Isteria nationala creata de autoritati nu se regaseste deloc in zonele aflate sub monitorizare sau carantina. Vestea ca vine virusul aviar nu a schimbat nimic in satele din Delta Dunarii, iar localnicii spun ca nu inteleg prea multe din ce li se intampla.
Tulcea - Maliuc
Isteria nationala creata de autoritati nu se regaseste deloc in zonele aflate sub monitorizare sau carantina. Vestea ca vine virusul aviar nu a schimbat nimic in satele din Delta Dunarii, iar localnicii spun ca nu inteleg prea multe din ce li se intampla.
Pentru ca e ordin de la Bucuresti, salupe ale directiei sanitar-veterinare si ale responsabililor de la mediu au umplut in ultimele zile bratele Dunarii. Barcile cu motor se indreapta spre micile localitati aflate "sub stricta monitorizare", responsabilii coboara, se informeaza cu privire la evolutia situatiei si pleaca spre localitatea urmatoare. Nimeni nu are voie sa dea informatii, iar actiunea se desfasoara pana la caderea intunericului. Si asta, pentru ca in aceste conditii este periculos sa navighezi cu salupe rapide.
CORDONUL. La Maliuc - orasul stiintei din Delta Dunarii - , politisti adusi special de la Tulcea au "izolat" zona in care au fost gasite in ultima saptamana lebede moarte. Nimeni nu mai poate intra in fosta ferma a orasului, pentru ca doi politisti vigilenti, special trimisi de la oras ca sa nu-i cunoasca pe localnici, se opun cu vehementa. O banda de plastic in doua culori, rosu si alb, blocheaza drumul comunal, izoland "locul crimei". "Nu e voie, domnule! S-au gasit lebede moarte! Nimeni nu are voie acolo decat cu aprobarea medicului!", suna tunator vocea unuia dintre ei. Exista insa si o chichita prin care cei doi pot fi induplecati. Astfel, dincolo de bariera exista cotetele de porci ale localnicilor. Oamenii sunt nevoiti sa treaca linia ros-alba de cateva ori pe zi pentru a da de mancare la porci. In fata acestei situatii, politistii se indupleca: "Mergeti, domâle, sigur ca da! Treceti!".
Omul care a gasit primele lebede moarte acum o saptamana zice ca se numeste Gabi si se fereste sa vorbeasca despre incident. Spune ca se dusese pana la fosta ferma cu niste treaba cand a vazut pasarile zacand fara viata. I-a anuntat imediat pe primar si pe politai, acestia au luat niste manusi si niste saci de plastic, au incarcat pasarile si le-au dus la Tulcea cu o barca. Asa fusesera avertizati sa faca de catre responsabilii sanitar-veterinari de la oras, dar si de medicul din sat. Si asta, pentru ca toata vara au murit zeci de pasari in Maliuc. "A fost ba holera aviara, ba au mancat nutret vechi, ba cine stie ce alte cauze. Mie mi-au murit 80 de pasari, gaini, rate, gascani, iti dai seama ce inseamna asta! Altii au avut 40, altii 50, altul chiar 90 si i-au murit toate", spune Gabi. Mai zice ca lebede moarte sunt in fiecare an cu zecile, pentru ca "sunt pasari foarte sensibile". "Am vazut de cand sunt numai lebede moarte, doar o singura data am vazut o lisita. Personal, cred ca au atins vreun cablu electric sau au murit de foame, nu cred in povestea asta cu gripa aviara", mai zice Gabi.
MASURI LIPSA. De altfel, nu se intampla nimic in sat care sa indice faptul ca localitatea se afla sub monitorizare. Mai multe afise au fost lipite prin sat pentru a informa despre riscul infectiei cu gripa aviara. Localnicii au fost vaccinati impotriva gripei si spun ca e foarte bine ca se incearca prevenirea imbolnavirilor. Insa, zilnic, multi dintre ei curata cotetele pasarilor, rascolind cu mainile goale in gainatul care pate fi contaminat cu virusul aviar. Nimeni nu pare insa preocupat de situatie. Pe pontonul principal exista un prag invelit intr-o carpa inmuiata in clor pe care este obligatoriu sa-ti stergi picioarele dupa ce pleci din Maliuc. "Pentru dezinfectare."
PACEA DE LA AGIGHIOL. In sudul Deltei Dunarii, in localitatea Agighiol, aflata de asemenea sub "atenta monitorizare", nu se intampla chiar nimic. Si aici oamenii au fost vaccinati impotriva gripei, dar de altceva nu au auzit pana acum. Viata isi urmeaza cursul obisnuit, locuitorii fiind ocupati cu stransul de pe camp al stiuletilor de porumb pe care n-au apucat sa-i stranga in perioada ploilor din septembrie. "Nu e nici un pericol, n-o sa ni se intample nimic", spun locuitorii. De altfel, nici medicul din sat si nici veterinarul nu se aflau ieri in sat, obloanele fiind trase atat la dispensar, cat si la farmacia veterinara.
NEPASARE. Pasarile oamenilor umbla nestingherite pe ulitele satului, desi autoritatile au cerut izolarea lor in curti |
ASTAZI VOM AFLA VERDICTUL
|
Izolarea virusului gripei aviare se efectueaza prin inocularea materialului patologic - recoltat de la pasarile moarte sau sacrificate de necesitate - pe oua embrionate in varsta de 9-11 zile, spun specialistii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA). Dupa inoculare, ouale embrionate se incubeaza patru-sapte zile, iar apoi se recolteaza lichidele alantoamniotice (lichide interne), care se vor examina in ceea ce priveste activitatea hemaglutinanta (lichidul prelevat in contact cu hematii). Daca exista activitate hemaglutinanta rezulta ca s-a izolat un virus hemaglutinant. Acesta trebuie identificat daca este sau nu virusul gripei aviare prin teste specifice de laborator. Daca testele demonstreaza ca este virusul gripei aviare se va verifica ce tip de virus este - unul puternic sau unul slab patogen. Daca nu exista activitate hemaglutinanta se mai executa cel putin un test pe oua embrionate care se incubeaza patru-sapte zile, spun specialistii ANSVSA. Deci izolarea si identificarea virusului gripei aviare necesita minimum opt-zece zile si maximum
14-16 zile, considera acestia. Abia dupa ce a fost izolat si identificat, virusul va fi trimis in Marea Britanie pentru confirmare. Comisia Europeana se asteapta ca rezultatele testelor de laborator, efectuate pentru confirmarea virusului gripei aviare in cazul celor trei pasari domestice din Ceamurlia de Jos de specialistii Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala, sa fie cunoscute astazi. (Florina Zainescu)
|
Citește pe Antena3.ro