x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O lumină descoperită in poiană

O lumină descoperită in poiană

de Daniela Cârlea Şontică    |    Vasile Arcanu    |    10 Noi 2007   •   00:00
O lumină descoperită in poiană

Credincioşii se pot inchina moaştelor (fragmente) Sfăntului Mucenic Mina la Iaşi, Bucureşti şi Suceava. Unul dintre cele mai tinere lăcaşuri de cult din ţara noastră dedicate Sfăntului Mina este schitul din Forăşti, comuna Roşiori, judeţul Suceava.


Credincioşii se pot inchina moaştelor (fragmente) Sfăntului Mucenic Mina la Iaşi, Bucureşti şi Suceava. Unul dintre cele mai tinere lăcaşuri de cult din ţara noastră dedicate Sfăntului Mina este schitul din Forăşti, comuna Roşiori, judeţul Suceava. Piatra de temelie a acestui schit s-a pus in 1996, pe locul unde mai funcţionase căndva un schit cu hramul Sfinţilor Voievozi (1800-1820). Schitul a ajuns in paragină totală, aşa incăt nu mai rămăsese mai nimic din el. Dar un călugăr de la mănăstirea Neamţ a descoperit in anii ’30 in poiana unde fusese căndva micul loc monahal piciorul Sfintei Mese din altar. Mai presus de toate insă, o candelă incă ardea acolo după mai bine de 100 de ani!


SEMNE. Considerănd acestea drept semne dumnezeieşti, părintele Gamaliil s-a apucat de rezidirea vechiului schit, lucru care a incetat insă in 1937. Venirea comuniştilor a adus a doua paragină. Un tractorist a incercat să tragă cu lama plugului de Masa Altarului dar n-a reuşit. Chiar a şi murit. Locul a fost devastat, mai puţin Masa. In 1996, a inceput reconstruirea, iar noul hram este Sfăntul Mucenic Mina. De la sfinţire, in fiecare zi se citeşte aici acatistul Sfăntului, fapt care ii atrage pe foarte mulţi credincioşi la slujbe. La schitul din Rioşiori se află intr-o raclă părticele din moaştele Sfinţilor Mina, Vasile, Gheorghe, Haralambie, Florian, Glicherie, Modest şi Ermoghen. Tot aici este o părticică din Lemnul Sfintei Cruci, precum şi la Acoperămăntul Sfăntului Mina, adus chiar din Egipt.


IN ŢARÃ.... Insă mai sunt multe lăcaşuri de cult in ţară care il au ca ocrotitor şi patron spiritual pe Sfăntul Mina. De pildă in Piatra-Neamţ se găseşte Biserica "Sfăntul Mucenic Mina", ridicată la iniţiativa Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, pe cănd era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Tot in judeţul Neamţ se află şi două schituri care il au ca ocrotitor pe Sfăntul Mina, dintre care unul la Dumbrava şi aparţine de Mănăstirea Sihăstria. In cinstea Sfăntului Mina a mai fost ridicat un schit al Mănăstirei Nechit. In tezaurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se găsesc fragmente din 32 de sfinţi (apostoli, martiri şi cuvioşi), printre acestea aflăndu-se şi o bucată din moaştele Sfăntului Mare Mucenic Mina.


Pelerinaj in Egipt

Credincioşii care doresc să ajungă să se roage direct la moaştele Sfăntului Mina, la el acasă, in Egipt, la mănăstirea Abu Mena, pot face acest lucru inscriindu-se la pelerinajele organizate de centrele specializate de pe lăngă biserici şi mănăstiri. Cel mai apropiat pelerinaj in Egipt care cuprinde şi popas de rugăciune şi reculegere la Mănăstirea dedicată Sfăntului Mina este spre sfărşitul acestui an.
Pelerinajul este organizat de Centrul de pelerinaje "Sfăntul Nicodim" al Mitropoliei Olteniei, durează 13 zile şi 12 nopţi, perioada fiind 29 noiembrie-12 decembrie. La mănăstirea Sfăntului Mina (Abu Mena) se ajunge in a unsprezecea zi, dar pănă atunci, aşteptarea este una plăcută, intrucăt sunt destule de văzut şi admirat.
Interesant este că se imbină vizitele la obiective culturale şi istorice cu cele la locuri incărcate de spiritualitate creştină. Printre atracţii se numără: Peştera Sfăntului Antonie, Luxorul, templul din Karnak, mănăstirile Sfinţilor Mercurie şi Macarie. Preţul este de 845 euro şi 150 RON, iar termenul limită de inscriere, 20 noiembrie.
Â
Â

×