x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nosztalgia roţilor de tren

Nosztalgia roţilor de tren

de Marian Stefan    |    16 Sep 2007   •   00:00
Nosztalgia roţilor de tren
Sursa foto: GABI BOHOLT/

Am văzut şi romăni fericiţi. Cei 15 membri ai echipei CFR Gevaro şi-au adjudecat şi anul acesta, pentru a treia oară consecutiv, Marele Premiu la cea de-a treia ediţie a Grand Prix-ului rezervat vagoanelor restaurant, desfăşurat ieri in "Nosztalgia Park" din Budapesta.

GRAND PRIX GASTRONOMIC - CFR GEVARO şi bucătăria romănească, senzaţie la Budapesta


Am văzut şi romăni fericiţi. Cei 15 membri ai echipei CFR Gevaro şi-au adjudecat şi anul acesta, pentru a treia oară consecutiv, Marele Premiu la cea de-a treia ediţie a Grand Prix-ului rezervat vagoanelor restaurant, desfăşurat ieri in "Nosztalgia Park" din Budapesta.


Oamenii economistului Nicolae Lăpădat şi ai inginerului Dan Mihalcea formează de-o viaţă o echipă la CFR Gevaro. Pentru ei e "floare la ureche" să arate ce ştiu. Doar sunt profesionişti sută la sută in tot ceea ce fac şi adoră competiţia. "Team-ul" Romăniei a fost format din şase bucătari, cinci ospătari, un reprezentant gastronomic, un responsabil cu asistenţa tehnică şi doi conducători de delegaţie.

Â

RETRO. Ei au impresionat nu numai cu măncarea propriu-zisă, ci şi cu un decor pe măsură. Au adus de la Bucureşti un intreg arsenal care să confere privitorului senzaţia că pentru căteva momente se află pe uliţa unui sat romănesc interbelic. Plugul, semănătoarea, carul cu jug, făntăna, rogojinile şi stuful, in mijlocul cărora a fost amplasat un proţap pe care s-au perpelit, rănd pe rănd, un porc de lapte şi un berbecuţ, au fost doar căteva dintre ingredientele unui peisaj retro şi a unei noi reuşite.

Â

Pregătirile au inceput imediat ce delegaţia ţării noastre s-a intors de la Zvolen, acolo unde ceferiştii de la Gevaro au fost din nou cei mai buni la o ediţie mai restrănsă a acestui tip de Grand Prix. Băieţii aceştia, trecuţi de prima tinereţe, pun suflet in tot ceea ce fac şi asta se vede de la o poştă. A contat prea puţin că garnitura Romăniei, formată dintr-un vagon "bar-bistro" şi unul restaurant, a fost scoasă din triajul maghiar abia după zece ore de la sosirea in Gara Keleti. Războiul psihologic incepuse.

Tăcuţi şi disciplinaţi ca nişte soldaţi aflaţi in cea mai importantă misiune a vieţii, ceferiştii au aranjat totul vineri noapte, pănă la cel mai mic detaliu. Concursul putea să inceapă.

Â

CEI MAI BUNI. Romănia este deţinătoarea trofeului şi a demonstrat că nu il poate pierde. "Echipele Ungariei, Slovaciei, Serbiei sau Irlandei sunt prea mici pentru un război atăt de mare", spune unul dintre conaţionalii noştri care au făcut galerie. Cei patru bucătari au pregătit pentru concurs o gamă largă de produse, de la ciorbă de fasole cu ciolan servită in păine, supă cremă de ciuperci sau ciolan de porc afumat cu varză şi pănă la raţă umplută pe varză, coroniţă de berbec umplută cu spanac, muşchi de viţel in foietaj, rulou de somon şi de şalău sau pepene galben cu şuncă. Jurizarea a inceput ieri după-amiază, fiind notate calitatea măncărurilor, aranjamentul interior al vagoanelor, impresia artistică, servirea, decorurile şi ţinuta personalului. In final, echipa romăneacă şi-a confirmat valoarea şi a primit Marele Premiu.

Â

Competiţia locomotivelor cu abur

Concursul s-a desfăşurat in Parcul Tezaurului Căilor Ferate Ungare, un loc superb, unde pe o suprafaţă de căteva hectare bune sunt expuse in aceste zile mai toate tipurile de locomotive cu abur. In paralel cu "a III-a Convenţie a Vagoanelor Restaurant", MAV Nosztalgia KFT, "cefereul" lor, a organizat "Grand Prix-ul Europei de Est la locomotive cu abur - ediţia a VII-a" şi "Prima Convenţie a trenurilor regale şi guvernamentale", unde a fost prezentată garnitura lui Tito. Peste 20.000 de oameni s-au aflat ieri in acest parc, profitănd şi de vremea frumoasă care a fost la Budapesta.

×
Subiecte în articol: eveniment