Atunci când stai de vorbă cu un om şi-l vezi atât de plin de viaţă, de efervescent, de activ, de zâmbitor nu îţi imaginezi ce taine ascunde. Nici noi nu ne-am imaginat ce poveste de viaţă se ascunde în spatele lui Alexandru Jula, cunoscutul interpret de muzică uşoară, de aceea credem că merită spusă tuturor. Alexandru Jula oferă o lecţie despre cum trebuie trăită viaţa, o lecţie de altruism, o lecţie de iubire necondiţionată faţă de muzică şi oameni...
S-a născut în Ardeal, în oraşul Şimleu Silvaniei, din judeţul Sălaj, la 24 iulie 1934, fiind al patrulea copil al ardelenilor Iosif şi Floarea Jula. "Părinţii mei s-au cunoscut înainte de 1916. Tata, fiind militar, a plecat în război şi s-a întors cu puţin timp înainte de încheierea ostilităţilor militare. A venit data de 1 Decembrie 1918, când în Ardeal s-a instaurat administraţia românească. În 1919 se naşte primul lor copil, Jula Iosif. După cinci ani s-a născut sora mea Florica, apoi, după alţi cinci ani, sora mea Lucia. Tot după cinci ani am apărut eu pe lume, în 1934", povesteşte Alexandru Jula.
"Eram la Turda când am avut prima întâlnire cu muzica şi am simţit primul fior pe care ţi-l dă o piesă reuşită. Surioarei mele, Florica, îi făcea curte un ofiţer, locotenent în Regimentul 83 Infanterie: Gheorghe Căciubanu. Regimentul a primit ordin de plecare pe front. Întrucât familia nu l-a condus, l-am condus noi, familia mea. Era o noapte neagră. Nu se vedea nici luna. Era camuflaj, erau interzise toate sursele de lumină. Am ajuns la acel tren în gara Turda. Garnitura era compusă numai din vagoane de marfă. Singurul vagon de clasă era cel al ofiţerilor. În gară era o linişte impresionantă. Nu se auzeau decât plânsetele înfundate ale celor care îşi conduceau copiii, fraţii pe front. Un ofiţer pe care nu-l conducea nimeni era la fereastră şi cânta melodia lui Kirkulescu, pe atunci la modă: «Să nu ne despărţim şi viaţa mea s-o leg de-a ta». Am simţit ceva ciudat în tot organismul, am simţit un fior, un frig plăcut pe care nu-l înţelegeam. Nu ştiam de ce mi se întâmplă acest lucru... Mai târziu mi-am dat seama că acea piesă mi-a creat o senzaţie pe care eu n-o mai întâlnisem până atunci... Era prima mea întâlnire cu muzica", spune Alexandru Jula.
CARIERĂ DE SUCCES
Într-o carieră de peste cinci decenii, Alexandru Jula a lansat sute de cântece, de cele mai diverse genuri. Pentru că el cântă la fel de bine muzică din repertoriul internaţional (mai ales grecească!), dar şi muzică etno, cântece de petrecere, romanţe şi muzică pentru copii. Are chiar propriul spectacol pentru copii, cu care colindă ţara şi la baza căruia stă albumul "Cântaţi cu Bunicu'", scris pentru el de compozitorul Dumitru Lupu. Melodia sa "Soţia prietenului meu", după şlagărul omonim al lui Enrico Macias, deschide albumul "Cântecele noastre, toate...", editat de Jurnalul Naţional şi reunind cele mai îndrăgite melodii votate într-un referendum de mare anvergură de toată ţara.
CU PRIETENI APROAPE
"Pentru a-l cunoaşte cu adevărat pe Alexandru Jula trebuie să-i fii în preajmă la un spectacol şi să participi măcar o dată la emisiunea lui de două ore de la TV Galaţi", spune Octavian Ursulescu. "Cum în cazul meu experienţa s-a repetat de multe ori, pot povesti multe despre acest om extraordinar, a cărui conduită în viaţă şi în muzică ar trebui să servească drept model mai tinerilor confraţi, dar şi celor mai în vârstă. Spre deosebire de aceştia, mereu revendicativi, nemulţumiţi, văzând persecuţii şi marginalizări la tot pasul, chiar dacă adesea aşa este, Alexandru Jula n-a pretins nimănui nimic, a fost modest, discret, la locul lui, cum se spune, devenind de la sine, şi nu artificial, din vedetă a provinciei una naţională."
Un prieten bun cum este Titus Andrei nu putea să înceapă altfel decât aşa: "Jula este ultimul mare romantic în muzica noastră". Apoi, a continuat: "Este un fenomen şi ca popularitate, şi în ceea ce priveşte cariera lui de peste cinci decenii. Ştiu că a debutat la radio în 1961, iar radioul a fost pentru el liantul pentru marele public. A câştigat mulţi ascultători de partea sa prin faptul că a ştiut să-şi alcătuiască un repertoriu pe măsură, cu vocea sa cristalină, clară, curată, exprimând sentimentele omului obişnuit. El a scos foarte multe albume. Nu a cedat nici o clipă... Alexandru Jula este artistul despre care spuneam că s-a născut a doua oară după operaţia pe cord pe care a avut-o, operaţie foarte grea, după care a redevenit el însuşi. A cântat în duet cu Ionel Miron ani în şir. Am apreciat mereu la el neastâmpărul, nu a stat niciodată. A cântat mereu, a înregistrat, a atras mulţi prieteni, artişti, un public pe care l-a respectat mereu. El prezintă la TV Galaţi, are o emisiune sâmbăta, cheamă mulţi artişi cunoscuţi, cheamă şi tineri, susţine noile talente, este un altruist, nu are invidie. Îi apreciază ca atare pe cei talentaţi, totdeauna l-am considerat un bun cunoscător al istoriei muzicii româneşti. Eu dacă vreau anumite date pe care nu le găsesc îl sun pe el, pe Marcel Dragomir şi pe Horia Moculescu", a încheiat Titus Andrei.
O viaţă dedicată romantismului
CD-ul de colecţie care va apărea la 15 iunie cuprinde cele mai cunoscute şi iubite piese ale lui Alexandru Jula, printre care "Să nu spui iubirii adio nicicând", "Când liliacul va-n-flori din nou", "Glasul tău, numele tău", "Te ştiu de când e lumea", "Vorbeşte-mi de iubire", "Viaţa e un cântec", "Alergând după o stea", "Tributul iubirii", "Soţia prietenului meu", "Spune-mi ce vrei", "Mi-ai adus iar primăvara", "Mă-ntorc la tine", "Un joc ştiut", "Eşti tu", "Paharul de argint", "Mulţumesc iubirii", "Pentru tine", "Vei fi mereu", "N-am să uit nicicând iubirea", "Uită".
Alexandu Jula apare frecvent în concerte, are o emisiune săptămânală de două ore la TV Galaţi, cu o audienţă uriaşă. În urmă cu câţiva ani a iniţiat, lansat şi organizat la Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi spectacolul "Alexandru Jula şi prietenii", în care sunt invitate toate marile vedete ale muzicii şi umorului, într-o formulă cum nu a mai existat şi nu s-a mai văzut pe nici o scenă din ţară. În decembrie a lansat un nou album, cu nouă "Cântece de petrecere mai... altfel", nou-nouţe şi intitulat simbolic "M-aţi otrăvit cu...apă". Acestea trec prin zona etno, cea a cântecelor de pahar şi chiar a muzicii ţigăneşti, care au contribuit la apariţia acestui album de mare succes.
Alexandru Jula a avut o viaţă cu bune, dar şi cu rele! Nu i-a fost uşor, dar niciodată nu a lăsat să se vadă acest lucru, a găsit în el puterea să meargă pe drumul lui. Fără compromisuri...
Şi a reuşit. Alexandru Jula rămâne un mare romantic al muzicii uşoare româneşti...
Din fericire pentru noi... Citiţi Ediţia de Colecţie dedicată acestui artist luni, 15 iunie, şi ascultaţi un CD de colecţie cu totul special.
Citește pe Antena3.ro