x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Norooz - Bagdadul trist, Bagdadul vesel

Norooz - Bagdadul trist, Bagdadul vesel

de Anca Aldea    |    26 Mar 2006   •   00:00
Norooz - Bagdadul trist, Bagdadul vesel

La 21 martie, irakienii au sarbatorit venirea primaverii. Familia lui Salah Mehdi a petrecut la Bagdad, intr-unul dintre cele mai frumoase parcuri de distractii din capitala irakiana.

Intr-o zi, Salah i-a spus fratelui sau ca cel mai potrivit loc unde se poate sarbatori in Irak venirea primaverii este Bagdadul. Auzise el ca, desi Bagdadul inca este scena unor violente de nedescris, orasul de pe Tigru adaposteste unul dintre cele mai frumoase parcuri de distractii - Rusafa.

DRUM ANEVOIOS. Asa ca Salah Mehdi din Khalis, o localitate aflata la aproximativ 80 de kilometri la nord de capitala irakiana, si-a urcat familia intr-o masina si au pornit-o spre Bagdad. Pe drum, aglomeratie mare. Cam 100 de masini erau oprite la un punct de control, adapostit intr-o baraca improvizata pe marginea soselei. Multe astfel de controale avea sa intalneasca Salah pana la Bagdad. A trecut si pe langa un morman urias de moloz. Acolo, isi aminteste Salah, ar fi trebuit sa se construiasca o baza militara si mai multe cladiri guvernamentale.

"Drumul a fost obositor, dar a meritat. Trebuia sa ajungem la Bagdad", povesteste irakianul. E 21 martie, echinoctiul de primavara. In nord, kurzii intampinau "Norooz-ul" ("ziua noua", in traducere) cu dansuri traditionale. In alte parti, oamenii preferau sa iasa la iarba verde. Femeile se imbracau in straie traditionale, viu colorate, vesele, cu capetele acoperite de saluri lungi. Acum nu se mai poate. Oamenii stau mai mult in casa. Le e teama sa nu fie ucisi, rapiti, casapiti in bataie. E foarte riscant.

POLITIE LA RUSAFA. Aflat la volanul masinii sale, Salah a gasit usor locatia Parcului Rusafa. La intrare, mai multi irakieni asteptau, in liniste, sa fie controlati de politie. Nu trece nimeni de portile din jurul Parcului Rusafa. Politia ii cauta pe barbati in genti si ii perchezitioneaza. Asa este ordinul. Nimeni nu isi asuma riscul sa permita cuiva sa intre in parcul de distractii cu o bomba. E inuman. Vizitatorii incearca sa glumeasca cand un corespondent de la Washington Post ii intreaba de pericolul la care se expun. "Cel putin, murim razand", spune un barbat vesel, in timp ce o garda irakiana ii cauta pe sub haina.

INOCENTA. Copiii lui Salah si cei ai fratelui acestuia si-au gasit imediat de joaca intr-o sfera uriasa, iar parintii lor s-au asezat pe o paturica, pe iarba, pentru a-i tine sub observatie. "Vreau sa ma joc putin", spune Aya, fetita lui Salah, in varsta de 5 ani. "O data ce aduci copiii aici, ei nu vor uita niciodata", spune mama micutei, Hanan.

In alta parte, doua cupluri tinandu-se de mana merg incet, incet spre un elesteu. Ali Karim si Haider Majid, doi tineri kurzi in varsta de 21 de ani, si-au scos prietenele in parc. Le-au dus la un montagne russe si timp de patru minute, cat a durat calatoria cu masinuta "vitezomana" pe sine, au ras in hohote.

"Irakul nu sufera in totalitate. Avem Norooz-ul", spune Karim, care nu-si poate insa uita rudele pierdute in timpul razboiului si al violentelor de dupa. Baiatul recunoaste, cu durere in suflet, ca nu mai tine cont de mult de numarul celor apropiati care si-au pierdut viata de la inceputul razboiului, in martie 2003: "In fiecare zi mai pierdem pe cineva".

MASURI LA BAGDAD. Autoritatile locale au luat o serie de masuri de securitate. Si nu numai atat. Ca sa nu se simta unii incurajati de numarul redus de politisti si de forte de ordine, autoritatile irakiene au facut deja o lista cu zonele amenajate de Saddam care urmeaza sa fie distruse. Lista nu este publica, dar un responsabil din Bagdad a declarat recent, pentru Washington Post, ca toate cladirile care amintesc de Partidul Ba’ath al lui Saddam vor fi daramate. Parcul Rusafa va ramane insa la locul lui. Pentru copii, pentru nostalgici...

Incepand din anii ’70 si mai ales in anii ’80, Saddam a cheltuit banii obtinuti din vanzarea petrolului pe construirea unor monumente impozante in Bagdad. Ii placea fastul. Ii placeau cladirile-gigant asezate la intersectiile marilor bulevarde, dar si ceremoniile organizate de oamenii lui, la care oamenii ii scandau numele cu aparent aplomb. Era atat de obsedat de imaginea sa, incat a construit, numai la Bagdad, doua arcuri de triumf, un cimitir al eroului necunoscut, un monument al martirilor si zeci de statui si fantani care mai de care mai impresionante. Langa fiecare "mastodont" de piatra, Saddam a ordonat sa se construiasca fie un parc de distractii, fie un loc de joaca pentru copii, fie un teatru...
×
Subiecte în articol: special bagdad salah