x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nota de plata pentru integrarea in NATO

Nota de plata pentru integrarea in NATO

de Razvan Belciuganu    |    11 Iul 2005   •   00:00
Nota de plata pentru integrarea in NATO

Romanii platesc, fara sa stie, 23,5 milioane de euro pentru achizitia unor rachete de la fier vechi. Echipamentele militare sunt cumparate din stocul de casat al Olandei. Cele doua guverne au semnat pentru aceasta tranzactie un acord strict secret. Dar achizitia prefigureaza o afacere de cel putin jumatate de miliard de dolari, pentru ca aceste sisteme de rachete sa fie functionale.

Romanii platesc, fara sa stie, 23,5 milioane de euro pentru achizitia unor vechituri de sisteme de rachete cumparate din Olanda. Cele doua guverne au semnat pentru aceasta achizitie un acord strict secret.

Integrarea in Alianta Nord-Atlantica aduce Romaniei si prima obligatie, fireasca pe undeva, aceea de a-si schimba sistemul de aparare aeriana. Rachetele sovietice "Volhov", mostenite de pe vremea Tratatului de la Varsovia, trebuie inlocuite. Cum banii - era stabilit in spatele cortinelor - trebuiau alocati acestui scop, politicianului si strategului militar roman le-a ramas de ales intre rachetele europene si cele americane. Dar negocierile de culise au fost mult mai scurte decat credeti.
Jurnalul National v-a prezentat inca de acum doi ani prognoza: scutul teritoriului national avea sa fie american. Inca de atunci, un reprezentant al companiei "Raytheon", unul dintre cei patru mari colosi mondiali din industria de armament, ne-a declarat ca gigantul tatoneaza terenul. "Raytheon" fabrica celebrul sistem de rachete "Patriot", insa Romania, inca de atunci preconizam, nu poate sa cumpere de la acest producator decat sistemul "Hawk", unul mai ieftin.

DONATIILE. Pana acum, in toate tranzactiile de inceput cu armament occidental, statul roman a primit donatii. Avioanele "Hercules" au fost donate de americani si, ulterior, de italieni, sistemele de artilerie antiaeriana "Gepard" au fost donate de germani. Totodata, si in ceea ce priveste fregatele britanice putem vorbi de o donatie, intr-o prima faza. Toate aceste donatii au constat in sisteme care, in tarile de origine, trebuiau trimise la casat, fiind invechite si cu resursele de functionare depasite. Intotdeauna, faza urmatoare donatiei a constituit-o modernizarea lor, milioanele de dolari sau euro fiind suportate de contribuabilul roman. Macar, pana in acest moment, aceste achizitii s-au realizat la vedere, societatea fiind informata de efortul financiar care este facut pentru securitatea nationala.

HAWK. Pentru sistemul de rachete "Hawk", totul s-a facut pe burta. Adica Armata romana a ajuns sa cumpere niste vechituri de care Armata olandeza nu mai avea nevoie. Asadar, de aceasta data, nici macar nu ni s-au mai donat fiarele vechi, ci le-am cumparat cu 23,5 milioane de euro. Potrivit Ministerului Apararii Nationale, "demersurile privind achizitia unui nou sistem de rachete cu bataie medie au fost initiate din perioada 1999-2000, cand s-au elaborat si aprobat documentele cu nevoile misiunii si cerintele opera-tionale pentru acest tip de sistem.
Achizitia sistemului de rachete a fost aprobata in anul 2004, la nivel guvernamental, ca urmare a necesitatii de dotare a Statului Major al Fortelor Aeriene cu un sistem corespunzator cerintelor actuale privind apararea antiaeriana, care sa inlocuiasca sistemele aflate in dotare, a caror resursa va expira in curand. In acest sens, a fost semnat un acord intre Guvernul Romaniei si cel al Olandei pentru achizitia pachetului de echipamente Hawk PIP III de la Fortele Aeriene Olandeze, din excedent".

SECRETOMANIE. Pentru Romania, conform tot MApN, sistemul se va numi Hawk XXI si se va realiza prin achizitionarea pachetului de echipamente Hawk PIP III de la Guvernul Olandei. Abia apoi, modernizarea acestui pachet si integrarea in Sistemul national de aparare antiaeriana vor fi facute impreuna cu firma "Raytheon", producatorul sistemului. Avand in vedere aprobarea Guvernului, procedura de achizitie s-a facut prin negociere cu o singura sursa. Asadar, echipamentele HAWK PIP III sunt cumparate de la Guvernul Olandei.
Pentru a se plati acesti bani, s-a stabilit modalitatea de finantare multianuala, acordul semnat intre cele doua parti aflandu-se in derulare. Dar detaliile acestui acord semnat cu olandezii sunt strict secrete. Ministerul Apararii Nationale motiveaza lipsa de transparenta astfel: "Conform comunicarii Departamentului pentru Armamente, informatiile solicitate in legatura cu acordul semnat intre Guvernul Romaniei si cel al Olandei pentru achizitia pachetului de echipamente HAWK PIP III de la Fortele Olandeze sunt din domeniul «aparare nationala» si au caracter clasificat. Prin urmare, se inscriu in categoria celor prevazute in art. 12, paragraful (1), pct. a) din Legea nr. 544/12.10.2001 privind liberul acces la informatiile de interes public".

EMBARGO OLANDEZ. Dar rachetele sunt inconjurate de mister si la olandezi. Ambasada Olandei la Bucuresti a mormait greu un raspuns, cam dupa o luna, la intrebarile pe care le ridicam. Voiam ca tot contribuabilul roman sa stie care este pachetul de echipamente Hawk achizitionate de partea romana, apoi ceream anul de fabricatie a acestor sisteme, anul intrarii in dotarea Fortelor Aeriene Olandeze, procedura prin care se face aceasta achizitie, valoarea contractuala si termenii contractuali. Am fost surprinsi de raspunsul criptic al diplomatilor olandezi: "Ambasada nu detine detalii privind acest acord.

Conform informatiilor primite de la Ministerul Apararii olandez, precum si de la Ministerul Apararii Nationale al Romaniei, acordul mentionat contine o clauza de confidentialitate si prevede, de asemenea, informarea reciproca a partilor semnatare in cazul furnizarii de date privind respectivul document. In consecinta, va sugerez a mentine legatura cu Ministerul Apararii Nationale al Romaniei, care va va putea furniza datele dorite in masura in care acestea pot fi facute publice". Adica am putea traduce ca atat platitorul de taxe roman, cat si cel olandez n-au dreptul sa stie ce se intampla cu banii lor.

SECRETE RISIPITE. Cum secretu-i secret si securitatea nationala era in pericol, am inceput sa monitorizam sursele publice de informatii. Asa am observat ca, la un moment dat, pe site-ul Fortelor Aeriene Romane, secretele de importanta deosebita atat de bine pazite de Ministerul Apararii roman, cat si de Ambasada Olandei sunt la liber. Astfel, la adresa www.roaf.ro, la Sectiunea "Programe", orice interesat poate afla: "Sistemele Hawk au fost achizitionate de la Fortele Aeriene Regale Olandeze, contractul incluzand un total de 8 sisteme si 78 de vehicule. Valoarea totala a contractului este de 23,5 milioane de euro, iar sistemele vor fi preluate de partea romana in a doua jumatate a anului 2005. Sistemele HAWK sunt echipate cu rachete sol-aer MIM-23 - aceasta este o racheta sol-aer dirijata, lansata de pe un sasiu mobil.
Racheta MIM-23 este dirijata in mod continuu pe timpul zborului de un sistem electronic propriu de comanda. Aceste rachete au fost folosite incepand cu anii 1960 pentru apararea granitei estice a Republicii Federale Germania. In cadrul Fortelor Aeriene Romane, sistemul va consta in integrarea echipamentelor specifice HAWK PIP III cu radare 3D, tip SENTINEL, si cu centre de distributie a focului FDC noi. Prima baterie de HAWK XXI va intra in serviciul Fortelor Aeriene Romane incepand cu anul 2007".

MIZA
Odata cumparate aceste rachete, ele nu vor putea fi folosite decat dupa modernizarea lor. In acest sens, achizitia produselor si serviciilor necesare realizarii sistemului de rachete HAWK XXI prin integrarea echipamentelor HAWK PIP III urmeaza a fi semnata cu compania "Raytheon". Stiti cat costa o racheta? Cam 120.000 de dolari. La Revolutie, Armata avea un stoc de 3.000 de rachete "Volhov". Daca se vor achizitiona numai 1.000 de rachete, afacerea duce spre 120 milioane de dolari. Ca sa nu mai spunem de pregatirea oamenilor, piesele de schimb, infrastructura adaptata etc. La un calcul simplu, contractul va putea ajunge la cel putin jumatate de miliard de dolari. MApN a mai invocat lipsa de transparenta si prin aceea ca "informatiile pot influenta negocierile, avand in vedere ca procedura de achizitie cu firma «Raytheon» este in curs de desfasurare". Avand in vedere "scaparea" cu achizitia de 24,5 milioane de euro, ne este mai degraba teama ca acest contract, cu miza mult mai mare, aflat in negociere, ar putea deveni si el "confidential". In asa fel de secret, incat poate atat Romania, cat si "Raytheon" ar fi putea fi rapuse de cetele de comisionari.

DATE
  • Rata focului: o racheta la 3 secunde;
  • Capacitate: 48 de rachete/baterie;
  • Viteza: supersonica, peste 800 m/s;
  • Greutate focos: 136,2 kg;
  • Inaltimea la care ajunge racheta: 9,14 km;
  • Distanta pana la care ajunge racheta: aproximativ 40 km;
  • Propulsie: combustibil lichid.
  • ×