Cum poţi face un copil fericit? De fapt, cum poţi face fericiţi atât copiii, cât şi oamenii mari? Cu poveşti şi dulciuri! Dar dacă acestea ar fi toate într-un singur loc? Ar rezulta un muzeu… dulce, şi anume cel al marţipanului. Figurine, flori, fructe şi o regină din zahăr, un tort din marţipan de 250 de kilograme, iată "ingredientele" expoziţiei internaţionale de cofetărie de la Budapesta.
Cum poţi face un copil fericit? Cu poveşti şi cu dulciuri. Dar dacă acestea ar fi (trans)puse într-un singur loc? Ar rezulta cel mai dulce muzeu – cel al marţipanului. Pe care îl găsiţi la Budapesta, într-o zonă încărcată de istorie.
"Prestigioasa Cofetărie Ruszwurm şi celebra Szabó Marcipán au deschis împreună în Cetatea Buda, în vecinătatea Bisericii Mátyás şi Bastionul Pescarilor, în sălile hotelului Hilton Budapesta expoziţia internaţională de cofetărie. Între numeroasele atracţii veţi putea admira statuia împărătesei Sissy, în mărime naturală, Biserica Mátyás, Bastionul Pescarilor, dantelă de Kalocsa, mobilă goblen, respectiv pădurea de cactuşi unicat în lume. Totodată puteţi admira scene din poveştile copilăriei şi multe alte opere din marţipan realizate cu ştiinţă, care încălzesc inima şi încântă privirea." Aşa scrie pe fluturaşul care ne-a fost înmânat la intrare, alături de o mostră numai bună de gustat. Gazdele ne-au invitat apoi în sălile care găzduiesc exponatele. Vitrinele de sticlă protejează lucrările atât de variaţiile de temperatură, cât şi de tentaţiile vizitatorilor de a muşca din ele. Mai ales că maeştrii cofetari au lucrat la unele dintre opere chiar şi patru-cinci luni.
TORTUL URIAŞ. Intrarea în expoziţie se face prin cofetărie, unde pot fi achiziţionate bomboane şi prăjituri diverse. Specialitatea casei, evident, este constituită de produsele realizate pe bază de marţipan, de la figurine şi ouă până la flori şi fructe în miniatură. În diverse culori şi arome, toate îţi fac cu ochiul. Vizibil de afară, în vitrină tronează un tort imens. Imaginaţi-vă un colos de un alb imaculat, care vă depăşeşte în înălţime. Pe interior am găsit afişată şi reţeta: tortul de nuntă gigant a fost realizat din 1.400 de ouă, 84 de litri de frişcă, 34 de kilograme de zahăr, plus alte 54 de kilograme pentru ornamente, 40 de kilograme de făină, 28 de kilograme de ciocolată, 15 kilograme de masă decorativă, totul împodobit cu 250 de trandafiri de marţipan. În total, 250 de kilograme, realizat în 350 de ore. Un preparat demn de nunta unei feţe împărăteşti!
O PRINŢESĂ DE ZAHÂR. Atât de mult au îndrăgit-o ungurii pe regina Elisabeta încât i-au ridicat statuie. De marţipan! Soţia împăratului austriac Franz Joseph are 55 de kilograme în variantă dulce şi este reprezentată în mărime naturală. Alintată de supuşi "Prinţesa Sissi", ea le-a dat de lucru cofetarilor care au modelat-o timp de 150 de ore. Chiar în faţa ei se află clădirea Parlamentului. Monumentul arhitectonic cel mai cunoscut din Budapesta a încăput şi el pe mâinile specialiştilor, care timp de patru luni au pus "cărămidă peste cărămidă". Construcţia cântăreşte nu mai puţin de 80 de kilograme. Podul cu Lanţuri a fost redat cu tot cu Dunărea de dedesubt. Pe valurile dulci a fost pus un vaporaş. Nu puteau fi omise cele două obiective turistice din vecinătate: Bastionul Pescarilor şi Biserica Matyas. Primul, cu o greutate de 45 de kilograme, redă perfect toate detaliile originalului. Cine nu crede se poate convinge chiar la ieşire, privind monumentul aflat vizavi de intrarea în muzeu.
O LUME CU GUST. Apartenenţa Ungariei la Uniunea Europeană este celebrată într-o creaţie aparte, unde toate ţările membre au acelaşi gust, numai culoarea diferă. Pe artiştii cofetari i-au inspirat, de asemenea, clădiri din întreaga lume. Catedrala Sfântul Vasile din Piaţa Roşie, cu renumitele sale turnuri, are un corespondent în galerie. Macheta de marţipan a bisericii din Moscova cântăreşte 80 de kilograme. Atâtea amănunte şi nuanţe au fost realizate în cinci luni de muncă migăloasă. În vecinătate a fost plasată o pagodă cu trei etaje, cu aceeaşi greutate, dar mai uşor de sculptat: "doar" trei luni şi jumătate. Gramofonul de marţipan nu cântă, dar îţi face poftă, ca şi pernele din acelaşi material din vitrina învecinată. Cine vede fotografiată camera mobilată (masa, scaunele şi covoarele) ar putea jura că vede poza unei încăperi adevărate, numai că "lemnul" folosit are gust de migdale. La fel şi cactuşii din grădină te-ar putea induce în eroare, fiind în mărime naturală şi respectând până la ultimul detaliu proporţiile şi culorile plantelor reale. Peste toate tronează o lecţie de istorie: tablouri ale personalităţilor marcante, în rame rotunde, sunt, de asemenea, expuse în muzeu.
BASMELE COPILĂRIEI. De la personajele imaginate de Fraţii Grimm până la poveştile secolului al XXI-lea, toate ne-au îndulcit privirile. Albă-ca-Zăpada cântăreşte 120 de kilograme, dar cu tot cu pitici! Cei 101 dalmaţieni nu sunt cu toţii acasă, ci doar Pongo, Perdita şi cei 15 pui ai lor. În schimb, de după colţ îi pândeşte Cruella De Vil. Mica Sirenă şi lumea sa subacvatică, cu peşti, caracatiţe şi stele de mare, îţi lasă gura apă. Pe cei trei purceluşi mai că-ţi vine să-i mănânci, ba chiar şi pe lup, care s-a urcat pe casă. Dacă liliputanii nu ne-ar ajunge nici pe-o măsea, cu Gulliver chiar ne-am sătura. Cine nu şi-ar dori să devoreze o bucată uriaşă de marţipan? Muzeul s-a "updatat" cu producţiile cinematografice recente, de la simpaticii ştrumfi până la Shrek şi Harry Potter. Pe macheta ucenicului vrăjitor de secol XXI, cei trei prieteni – Harry, Ron şi Hermione – sunt însoţiţi de profesorul Dumbledore, Hagrid şi Draco Reacredinţă, iar bufniţele au umplut covorul cu scrisori cu aromă de migdale.
POVESTEA MARŢIPANULUI. Strămoşul marţipanului s-a născut în bucătăriile persane din antichitate, fiind amintit chiar şi în "1001 de nopţi", celebrele poveşti pomenind de un preparat pe bază de pastă de migdale, consumat în perioada Ramadanului. Produsul a ajuns în Europa adus de musulmani – turcii l-au introdus în Italia şi Ungaria, iar maurii l-au prezentat la curtea regilor spanioli. Primul marţipan apropiat de reţeta de astăzi a fost creat, se pare, în Spania, la Toledo, dar oraşele germane Lübeck şi Königsberg au fost cele care l-au ridicat la rang de artă. Şi numele are o istorie controversată: pe de o parte, cuvinte ca italienescul marzapane, iar pe de alta, toponimul Martaban, desemnând un oraş birmanez. Arăbescul mauthaban, însemnând "rege şezând", este un alt cuvânt care poate sta la baza termenului marţipan, mai ales că produsul avea reprodusă pe ambalaj o monedă arabă înfăţişând un rege pe tron. Conform legilor UE, concentraţia de ulei de migdale minimă este de 14%, însă reglementările din Suedia şi Finlanda impun ca migdalele să depăşească 50% din masa produsului, fapt ce sporeşte calitatea desertului. Şi, totuşi, concentraţia migdalelor în marţipanul de Lübeck ajunge până la 66%, reţetă care le-a adus faima cofetarilor din acest oraş german. O tablă de şah din marţipan s-a aflat printre dulciurile servite la petrecerea de nuntă a lui Matei Corvin cu Beatrice. În cartea de bucate a Annei Bornemissza (soţia principelui transilvan Mihaly Apafi I) se află prima reţetă ungurească de "marcapant", "marcepan" sau "marcephant". Tot în Ardeal şi-a făcut ucenicia în anii ’40 şi Karoly Szabo, fondatorul Muzeului Marţipanului din Budapesta, dar şi al celor din Pecs şi Szentendre.
Citește pe Antena3.ro