Frank Timis, omul care controleaza 5% din suprafata Romaniei, "taticul" afacerii Rosia Montana, a dat un tun de pomina. A mintit ca a descoperit in Grecia un zacamant colosal de gaze. Actiunile firmei sale Regal Petroleum s-au umflat spectaculos. Cand s-a dovedit ca zacamantul grecesc era o gogoasa, actiunile au cazut. Intre timp, investitori misteriosi au vandut in secret un sfert din actiuni. Cazul e investigat in Anglia.
|
|
TOT
MINCIUNA? Dupa "reteta" greceasca, Frank Timis a anuntat recent ca a descoperit un zacamant-mamut la Suceava
|
Vestea ii zguduie deopotriva pe investitori, dar si pe managementul Regal Petroleum. Vasile Frank Timis, fondatorul si presedintele Regal Petroleum, mai cunoscut publicului roman in calitate de parinte al afacerii Rosia Montana, renunta la unele functii in companie. Mai grav este insa ca si fonduri de investitie importante cauta sa scape de actiunile Regal. Ziarele britanice anunta si ele devalorizarea Regal. Incep sa se arate si efectele secundare. Regal Petroleum va fi subiectul unei investigatii oficiale. Se banuieste ca anumite firme off-shore ce detin actiuni Regal s-au pus din timp la adapost si au vandut actiunile la peste 5 lire sterline bucata. Acum o actiune valoreaza sub o lira sterlina.
Vina este aruncata pe Vasile Frank Timis, omul care a mintit in legatura cu potentialul firmei. Omul care face legatura cu o pleiada de afaceri dubioase. Omul al carui nume este, dupa cum a demonstrat de-a lungul timpului Jurnalul National, legat de afacerea Rosia Montana, de afacerea RAFO-Gabriel Bivolaru sau de afacerea Tender-Willem Matser, omul care controleaza prin intermediul firmelor sale, si indeosebi prin Regal Petroleum, peste 5% din suprafata Romaniei. Omul care a sponsorizat o reuniune NATO si care, nu demult, a vrut sa puna mana pe PETROM.
DE LA CERNAVODA IN GRECIA. Prabusirea vertiginoasa a actiunilor Regal Petroleum a avut loc in primul rand fiindca Frank Timis a anuntat, in urma cu cateva luni, ca firma sa a facut o descoperire extraordinara de titei in Grecia. La acea data, stirea a facut inconjurul lumii si i-a facilitat lui Timis strangerea unei sume impresionante de pe pietele de capital pentru a dezvolta fabuloasa descoperire. S-a dovedit insa ca descoperirea a fost o farsa, fiind, de fapt, un foarte modest zacamant de titei. Este interesant insa de stiut cum de a ajuns Frank Timis sa faca afaceri in Grecia. Regal Petroleum a dezvoltat latura greceasca a afacerilor sale pornind de la o investitie inceputa in anii â80 de catre o alta companie: Denison Mines. Cel care a infiintat aceasta companie este un anume Stephen Roman, un canadian implicat in constructia centralei nucleare de la Cernavoda. Constructia centralei Cernavoda a fost una dintre prioritatile Guvernului Ceausescu si s-a desfasurat sub supravegherea foarte atenta a serviciilor secrete comuniste din Romania. In timpul lucrarilor de la Cernavoda, Stephen Roman si fiul sau, Stephen George Roman, au avut contacte foarte stranse cu nomenclatura comunista si cu serviciile secrete ale acelei perioade. In acest fel s-ar putea explica aparitia lui Stephen George Roman intr-o serie de afaceri ce dupa â90 au legaturi cu Romania. Intre acestea enumeram firma Gabriel Resources, ce activeaza la Rosia Montana, unde Roman a fost director, firma Exall, care a cumparat la un moment dat combinatul petrochimic Oltchim (n.r. - dar nu si-a respectat obligatiile contractuale), sau asocierea sa intr-un numar de firme din Anglia cu irlandezul Cristopher David Grannell, fost director in Balkan Petroleum, firma care a preluat RAFO, si actual director in firma European Goldfields, si ea implicata in afaceri cu aurul din Muntii Apuseni.
Citește pe Antena3.ro
Dl Ianas, fost presedinte al Agentiei Nationale a Resurselor Minerale (ANRM), ne-a declarat ca stie despre problemele firmei-mama si ne-a spus ca patronii Regal Petroleum vor sa redreseze situatia si sa anunte importante descoperiri de gaze naturale in Romania. In tara noastra, RP exploreaza pe cea mai mare suprafata acordata in Europa unei companii active in domeniul resurselor minerale. Este vorba despre o suprafata de 10.388 de kilometri patrati, in zona Suceava-Barlad, unde Regal a contractat companii romanesti, intre care firma lui Ovidiu Tender, Prospectiuni SA, pentru a cauta zacaminte de gaze naturale.
Si Iuliana Stratulat, presedinta ANRM, declara anul trecut pentru JN ca: "In perimetrele E IV - 1 Suceava si E V - 2 Barlad nu se cunosc, in prezent, acumulari comerciale de titei si de gaze naturale. Conditiile geologice de generare si acumulare crediteaza zona cu sanse de evidentiere a unor acumulari de marime mica si medie de gaze naturale".
In concluzie, latura romaneasca a afacerii Regal ar putea fi la fel de paguboasa ca si afacerea din Grecia.
SPECULATII
|
Este interesant de observat, la o analiza sumara a graficelor de mai jos, ca actiunile firmei Gabriel Resources, firma listata pe bursa din Toronto, si infiintata de Frank Timis pentru a exploata aurul de la Rosia Montana, au urmat acelasi parcurs ca si actiunile Regal Petroleum. Ele au atins la un moment dat valoarea de peste 6 dolari canadieni pe actiune, pentru ca mai apoi sa scada la putin peste un dolar. Si de aceasta data, Frank Timis s-a retras la timp din firma.
|