Reclamanții pretind că s-ar pierde circa 300 de hectare de spațiu verde, dacă PUZ-ul nu ar fi anulat, deși se poate dovedi că stă la baza alocării de fonduri pentru a se crea sau reamenaja spațiile verzi. S-ar pierde peste două miliarde de euro doar din lucrările de amenajare prinse în PUZ și care ar urma să fie finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
PUZ-ul Sectorului 2 se judecă, în paralel, în două procese, ambele avându-l pe primarul general al Capitalei printre reclamanți. Ambele litigii prevăd anularea PUZ-ului. Unul a fost câștigat, în primă instanță împotriva lui Nicușor Dan , iar în al doilea a avut termen vineri, pe 18 august, primind următorul termen pentru 4 septembrie. În acest al doilea dosar se cere tot anularea PUZ-ului, reclamanții fiind aproximativ aceiași ca și în celălalt dosar, inclusiv Nicușor Dan și USR, ca partid - care între timp nu mai este parte în litigiu, pentru că instanța a declarat că nu are calitate procesuală.
În acest dosar s-a dat o soluție contrară primului proces, anume s-a dispus anularea și suspendarea PUZ-ului. Dar Primăria Sectorului 2 a făcut o acțiune care se referă la suspendarea efectelor hotărârii de suspendare a PUZ-ului. Nicușor Dan, în calitate de primar general, în loc să apere acest PUZ, îl atacă și e de acord cu reclamanții, deși se pierd bani din PNRR pentru investiții, dar și banii care ar rezulta din modernizarea acestui sector al orașului.
Nu se pierd, ci se transformă
De altfel, Nicușor Dan a declarat că dacă acel PUZ rămâne în vigoare, se vor pierde 300 de hectare de spațiu verde, ceea ce se poate demonstra că nu este adevărat. „S-a cerut suspendarea provizorie a executării, în Dosarul nr. 5568/2/2023. Primăria Sectorului 2 a adus în fața instanței o listă de investiții prin PNRR, în valoare de 8,5 miliarde de lei, iar din aceste investiții, peste jumătate sunt pe spații verzi, pe zeci de hectare. Pentru acest motiv se cere suspendarea hotărârii de suspendare, deoarece se pierd bani europeni, locuri de muncă, taxe și impozite și multe altele”, a explicat, pentru Jurnalul, avocatul Radu Dinulescu.
Dosarul se judecă la Curtea de Apel București. Sunt obiective publice de importanță națională și municipală cele pentru care s-a cerut suspendarea hotărârii, fiind în diferite stadii procedurale, în cadrul programelor europene PNRR, POR, POIM, PO Transport, PODD, PO Sănătate, AFM, Anghel Saligny etc., și alte programe de finanțare, astfel încât procesele oricum îngreunează executarea lucrărilor, constructorii aflându-se în imposibilitatea respectării graficelor de lucrări, cu termenele asumate. Și acest lucru poate duce la pierderea finanțărilor, urmând ca România să dea banii înapoi, să rămână fără lucrările de modernizare, dar să plătească și despăgubiri către Uniunea Europeană, dacă nu se respectă termenele prevăzute în contractele de finanțare.
Lucrări pentru care s-ar pierde investițiile
Printre obiective publice afectate și care au finanțare prin PNRR sau prin alte programe europene și naționale se numără:
Baza Sportivă Multifuncțională - Dinamo București;
Complexul Sportiv Național de Tenis Lia Manoliu;
Ansamblu medical nou - Institutul Clinic Fundeni;
Spital nou - Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „PROF. DR. C.C. ILIESCU”;
Centru de Excelență în Oncologie, cu un regim de înălțime 3S+P+4E+5Er ;
Realizarea rețelei de infrastructură pentru transportul verde, în cadrul programului finanțat prin PNRR - Componenta C10 Fondul Local, Investiția I.1.4., respectiv Amenajare Piste de Biciclete pe raza Sectorului 2;
Extinderea traseului căii de rulare pentru tramvai - tronson dublu - și realizarea zonei de interconectare cu tronsoanele existente - Pipera-Pantelimon;
Realizarea celor 3 pasaje - Gherghiței, Baicului, Ferdinand, prin Programul Anghel Saligny;
Amenajarea, reconfigurarea, sistematizarea zonelor (malurile) aferente salbei de lacuri situate pe raza teritorial-administrativă a Sectorului 2 etc.