x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nucleul unei explozii spirituale

Nucleul unei explozii spirituale

de Dana Andronie    |    29 Noi 2010   •   21:04
Nucleul unei explozii spirituale
Sursa foto: /Arhiva familiei Păunescu

Opera lui este asemeni unui rug uriaş aprins cu am­biţia de a lumina şi cutremura sufletele contemporanilor. Astfel consemna Dinu Săraru în postafaţa volumului "Manifest pentru mileniul trei" – Adrian Pău­nescu, vol. II, Ed. Eminescu, 1986. Până şi autorul a rămas suprins cât de actuale sunt observaţiile sale. Dinu Săraru mi-a încredinţat textul complet care a stat şi încă mai stă drept postfaţă pentru valoarea lui Adrian Păunescu. M-a rugat să-i dau următorul titlu: "Verticalitatea Artistului – una şi aceeaşi de la Început la Sfârşit!". Citiţi şi luaţi aminte, aceste vorbe au cântărit şi vor cântări foarte mult în istorie.


Să renunţăm la modestie!
"Adrian Păunescu este, în 1986, când apare acest vo­lum, aşteptat cu o nelinişte pătimaşă, cu care nu cred să mai fi fost aşteptată o carte de literatură după război, unul din marii poeţi ai limbii române. La vârsta la care alt mare poet al acestei limbi, Tudor Arghezi, debuta, Adrian Pă­u­nescu, intrat într-un mod incomparabil în conştiinţa unui popor întreg, cunoaşte consacrarea definitivă, prezenţa lui în istoria literaturii române fiind un fapt unanim recunoscut, căruia nimeni nu-i mai poate contesta evidenţa. Vreau să spun că, aflându-se la jumătatea drumului, care pentru alţii duce la ipostaza de clasic, el este un clasic, dar un clasic în stare să producă exploziile în lanţ ale unui fenomen lite­rar de o vitalitate inepuizabilă şi de o capacitate de a crea surprize inepuizabilă. Nu cred că exagerez când spun că forţa tăcerii lui poetice are azi în sufletele cititorilor lui rezonanţa unui poem tragic. Poezia lui Adrian Păunescu este necontenit expresia incendiului uneia din cele mai zbuciumate conştiinţe ale literaturii acestei vremi. Opera lui este asemeni unui rug uriaş aprins, cu ambiţia de a lumina şi cutremura sufletele contemporanilor. Ar trebui să renunţăm, în sfârşit, la umilinţa şi modestia provincială pentru a recunoaşte că acest poet a izbutit să fie unul din marii noştri lirici ai sfârşitului de veac douăzeci.

Să spunem însă că poezia lui Adrian Păunescu este doar nucleul unei explozii spirituale singulare care a dat culturii române pe unul din marii ei gazetari, pe unul din cei mai de seamă creatori de reviste, pe unul din cei mai populari directori de opinie publică şi conştiinţă, în sfârşit pe creatorul unora din cele mai originale spectacole-fluviu care au cucerit după război tineretul chemat de poet, cu o putere de fascinaţie unică, la faptul major de cultură. Semnătura lui Adrian Păunescu defineşte azi, în 1986, un fenomen de o complexitate unică."

×