x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Neptun. Electro boogie şi reumatism

Neptun. Electro boogie şi reumatism

de Ionela Gavriliu    |    04 Mai 2009   •   00:00
Neptun. Electro boogie şi reumatism

Lasere, başi surescitaţi şi ritmuri sacadate pentru sute de turişti, ajunşi pe “Coasta de Azur a României” în minivacanţa de 1 Mai.



Cei mai buni DJ-i ai momentului au mixat până în miez de noapte pe scena ridicată în centrul staţiunii. În tot acest timp, pacienţilor de la singurul complex balnear din Neptun le-a fost tulburată liniştea recomandată pentru ca tratamentele cu nămol şi injecţiile Gerovital să-şi facă efectul. "Pentu noi 1 Mai este o zi obişnuită de tratament. Evităm scandalul şi proastele obiceiuri", spune un pacient de 67 de ani, venit la cură de întinerire.


În vreme ce la kilometrul 0 al staţiunii Neptun se făceau ultimele pregătiri la scena ce urma să găzduiască DJ-i cât să sature clubber-i din toată ţara, domnul Vasile Dan îşI termina cura de fizioterpie la centrul balnear, pregătindu-se pentru injecţia cu Gerovital, administrată de soţia sa. În centrul modern în care se tratează de la reumatisme, la scolioze şI traumatisme cauzate de accidente, domnul Vasile vine de 6 ani.

"La 67 de ani apar dureri inevitabile. Fac mişcare, fizioterapie şi injecţii pentru întinerire", explică fostul ambasador al Spaniei, Mexicului şI Chile, zâmbind prin toţI porii pileii întinse şI cu privirea limpede şI liniştită. Subliniază că ziua de 1 Mai speră să fie la fel ca celelate, pentru că tratamentul reuşeşte "dacă nu sunt stridenţe peste zi," spune acesta.


Locul unde se repară Ion Iliescu, Rică Răducanu şi Ţânţăreanu
Mişcări frenetice, repetitive până la a deveni ticuri, başi duduind până în ficat şi o ploaie de lasere abătute asupra staţiunii, la doi paşi de policlinica balneară.

Niciuna din acestea nu l-au tulburat pe venerabilul pe Herr Herbert de la baia de nămol pentru care vine de 30 de ani la rând taman din Germania via Varna la Neptun. Stă cu ochii închişi în cada impecabilă, cu aparatul auditiv pus bine de băieşiţa Ioana Oprea, o doamnă care lucrează aici cam de pe vremea când neamţul a venit în România să-şI facă prima cură de tinereţe.

"Pe vremea lui Ceauşescu aveam foarte mulţI clienţi, dar clinica era închisă publicului larg. Acuma ne-am modernizat, dar lumea crede că e tot un centru exclusivist. Ne-am obişnuit greu să lucrăm cu pacienţi mai puţini," recunoaşte femeia, schimbând din când în când câte o glumă, urlată în germană, cu clientul fidel.

Policlinica, aflată sub umbrela Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS), primeşte şi astăzi clienţi de seamă, care vin să-şi trateze diverse afecţiuni sau pentru cura Gerovital. "Ion Iliescu, Ţânţăreanu, regretata Marga Barbu, Rică Răducanu, academicieni, oameni politici sunt câţiva din cei care apelează la noi", precizează Doina Vasile, administrator al policlinicii.

Pe lângă aceştia, vin oameni care vor să se recupereze după accidente, oameni suferind de reumatism, cu probleme respiratorii sau care vin pentru cosmetică şi plătesc în jur de 80 de lei pe zi.  Şi câţiva pensionari se pot bucura de băile cu sulf, cu nămol sau de hidroterapie. Complexul are contract cu Casa Naţională de Pensii, astfel că anual vin aici în jur de 75 de pensionari în lunile mai şi iunie.

De 1 Mai, policlinica, ce poate face faţă la 1 000 de clienţi, e ocupată doar cu 30 de oameni, majoritatea din Germania sau Belgia. "Cei mai tineri pacienţI sunt copii de 4-5 ani care vin pentru scolioze sau probleme respiratorii. Anii trecuţi am avut un domn din Germania care şi-a serbat împlinirea a 100 de ani la noi. Anul acesta n-a mai venit, credem că...", vorbeşte medicul coordonator Luminţa Niţescu despre vârstele minime şi maxime ale celor care vin să se repare la Neptun.


Portret de turist în Neptun: familişti înstăriţi, manelişti, amatori de muzică electronică
Ultimul lucru la care s-au gândit turiştii veniţI de 1 Mai în această staţiune au fost scoliozele şI reumatismele. Familiştii au început să apară încă de dimineaţă în staţiunea pustie.

În jurul prânzului abia puteai număra 30 de persoane pe malul mării, încercând să facă faţă brizei puternice. După amiaza, staţiunea a început să prindă viaţă: terasele s-au populat şI au început să-şi împrăştie aromele, muzicile au început să se ia la întrecere de la diversele baruri. Nu mulţi dintre turişti ştiau de concertele din cele două seri - organizate de Primăria Mangalia -, deşi încă de dimineaţă câteva adolescente şi chiar doi poliţişti zeloşI împărţeau fluturaşI despre eveniment.

Când în jurul orei 16:00 primele acorduri electro s-au ridicat în aer, oamenii au început să se apropie timid de scenă. Câţiva manelişti reformaţi, care şi-au înnebunit vecinii de hotel cu o seară înainte cu acorduri orientale date la maximum, bâţâiau conştiincios din cap, cu ochelari mari de soare ridicaţi pe frunte.

Două găşti de liceeni s-au lipit de gardul ce despărţea publicul de scenă şi ai stat până aproape de finalul concertului din prima zi. La apariţia fucsia a Sylviei, acompaniată de DJ Rynno, au început să se manifeste. "Save me, I'm not ready", răsuna toată strada din centru, pe care a fost restricţionată circulaţia automobilelor. "Ce faceţi, mă, aţi adormit?", a încercat Vali Bărbulescu să obţină reacţii de la publicul timid. "Nu ştiu cine sunt cei de pe scenă, dar recunosc unele melodii de la radio", recunoaşte o mămică, fotografiind un DJ singuratic, aureolat de un mănunchi de lasere.

O dată cu lăsarea întunericului, strada din faţa scenei s-a umplut de lume. Cei mai norocoşi dintre turişti au prins un loc cu vedere bună spre scenă la terasele de-o parte şI de alta a străzii. Câţiva clubberi, veniţi special pentru eveniment, cu ochelarii de soare din dotare şi ceva sclipici, fie pe pantaloni, fie pe adidaşi, se bucură de ritmurile obsedante, din care la hotelurile din jur se disting doar başii puternici. Dansul trece de la simpla bâţâială, la sărituri şi contorsionări ce concurează cu mişcările dansatoarele de pe scenă.

A doua zi, o puştoaică pe tocuri, apărută pe plajă, se plânge că o dor picioarele de la atâta dans şi se jură că pe 2 Mai nu mai calcă la concert. Nu ştie că la doi paşi se poate trata de durerile de spate cu o baie cu nămol, un masaj sau o împachetare. Numai că pentru durerile provocate de mersul pe tocuri prin nisip, nu s-a inventat încă remediu. 

×
Subiecte în articol: special neptun