Erten Omer Ragip, care are hotarare judecatoreasca de executare silita pentru intreg patrimoniul societatii pomicole. O buna parte a patrimoniului a fost donata statului roman de Contesa de Montesquieu.

Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa se gaseste sub asediu. La o zi dupa aparitia anchetei in Jurnalul National care semnala retrocedarea patrimoniului acestei societati, SC Florom Prodimpex SRL, firma ce a cumparat creanta unitatii pomicole, a hotarat deschiderea unui proces impotriva celor care au primit validari in Baneasa. Firma lui Erten Omer Ragip a obtinut in instanta hotararea de executare silita pentru unitatea pomicola. Avocatul Florom Prodimpex, Tudorel Ghica, a depus deja mai multe somatii atat la Agentia Domeniilor Statului (ADS), cat si la Ministerul Agriculturii. In baza contractului de cesiune de creanta incheiat cu Bankcoop, Florom someaza cele doua institutii sa nu intocmeasca protocoalele de predare catre persoanele care au primit validarile prefecturii pentru 40 de hectare in nordul Capitalei. Reprezentantul societatii private a precizat ca numele celor care sunt pe cale de a obtine titluri de proprietate in Baneasa au fost luate din materialul publicat in Jurnalul National. Societatea asteapta insa emiterea titlurilor de proprietate pentru a le putea contesta in instanta.

COMPETITIA PENTRU PAMANTUL DIN BANEASA. Ecuatia asaltului asupra terenului valoros din Baneasa este complicata. Vorbim in acest caz de doua tabere. Pe de o parte, se gasesc cele 11 persoane care in joia Pastilor au primit validarea Comisiei Municipiului Bucuresti de aplicare a Legilor Fondului funciar pentru teren la Pomicola. Suprafata pe care o vaneaza acestia este considerbila - 40 de hectare. De cealalta parte a baricadei se gaseste insa Florom Prodimpex, societatea privata care a cumparat creanta unitatii de la Bankcoop. Actul pe care il detine societatea lui Erten Omer Ragip este o hotarare de executare silita pentru Pomicola. In acest caz vorbim de o adevarata bogatie. Miza nu este nici mai mult nici mai putin decat intregul patrimoniu al societatii - 70 de hectare. Terenul pe care cele doua tabere se lupta este in litigiu. Acest fapt nu a impiedicat insa municipalitatea sa valideze drepturi de proprietate.

Initial, cele doua tabere au demarat cursa pentru obtinerea hectarelor de milioane de euro cu sanse egale. Caile de acces pareau la fel de sigure pentru ambele parti. Legea retrocedarilor nu s-a dezmintit insa si a lasat un oarecare avans celor ce au ales drumul proceselor si al reconstituirii dreptului de proprietate. Fie in numele unui mostenitor, fie pe baza declaratiilor unor oameni care si-au amintit ca au avut candva teren prin Baneasa, petentii se gasesc mai aproape de milioanele de euro decat firma care are executarea silita pentru patrimoniul Pomicola. La aceasta ora, cei care au urmat "calea retrocedarilor" asteapta emiterea titlurilor de proprietate. Primaria Sectorului 1 a trimis pe adresa statiunii urmatoarea instiintare: "Avand in vedere tabelul nominal de mai jos si planurile cu identificarea amplasamentelor anexate, va solicitam valoarea ramasa de amortizat a investitiilor precum si procentul de amortizare". Concret, acest act pretinde evaluarea plantatiei. Scenariul este asemanator cu ceea ce s-a intamplat la Sericarom in urma cu aproape o jumatate de an. Sa nu uitam insa ca pentru plantatia de duzi nu s-a cerut nici un fel de amortizare. Terenul a plecat "la liber". Daca vorbim de aceeasi legislatie si mai ales de oameni de afaceri "cu viziune", istoria este pe cale de a se repeta. "Acest teren este indispensabil. Am primit practic o solicitare pentru niste pomi oarecare. Dar trebuie avut in vedere faptul ca la Pomicola nu sunt niste simpli pomi. Aici avem munca a mai bine de patru generatii de cercetatori, avem specii aduse de peste tot, mai mult de atat, noi asiguram multiplicarea acestora in pepinierele pomicole din tara. Din punct de vedere moral, nu ai cum sa amortizezi o munca de mai bine de 40 de ani", apreciaza Adela Barbulescu, director Pomicola.

ABUZ. 1.300 de specii si varietati de pomi vor disparea

CASTIGA CINE E MAI TARE! Cu 40 de hectare gata de a fi facute pachet in numele retrocedarilor, Pomicola nu mai este, se pare, la fel de irezistibila pentru firma lui Erten Omer Ragip. Avocatul acestuia a declarat ca ar vrea sa vanda creanta pomicola. "Din cauza proceselor pe care le avem de ani de zile cu statul nu mai avem resursele necesare continuarii lui. De aceea vrem sa dam aceasta creanta oricarui om care are o situatia finaciara pe masura", sustine Ghica. Clientii Florom au, pare-se, nume sonore. Mai multe surse au confirmat interesul lui Gigi Becali pentru terenul unitatii pomicole. Potrivit acestora, Becali, insotit de doi dintre bodyguarzii sai, a fost vazut, in urma cu cateva saptamani, in vizita la terenul de 70 de hectare de pe Bulevardul Ion Ionescu de la Brad. L-am contactat telefonic pe Catalin Ciubota, unul dintre avocatii lui Becali. Am vrut sa aflam daca latifundiarul din Pipera este interesat de situatia terenului de la Pomicola. "Raspunsul domnului Becali a fost foarte clar. Nu exista nici un fel de interes pentru terenul unitatii din Baneasa", a precizat Ciubota. La scurt timp insa, avocatul Florom contacteaza telefonic pe redactorul Jurnalului National: "Sunt suparat pe cotidianul dumneavoastra, tocmai mi-ati speriat potentialul client". Potrivit mai multor surse, un alt posibil client pentru creanta de 41 de miliarde de lei de la Pomicola este cunoscutul om de afaceri Puiu Popoviciu, interesat de asemenea de terenul valoros din nordul Bucurestiului.

Click pt a mari imaginea
AVIZ. Primaria Sectorului 1 a cerut evaluarea plantatiei

CREANTA BUCLUCASA PE DOMENIUL PUBLIC. In momentul in care Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa a facut imprumutul la Bankoop, nu avea un statut bine determinat. In 1994, Pomicola se gasea in plin proces de reorganizare. Pentru suma de 1.400.000.000 lei, pe care a luat-o de la Bankcoop, unitatea a garantat cu terenul. Societatea a realizat imprumutul pentru a-si putea continua activitatea. Garantarea cu terenul nu a reprezentat o problema, asta pentru ca, in perioada respectiva, domeniul public nu era foarte clar definit. "La vremea cand s-a facut imprumutul pe care il are acum turcul, statiunea nu avea un statut juridic clar. Ea aparea ca unitate in curs de reorganizare, conform unei HG din 1990. De atunci si pana in 2002, toate unitatile de cercetare agricola aveau aceste statut - institutii in curs de reorganizare. Noi ne-am straduit sa apara aceasta Lege 290, prin care sa i se dea un statut clar de organizare si functionare a unitatilor de cercetare. Deci, la data aceea, Pomicola era supusa unei legislatii mai laxe, ea trebuia sa fie ori institutie publica, ori regie, ori societate comerciala. Or, ea era ceva care nu se incadra in cele trei categorii de baza. Pe de alta parte, nu era inca clar definita proprietatea publica a statului. Si atunci, ei au garantat, cand au luat imprumutul cu niste bunuri ale unitatii, care, potrivit legii ulterioare, au devenit, s-au incadrat la bunuri publice. Practic, acum garantia se gaseste in domeniul public al statului si il administreaza ADS-ul", explica Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice. Statiunea pomicola este o unitate subordonata ASAS-ului. Membrii Academiei sustin ca au mai existat incercari de retrocedare a patrimoniului acestei statiuni, dar din cauza ca actele nu au fost tocmai "curate", nici un centimetru nu a mai fost retrocedat. In afara celor 12 hectare retrocedate pe baza unor acte de proprietate, in 1998, patrimoniul Pomicola a ramas intact pana la "bresa" facuta de terenul Sericarom. Retrocedarea si defrisarea colectiei nationale de soiuri de duzi a demonstrat ca terenul unitatilor de cercetare nu este sfant. Poate fi atins si mai ales poate aduce venituri de milioane de euro. Interesant este faptul ca Academia de Stiinte Agricole si Silvice a depus o cerere de retrocedare in numele SCDP Pomicola pentru 40 de hectare la Primaria Sectorului 1 inca din toamna anului trecut. Cele 40 de hectare au apartinut candva Contesei de Montesquieu, care a donat terenul statului roman. Academia nu a primit terenul pentru care a depus actele necesare. L-au primit insa persoanele fizice, care pretind ca au avut pamant undeva in zona si care cer reconstituirea dreptului de proprietate.

LA UN PAS DE CONCESIONARE. Unitatea a incercat in diverse moduri de a scapa de creditul apasator de la Bankcoop. Lucrurile au fost oarecum accelerate si de faptul ca banca era pe punctul de a falimenta. In repetate randuri s-a incercat stingerea datoriei, fara rezultat insa. SC Florom Prodimpex a preluat creanta in 2005 si a anuntat unitatea ca este noul debitor. Bankcoop a cedat creanta SCDP Baneasa firmei particulare in schimbul sumei de 5. 600.000.000. "Prima incalcare a legii a fost ca, legal, nu ar fi trebuit sa i se vanda creanta de la Bankcoop. Fiind domeniul public al statului, fiind o institutie publica, exista o lege care spune ca patrimoniul este inalienabil, nu se instraineaza, deci acolo s-a facut greseala ca i s-a vandut", argumenteaza Gheorghe Sin, secretarul ASAS. Pe de alta parte, avocatul Florom precizeaza ca, pentru ei, cumpararea creantei a fost o afacere: "Noi suntem oameni de afaceri. Am vazut Pomicola pe lista lichidatorilor si am cumparat creanta de la Bankcoop. Ce este rau in asta?". De altfel, la scurt timp dupa semnarea actelor, Florom a solicitat ADS-ului concesionarea pe o perioada de 49 de ani a suprafetelor de teren aflate deja in administrarea SCDP Baneasa. Raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii precizeaza: "Pentru «investitorul» privat aceasta preluare de creanta reprezinta un mecanism financiar ingenios, care ar permite multiplicarea sumei investite intr-un timp relativ scurt si cu beneficii importante. Astfel, lichidatorul, de la o suma acceptata de 1,4 miliarde de lei, a incasat prin cesionarea creantei 5,6 miliarde de lei, care, in cazul in care petrimoniul SCDP Baneasa ar fi valorificat prin vanzare la valoarea lui contabila, ar duce investitia la suma de 35.981.835.000 lei. Daca se ia in considerare intentia de concesionare a terenului pozitionat in Sectorul 1, paralel cu DN1, se ajunge la intentia finala de «improprietarire» a SC Florom Prodimpex SRL, reprezentata de Erten Omer Ragip".

Click pt a mari imaginea
DECLARATIE. Contactat telefonic, Tudorache a afirmat ca de ieri nu mai este reprezentantul legal al femeii

ZONE ALESE PE SPRANCEANA. O data cu validarea drepturilor de proprietate pentru petentii din Baneasa, Erten Omer Ragip a pierdut ocazia de a se vedea proprietarul a 70 de hectare in Capitala. Se pare ca si de aceasta data au avut sanse de reusita cei care au stiut sa se joace cu legea retrocedarii. Directoarea societatii a primit din partea primariei schita cu terenurile ce urmeaza sa plece spre noii proprietari. "Am incercat sa identific la fata locului ceea ce vor ei sa ia. Suprafetele de pe schita lor se suprapun cu: colectia de seminceri, hibrizii de caisi, colectia de soiuri si selectii de cais omologate si brevetate, colectia de soiuri si selectii de piersici, omologate si brevetate, colectia de mar de vara si, nu in ultimul rand, parcul dendrologic unde se gasesc 1.300 de specii si varietati. Toate aceste specii sunt folosite pentru multiplicarea in pepinierele pomicole, fiind ulterior trimise in diferite locuri din tara. Cum pot eu sa cer valoarea pentru asemenea colectii. Aceasta valoare nu exista, ea nu se poate exprima in cifre", sustine Adela Barbulescu. Societatea Pomicola se gaseste la un pas de a pierde toate aceste colectii. Pentru samsarii de terenuri insa, valoarea lor este infima pe langa valoarea unei afaceri imobiliare. Urmeaza probabil sa se gaseasca chiar si "o lege" care sa nu protejeze caisul, marul sau parcurile dendrologice. Asta pentru ca s-a creat deja precedentul prin scoaterea dudului din categoria arbustilor protejati. Pentru ca scenariul sa nu se repete - defrisari in masa a unor colectii importante pentru Romania, ar fi necesar "ceva" mai multa atentie din partea institutiilor abilitate. In mod normal, noii proprietari ar trebui sa urmeze anumiti pasi. Primul ar fi obtinerea unui aviz de defrisare, in cazul in care nu vor sa pastreze colectiile de pomi. Mai apoi ar fi necesar ca terenul sa fie scos din circuitul agricol.

POMICOLA, LUCRATA CU MIGALA
In 2000, SCDP Baneasa a semnat un contract de asociere in participatiune cu SC Totexim SRL Bucuresti pe o perioada de zece ani. Obiectul contractului l-a constituit exploatarea capacitatii de productie Ferma Horticola Baneasa cu profil horticol si legumicol. La acea vreme, SC Totexim se obliga sa preia integral datoriile catre Distrigaz ale Horting Bucuresti, unitate de la care Pomicola a preluat ferma de profil. Platile catre Distrigaz nu au fost achitate nici pana in prezent, fapt ce a facut ca AVAS sa blocheze conturile societatii. Mai mult decat atat, la Registrul Comertului, Totexim figureaza cu punctul de lucru din Bulevardul Ion Ionescu de la Brad pe o perioada de 83 de ani si nu de 10, cum era prevazut in contractul initial. De altfel, Totexim a ajuns sa fie si principala concurenta pentru SCDP Baneasa, intrucat, desi i s-a subliniat ca nu are voie sa desfasoare aceeasi activitate cu Pomicola, acest lucru nu s-a intamplat. Societatea din Baneasa a actionat in instanta Totexim pentru recuperarea creantei de 1,3 miliarde de lei.
PROCURA PENTRU RETROCEDARE
Tolovici Elena, Haram Adriana Elena, Petrescu Magdalena Luminita, Tache Radu Maria Iolanda Elena, Nicolaide Dumitru, mostenitorii defunctului Ioan Dumitru, au primit validari la Pomicola pentru 22 de hectare. Mai toti petentii au intocmit procuri speciale prin care au mandatat diverse persoane pentru a se ocupa de toate actele necesare punerii in posesie. Tache Radu Maria Iolanda Elena a semnat o procura speciala prin care l-a imputernicit pe Tudorache Viorel-Virgil "sa ma reprezinte cu depline puteri in fata tuturor institutiilor si organelor competente in vederea reconstituirii in baza Legii 18/1991 a dreptului de proprietate pentru terenul situat pe raza sectorului 1 al municipiului Bucuresti, in suprafata de 25.670 de metri patrati". Tudorache Viorel-Virgil este patronul firmei de paza si protectie VVT Security care a asigurat cu ceva timp in urma paza pentru Stadionul din Ghencea.
×