x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nunta in Frumusita

Nunta in Frumusita

17 Mai 2004   •   00:00

EDITIA DE COLECTIE

O legenda spune ca Stefan cel Mare ar fi trecut prin zona Galatiului si s-a indragostit de o localnica. Stefan i-ar fi cantat iubitei: „Frumusita cu sivita/Chiar tatarca daca esti/Tu lucesti". Si astfel, satele din zona s-au numit Frumusita, Sivita, Tatarca si Tulucesti.
CATALIN PRUTEANU

Nicoleta, de 26 de ani, si Marian, de 27, din comuna Frumusita, au hotarat sa se casatoreasca. Asa ca familiile celor doi au inceput sa faca pregatirile de nunta. In ziua nuntii, Nicoleta se afla in satul Ijdileni, in casa viitorului sot. Aici a fost imbracata in rochia de mireasa, iar familia a venit sa asiste la obiceiul „impetelirii". Impetelirea este una dintre traditiile care s-au mai pastrat in zona. Mireasa este asezata pe un scaun in casa socrilor si nasii ii pun in par voalul si alte podoabe.

Cand Nicoleta a fost gata a inceput „dansul miresei". Socrii mari stau pe doua perne, in mijlocul curtii, iar mirii si nasii au incins o hora in jurul lor. Este „dansul miresei", la sfarsitul caruia Marian si Nicoleta trebuie sa ceara binecuvantarea parintilor. Nasul trebuie sa rosteasca „Tatal Nostru" sau „Crezul", ne spune Alecu Enache, socrul mic. „Nasul poate tocmi si pe altcineva sa rosteasca rugaciunea, dar asta numai daca plateste", zice un batran al satului.

Dupa ce parintii lui Marian si-au dat binecuvantarea, Nicoleta rupe in patru bucati colacul pe care l-a tinut pana atunci in mana si il arunca in patru parti. Colacul trebuie prins de nuntasi si trebuie mancat, pentru ca aduce noroc.

Moldoveni dansatori

Pe la orele 20:00, oamenii au incins hora in fata caminului cultural, iar mireasa si nasii le prindeau in piept noilor veniti florile de nunta. Mancarea si bautura sunt mai putin importante decat dansul. Cantaretii interpretau nu numai melodii traditionale, ci si prelucrari mai moderne dupa formatia Ozon sau dupa Vali Vijelie. Cand primele semne de oboseala au aparut, nunta s-a mutat inauntru.

Nici nu se adusesera bine primele feluri de mancare, ca mireasa a si disparut. Cativa nepoti de-ai socrului mic au luat-o pe Nicoleta si au dus-o la discoteca satului. Mireasa a fost descaltata de un papuc, ce trebuia dus mirelui drept dovada. Dupa un sfert de ora, timp care li s-a parut suficient pentru ca nuntasii sa observe disparitia Nicoletei, „rapitorii" s-au intors la caminul cultural. Inainte insa, s-au oprit in apropiere si mireasa a fost asezata pe capota masinii. Asa, pe capota, mireasa a ajuns in fata intrarii, de unde a fost preluata de mire. Marian a trebuit s-o rascumpere pe Nicoleta cu o lada de bere si cateva sticle de sampanie.

Aproape de miezul noptii, primele feluri de mancare au inceput sa apara pe mese, servite de femei incinse cu sorturi viu colorate. Nu este un meniu prea sofisticat si nici prea bogat. Dar moldovenii se satura de dans. „Nu oricine poate sa poarte un astfel de sort, pentru ca este un semn de mare cinste", spune un nuntas. Nici macar atunci cand se aseaza la masa, moldovenii nu renunta la dans. Mancarea este pusa pe mese pe parcursul intregii nopti, asa ca orchestra nu prea are timp sa rasufle. Pe la ora 3:00 dimineata, mireasa si mirele trec, cu paharul in mana, pe la toti mesenii, pentru a le spune traditionalul „Buna dimineata!".

„Jocul covorului"

Spre dimineata, mirele ii daruieste nasului un covor. Acesta este tinut pe umeri de doi barbati, care joaca in fata mesei nasului. Este adus apoi tortul si are loc „despetelirea" miresei, adica scoaterea voalului si a betelei. Nu mai ramane decat strigarea darului. „La noi, darul se striga in felul urmator: cei care trebuie sa stranga banii trec pe la fiecare familie si striga suma pe care o primesc. Un altul are o lista pe care noteaza tot, asa incat sa se tina o evidenta stricta", afirma unul dintre ginerii lui Alecu Enache.

Calare pe magarus

Un alt obicei este cel prin care socrii sunt dusi, dupa ce nunta a luat sfarsit, la marginea satului. „Aici, rudele trebuie sa ma descalte si sa-mi dea cu noroi pe fata. Pe urma ma pun intr-o roaba sau pe un magarus", spune socrul mic. Este un obicei vechi, ale carui sensuri nu se mai cunosc. Astfel se sfarseste o nunta in sudul Moldovei. Dupa atatea zile de pregatiri si emotii, nuntasii se duc acasa sa se odihneasca. Mirele si mireasa sunt de acum o noua familie, iar oamenii isi continua viata.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Nunta la romani

Cum a zburat puiul de cuc din Casa Regala

Petreceri domnesti

Sarbatoare in tot satul

Idila se nastea la sezatoare

1944: „Se desfac cu viteza inimaginabila..."

Voie buna cu secera si ciocanul in spate

Dumnezeu a cerut oamenilor sa fie perechi

La "Nunta Zamfirei" astazi se joaca altfel

Nunta cu protocol, in Marginimea Sibiului

Pirostriile se pun in Cimitirul Vesel

Nunta in Frumusita

„Sa imbatraniti pe aceeasi perna!"

Masa bogata si voie buna

Mireasa de ieri, mireasa de astazi

A fost mai intai sot si apoi a devenit print

Ceremonii cu fite

Virginitatea e o floare pe cale de disparitie

Afacerea "Nunta"
×
Subiecte în articol: special nunta mireasa nicoleta