x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Nu vrem separare etnică, uniţi suntem mai buni”

„Nu vrem separare etnică, uniţi suntem mai buni”

de Iulia Barbu    |    05 Mar 2012   •   21:00
„Nu vrem separare etnică, uniţi suntem mai buni”

Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures (UMF) a fost, in ultimele luni, subiectul a numeroase controverse. UDMR a reclamat nerespectarea dreptului la invatamant in limba materna, asa cum prevede noua Lege a Educatiei, si faptul ca la UMF predarea in limba maghiara nu s-ar permite decat la cursuri, nu si la lucrarile practice.

Pe de alta parte, studentii au iesit in strada ieri si au protestat fata de tendinta de separare a facultatilor universitatii si mai ales impotriva implicarii politicului in problemele invatamantului superior. Mai mult, reprezentanti ai UMF sustin ca se vrea 'scindarea' universitatii si ca infiintarea unei facultati separate de medicina in limba maghiara ar insemna chiar si desfiintarea UMF. 'In urma infiintarii unei linii/facultati in limba maghiara, prin pierderea profesorilor maghiari care predau la sectiile in limba romana, locurile pentru studentii romani vor scadea (in virtutea aceleiasi legi a calitatii), iar in final, asta poate insemna scaderea presti­giu­lui/cotatiei UMF, care acum este 'ex­cellent' si, in perspectiva, sfarsitul Uni­versitatii si a invatamantului me­di­cal la Targu-Mures.

Redu­cerea universitatilor de medicina este un deziderat al ministerului, altfel logic, din perspectiva calitatii si eficientei, dar ideea ca UMF Targu-Mures ar putea disparea, nu din motive de prestatie universitara slaba – acum e exceptionala –, ci din cauza unor ambitii politice cu substrat electoral, e odioasa… O data cu UMF va dispa­rea si scoala medicala de la Targu-Mu­res, o mandrie nationala', au precizat surse din cadrul UMF pentru Jurnalul National.

Situatia a escaladat in momentul in care vicepremierul Marko Bela a anuntat ca UDMR se va retrage de la guvernare daca nu va fi respectata Legea Educatiei. 'Legea Educatiei declara obligativitatea acestui aspect (multiculturalismul – n.r.). Cum s-a facut la Universitatea Babes Bolyai, cum s-a facut la Universitatea de Arte din Targu-Mures, asa se va face si la UMF, unde profesorii maghiari trebuie sa decida asupra problemelor educatiei maghiare. (...) Trebuie sa respectam toate rezultatele acestei legi, intr-o perioada foarte scurta. Daca eu accept implementarea la modul selectiv a Legii Educatiei, care fara noi nu ar fi fost adoptata, si daca acceptam unele masuri dificile si acceptam sa nu respectam anumite reglementari, atunci acceptam ca in Romania nu mai avem lege, Constitutie', a apreciat Marko Bela.

In consecinta, saptamana trecuta, Catalin Baba, ministrul Educatiei, s-a aflat la Targu-Mures, la UMF, unde a discutat cu Senatul doua variante prevazute de art. 135 din Legea nr. 1/2011: linie de limba maghiara sau sectie in limba maghiara. Solutia ar fi: Executivul sa dea o hotarare de guvern prin care sa se infiinteze fie o linie de studiu, fie o facultate in limba maghiara. Hotararea ar urma sa fie introdusa in sedinta de guvern de azi, spun surse din cadrul UMF.

Propunerea infiintarii Facultatii de Medicina in limba maghaiara a aprins spiritele la Targu-Mures. 200 de studenti au iesit ieri in strada pentru a protesta fata de separarea fa­cultatilor Universitatii de Medicina si Farmacie. Tinerii vor continua protestele fata de tendinta de separare a facultatilor universitatii si mai ales impotriva implicarii politicului in problemele invatamantului superior pana pe 14 martie. 'Dorim un invatamant fara implicare politica, nesepararea noastra ca studenti – etnica sau de alta natura –, pentru ca, daca studiem impreuna, putem fi mai buni si putem face mai multe pentru aceasta tara (...)

Totusi, noi speram sa fim bagati in seama, avem sustinere la nivel national, Alianta Nationala a Orga­nizatiilor Studen­tes­ti din Romania a dat un comunicat de presa ca ne sustine, ca de altfel toate orga­ni­zatiile membre. Banuiesc ca un numar de cateva sute de mii de studenti au un cuvant de spus in aceasta tara', a declarat presedintele Ligii Studentilor din Targu-Mures, Dan Zolog. Studentii au scandat timp de mai bine de o ora lozinci precum 'Nu vrem se­parare etnica', 'Vrem autonomie universitara', 'Uniti suntem mai buni', 'Invatamant fara politica'.

×