x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special MTI: Oraşul Siofok sub ameninţarea crimei organizate

MTI: Oraşul Siofok sub ameninţarea crimei organizate

11 Feb 2009   •   00:00

În vara trecută, 150 de ţigani au defilat ziua în amiaza mare, prin parcul din centrul oraşului Siofok, într-o demonstraţie de forţă, înarmaţi cu arme albe. Acţiunea a băgat în sperieţi oraşul şi a fost interpretată drept o sfidare pe faţă a autorităţilor. Participanţii la acea manifestaţie nu erau localnici, ci proveneau din localitatea vecină, Enying şi din judeţul învecinat şi erau conduşi de un bulibaşă.



Purtătorul de cuvânt al Poliţiei locale, Gabor Biro, a declarat ieri pentru MTI că poliţia nu are dovezi concludente că atacatorii celor trei handbalişti ar fi fost membri ai aceleiaşi bande care înspăimântat anul trecut în Syiofok. Primarul oraşului îl contrazice.

"Viaţa localnicilor din Siofok şi din împrejurimi este marcată de prezenţa unui grup de crimă organizată. O bandă încercă să preia controlul asupra vieţii de noapte din localitate”, a declarat primarul Arpad Balazs. El a reacţionat la cele spuse anterior de şeful poliţiei judiciare districtuale: "E o mare problemă în ţara aceasta dacă comandantul poliţiei nu ştie despre activitatea acestei bande”. Primarul a mai adăugat că, în cazul în care o bandă poate mobiliza o asemenea masă de oameni pentru a-şi atinge scopurile, suntem cu certitudine în prezenţa crimei organizate. Localnicii spun că membrii bandei de ţigani trăiesc din şantaj, jafuri, furturi de maşini. Banda îi terorizează în special pe cei din propria etnie, ameninţându-le familiile şi copiii, iar victimele nu îndrăznesc să depună plângeri la poliţie. În Siofok şi în împrejurimi, acestei bande i se atribuie foarte multe furturi şi tâlhării. Alte două cazuri puse pe seama acestei grupări criminale sunt jefuirea locuinţei unui deputat şi agresarea unui reprezentant al Consiliului Minorităţilor din regiune.

Forţele poliţieneşti sunt insuficiente, susţine primarul Arpad, pentru a garanta siguranţa civică în oraş. Poliţia este mai preocupată de sancţionarea contravenienţilor, decât de prinderea criminalilor. În timp ce 150-200 de rromi defilau nestingheriţi prin parcul oraşului nostru, la Budapesta poliţia se ocupa cu dizolvarea unei conferinţe de presă neanunţată a Fidesz, zice Arpad.

×
Subiecte în articol: special