STURDZESTII
Au coborat din Istorie in Moldova, marcand-o cu numele lor. Specialistii sunt unanimi: familia Sturdza se confunda cu istoria Moldovei din veacurile XVIII-XIX si ulterior cu cea a Romaniei moderne.
MIRELA CIMPOI, MARINA CONSTANTINOIU
Printul Dimitrie Sturdza, alaturi de mama sa, Margareta, norvegiana de origine, si de sotia sa, Monique, la nunta fiului sau, in Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iasi
|
LA ORIGINI. Istoria consemneaza la jumatatea secolului al XVI-lea ridicarea in dregatoriile domnesti a Sturdzestilor. Primul dintre inaintasii familiei Sturdza atestat in mod cert este Ioan hatmanul. Documentele vorbesc despre Ioan Sturdza din 17 septembrie 1545 pana la 1548, cand a fost parcalab al cetatii Hotin. Doi ani mai tarziu aparea drept hatman si portar al Sucevei, practic comandant al Armatei.
Citește pe Antena3.ro
DOMNII MOLDOVEI. Ionita Sandu Sturdza (1726-1842) a fost primul domnitor pamantean al Moldovei dupa 1821. Strabunicul sau a fost primul Sandu din neam si din care se trage ramura cadeta a familiei. A fost casatorit cu Ecaterina, fiica logofatului Neculai Rosetti-Roznovanu, cu care a avut patru baieti si o fata. Mormantul sau se afla la Biserica Barboi, din Iasi. Dar familia Sturdza a mai dat un domn Moldovei. Pe Mihail Sturdza, care a vazut lumina zilei la Iasi, in 1794. Un erudit, cu studii in Franta, Mihail vorbea fluent greaca si franceza, dar cunostea si latina, rusa, italiana si engleza. In 1817, cand avea 23 de ani, s-a casatorit cu Elisabeta Rosetti, in varsta de 15 ani, cu care a avut doi baieti: Dimitrie si Gheorghe. Dar, in 1822, s-au despartit. Mihail s-a recasatorit cu Smaranda, fata lui Stefanache Vogoridi, pentru a obtine tronul Moldovei, cu care a avut o fata, pe Maria. Iasiul a cunoscut gloria in timpul domniei sale. S-au construit 400 de kilometri de sosele, circa 400 de poduri, majoritatea din piatra. In 1853 s-a inaugurat prima institutie romaneasca de invatamant superior: Academia Mihaileana, s-a construit catedrala Mitropolitana, parcul Copou.
.
.
.
|
NEPOT LA SUPERLATIV
Printul Dimitrie Sturdza (66 de ani), unul dintre cei mai bogati si faimosi romani din lume, este nepotul pe linie dreapta al Olgai Sturdza. Despre el nu se vorbeste decat la superlativ: a terminat fizica atomica cu nota 10, si-a intemeiat o firma din nimic - Deesse - , a condus-o, timp de 35 de ani, pana a ajuns printre primele din Elvetia, a fost campionul de tenis al Elvetiei si este si filantrop. Cand viata nu-i oferise decat munca si nu succesul, si-a intemeiat o familie, alaturi de Monique Wagner, o nemtoaica superba, care si-a educat copiii (pe Stefan Dimitrie Ferdinand si pe Roxandra) asa cum se cuvine intr-o mare familie boiereasca. POPESTI, CASTELUL FAMILIEI Olga Sturdza a mostenit castelul de la Popesti de la Lucia Cantacuzino, mama sa. Dupa preluarea puterii de catre comunisti, castelul a fost trecut abuziv in proprietatea statului. Olga Sturdza a emigrat in Franta, de unde a lasat mostenire domeniile de la Popesti nepotului sau, Dimitrie, care se ingrijeste personal de conservarea domeniului, inca din 1997. De altfel, in timpul comunismului, unii membri ai familiei Sturdza, printre care si printul Dimitrie Sturdza, au plecat din tara, pentru ca exilul le-a fost singura scapare. PRINT IN BLUGI SI CAMASA Stefan Dimitrie Ferdinand Sturdza este un principe de 35 de ani, modern, imbracat ca noi toti, in blugi si camasa, dar care stie sa poarte cu eleganta si un smoking. Este fiul printului Dimitrie Sturdza si, nu peste mult timp, cel ce-i va urma acestuia la carma companiei de cosmetice Deesse, in Elvetia, tara lor de adoptie. Desi n-a vazut Romania decat dupa Revolutie, a facut, nu demult, o marturisire aproape promisiune: "Am inteles si cunoscut Romania si fara sa fi fost vreodata acolo. Pentru mine, "acasa" a fost la Iasi si la Popesti, unde m-as putea muta definitiv, fara nici un regret". |