x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Numirile făcute de Alexandru Nazare la Finanțe, luate în vizor de către șeful Executivului

Numirile făcute de Alexandru Nazare la Finanțe, luate în vizor de către șeful Executivului

de Ion Alexandru    |    26 Mai 2021   •   06:56
Numirile făcute de Alexandru Nazare la Finanțe, luate în vizor de către șeful Executivului

Nu doar între potențialii contracandidați la șefia Partidului Național Liberal – Florin Cîțu și Ludovic Orban – există o situație tensionată, ci, potrivit unor surse politice, și între premier și unul dintre membrii liberali ai Guvernului. Este vorba despre deținătorul portofoliului Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, care a iscat nemulțumirea lui Florin Cîțu pentru numirile pe care le-a făcut. Nazare este acuzat că a angajat „pesediști”, apropiați ai lui Darius Vâlcov, pe care actualul premier i-a dat afară, când ocupa funcția de ministru al Finanțelor, dar și de faptul că a „uns-o” pe Anca Boagiu în Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. 

 

Sursele politice citate arată că una dintre nemulțumirile premierului Florin Cîțu la adresa ministrului Alexandru Nazare este decizia acestuia din urmă de a-l angaja drept consilier personal pe Mihail Diaconu. Este vorba despre fostul secretar general al Ministerului Finanțelor, pe care Florin Cîțu l-a înlocuit din funcție. Diaconu a intrat în dizgrația lui Florin Cîțu în timpul scandalului public de anul trecut, legat de conflictul pe care l-a avut cu Direcția Juridică a Ministerului Finanțelor, care s-a constituit parte, prin ANAF, în procesul de retrocedare a unor suprafețe de teren pe care le revendică familia premierului, în județul Vâlcea. 

A doua nemulțumire pe care prim-ministrul o are la adresa ministrului Nazare ar avea legătură cu reangajarea lui Ciprian Badea, fostul director al Direcției Juridice din Ministerul Finanțelor Publice, dat, de asemenea, afară de actualul premier. Badea împreună cu alți funcționari ai acestei direcții au acționat ministerul în judecată, în contencios administrativ și au câștigat. 

 

Deranjul reclamat de Cîțu a avut efect

Atât Mihail Diaconu, cât și Ciprian Badea au fost catalogați de către Florin Cîțu drept „pesediști”, apropiați ai „regimului Dragnea”, și ca fiind oamenii lui Darius Vâlcov.

Supărarea premierului pare să fi avut efect. Aceleași surse politice afirmă că Alexandru Nazare a „scăpat” de oamenii care nu-i plac lui Florin Cîțu. Spre exemplu, Ciprian Badea are, în acest moment, suspendate raporturile de serviciu cu respectiva instituție publică. Pe de altă parte, Mihail Diaconu a fost încunoștiințat că, începând cu data de 1 iunie 2021, nu mai are calitatea de consilier al ministrului Finanțelor Publice.

Însă, în legătură cu o altă numire făcută sub „patronajul” lui Alexandru Nazare pare a fi mult mai greu de „rezolvat”. Este vorba despre fostul lider PDL, ex-ministru al Transporturilor din Guvernul Boc, apropiată a lui Traian Băsescu și fost europarlamentar Anca Boagiu. Aceasta este, practic, „nașa” politică a lui Alexandru Nazare și a devenit membru în Consiliul de Administrație al unei instituții extrem de importante din minister. Vorbi despre Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – FNGCIMM IFN SA, de unde Boagiu încasează o indemnizație lunară brută în sumă de 12.062 de lei.

 

 

Declarația de avere a Ancăi Boagiu nu este publică, deși mai are două luni până își termină mandatul

Anca Boagiu a fost numită în Consiliul de Administrație al FNGCIMM IFN SA în primăvara acestui an, pentru un mandat provizoriu, care expiră în data de 17 iulie 2021, conform informațiilor prezentate chiar pe site-ul instituției. Pe același site ar fi trebuit să fie publicate declarațiile de avere și de interese, precum și CV-ul acesteia. Nu au fost depuse. Nici pe portalul ANI, declarațiile de avere și de interese nu au fost publicate, până la acest moment.

Boagiu este colegă în cadrul acestui Consiliu de Administrație cu alți foști demnitari de calibru. Spre exemplu, din același CA face parte, până în 1 iunie, fostul ministru de Interne din Guvernul Ponta, Radu Stroe. De asemenea, tot aici, îl mai regăsim cu un mandat care expiră în 9 iunie, pe Ion Ariton, fostul ministru al Comunicațiilor, în Guvernul Boc-Udrea. O altă nemulțumire a lui Florin Cîțu.  La aceeași dată, expiră mandatul de membru în Consiliul de Administrație al Fondului pentru Ovidiu Ioan Silaghi, ex-ministru al Transporturilor în cadrul Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii este o companie guvernamentală, la care statul român este unic acționar, prin Ministerul Finanțelor Publice. Cel care face numirile în acest Consiliu de Administrație este exact ministrul Finanțelor, nimeni altul decât actualul liberal Alexandru Nazare, fost membru PD și PDL, ca și Anca Boagiu, pe care a numit-o, fosta sa șefă. Mai exact, Alexandru Nazare este considerat un „pupil” al Ancăi Boagiu. Actualu ministru al Finanțelor Publice a intrat în administrația publică, în anul 2005, în calitate de consilier al Ancăi Boagiu, iar cariera sa a fost, la un moment dat, legată ombilical de cariera acesteia. Nazare a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Integrării Europene, succedându-i în ultima parte a regimului „Băsescu” Ancăi Boagiu la Ministerul Transporturilor.

×
Subiecte în articol: Alexandru Nazare florin citu anca boagiu