x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nagy si Seres, la un pas de urmarirea penala

Nagy si Seres, la un pas de urmarirea penala

de Miruna Pasa Petru    |    Dana Piciu    |    06 Dec 2006   •   00:00

Procurorii DIICOT au cerut aseara presedintelui Romaniei avizul pen-tru inceperea urmaririi penale im-potriva ministrului Economiei si Co-mertului, Codrut Seres, demisionar, si a ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, in dosarul de spionaj si tradare economica.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a cerut aseara presedintelui Romaniei avizul pentru inceperea urmariri penale impotriva ministrului demisionar al Economiei, Codrut Seres (foto sus), si a ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy (foto jos), in dosarul de spionaj si tradare economica. Solicitarea anchetatorilor vine la scurt timp de la primele arestari dispuse de instanta in acest caz, pe numele cetatenilor straini Stamen Stanchev si Vadim Benyatov Don, dar si ale fostilor inalti functionari Dorinel Mucea si Mihai Donciu.

SERES. Numele demnitarilor Nagy si Seres au fost vehiculate inca de la inceputul oficial al anchetei. In documentul prin care procurorii au cerut incarcerarea celor patru inculpati se vorbeste despre ajutorul ilegal pe care ministrul Seres l-ar fi dat lui Stamen Stanchev in cazul privatizarii Electrica Muntenia Sud, astfel incat firma consiliata de bulgar, Enel Spa. Italia, sa castige licitatia. De asemenea, numele ministrului Economiei este invocat si in cazul afacerii Petrom. Potrivit anchetatorilor, el ar fi fost de acord sa promoveze in Guvern un proiect de act normativ care sa dea posibilitatea liderului salariatilor Petrom, Liviu Luca, sa cumpere in numele angajatilor 8% din actiunile societatii, cu banii imprumutati de firma Credit Suisse First Boston, consiliata tot de bulgar. Proiectul de act normativ nu a fost in final promovat de Guvern.

NAGY. Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, este amintit si el in cazul Petrom. Potrivit anchetatorilor, in fata esecului de la Executiv Nagy, i-ar fi promis lui Stanchev ca va vorbi el cu cativa colegi de Guvern, prieteni de-ai lui, pentru promovarea proiectului. De asemenea, numele ministrului Comunicatiilor este invocat in cazul alegerii consultantilor pentru privatizarea CN Radicomunicatii si a listarii la bursa a Romtelecom. Potrivit documentului, Nagy ar fi "cunoscut si supervizat permanent" ilegalitatile prin care consilierul sau, Mihai Donciu, ar fi ajutat firmele consiliate de Stanchev sa castige licitatiile.

REACTII. Ministrul Seres nu a putut fi contactat aseara pentru a-si spune punctul de vedere. Purtatorul de cuvant al PC, Bogadn Ciuca, ne-a declarat insa ca membrii partidului isi sustin colegul pana la capat si il considera nevinovat. "Nu putem sa nu ne amintim ca acest atac indreptat impotriva lui Seres s-a declansat ca urmare a declaratiilor curajoase prin care acuza mediul politic de presiuni asupra ministerului", a sustinut Ciuca.

Ministrul Nagy Zsolt s-a declarat aseara surprins de turnura pe care a luat-o ancheta de spionaj si tradare. "Evident, Justitia trebuie sa-si faca treaba. Eu nu am comis nici o ilegalitate. La Ministerul Comunicatiilor nu s-a produs nici o privatizare. Sunt doar contracte de consultanta care n-au fost puse inca in aplicare. Nu s-a dat nici un leu si nu s-a lucrat cu documente secrete", a sustinut Nagy.

PROCEDURA. Potrivit legislatiei in vigoare, Traian Basescu va cere punctul de vedere al Comisiei speciale, formate din cinci membri. Aceasta structura va analiza cererea Parchetului si va propune apoi presedintelui solutia de acceptare sau de respingere a acesteia.

STANCHEV. Prezentat de anchetatori ca fiind persoanjul-cheie al intregii grupari, bulgarul Stamen Stanchev a cerut ieri revocarea arestarii sale, invocand incalcarea prevederilor legale. El si isi va sustine solicitarea la Curtea de Apel Bucuresti, la data de 12 decembrie.

PRECEDENTUL ATANASIU
Comisia speciala care analizeaza cererea de incepere a urmaririi penale impotriva unui ministru a fost infiintata de seful statului, la data de 20 iulie, in cazul fostului ministru al Apararii, Teodor Atanasiu. Parchetul cerea anchetarea acestuia pentru abuz in serviciu in scadalul telegramelor, dar si in cel al declaratiei ministrului, potrivit careia Directia de Informatii a Armatei ar fila Cotroceniul. Presedintele a trimis ministrului Justitiei, la 7 septembrie, acordul privind punerea sub invinuire a lui Atanasiu. O saptamana mai tarziu, ministrul a fost suspendat din functie. Acesta a fost gasit nevinovat, dar si-a prezentat demisia.
  • Oana Stancu
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment şereş nagy