x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O noapte cu poveşti în Cimitirul Bellu

O noapte cu poveşti în Cimitirul Bellu

de Monica Andronescu    |    11 Mai 2011   •   13:21
O noapte cu poveşti în Cimitirul Bellu
Sursa foto: Miluţă Fluieraş/

Poveşti din alte timpuri şi legende multe se ascund printre aleile Cimitirului Bellu. Doamna cu Umbrela, cea despre care se spune că s-ar uita acum şi pentru totdeauna înspre mormântul celui care a ucis-o, fraţii Poroineanu, a căror poveste de dragoste a rămas până azi tulburătoare, Iulia Hasdeu cu monumentul ei straniu, cunoscut în toată lumea, morminte ale oamenilor celebri care au trecut prin România ultimelor secole, toate se află la Cimitirul Bellu. Care, sâmbătă noaptea, pe 14 mai, intrat în circuitul Noaptea Muzeelor, va fi deschis şi-şi va aştepta vizitatorii... cu torţe, cu lumânări, cu flori pentru un pelerinaj la cele mai importante dintre monumente.

Din toamna anului trecut, Bellu a intrat în Asociaţia Cimitirelor Semnificative din Europa, alături de cele mai importante cimitire ale continentului, asociaţia numărând în prezent peste o sută de membri din mai mult de 20 de ţări. Extraordinarele monumente de artă funerară şi numărul mare de personalităţi înmormântate la Bellu au fost criteriile pentru care cimitirul unde odihnesc de la Eminescu la Marin Preda şi de la Amza Pellea la Adrian Pintea a fost inclus în această importantă asociaţie.

Între cimitirele europene
"Putem spune cu siguranţă că nu ştim alt cimitir în ţările europene care să concentreze mormitele atâtor personalităţi. La Bellu se găseşte toată istoria României din ultimele secole pentru că aici sunt cei care au creat-o şi nu trebuie să ne temem să mergem să-i vizităm. Poate aşteaptă să le aprindem o lumânare sau să le ducem o floare...", ne-a declarat Virgil Rotaru, administratorul cimitirului.

"Obiectivele Asociţiei sunt să promoveze cimitirele europene, partea de patrimoniu naţional, restaurarea monumentelor, care pe noi ne interesează cel mai mult, având în vedere capodoperele care sunt în Bellu, şi, mai ales, sensibilizarea oamenilor. Şi la asta trebuie să mai lucrăm... De altfel e unul dintre motivele pentru care ne-am străduit să includem vizitarea cimitirului în Noaptea Muzeelor, pentru ca oamenii să vadă ce opere de artă există aici. Atunci, va fi o expoziţie de artă funerară şi de pictură, un recital de poezie şi muzică clasică", ne-a spus şi Monica Pancu de la biroul de presă. "Ne-am gândit iniţial să facem un omagiu de la artişti pentru artişti, dar... artiştii n-au fost interesaţi. Şi atunci am hotărât să facem un pelerinaj cu oamenii normali şi să aprindem câte o lumânare la marile monumente."

Toată istoria ultimelor secole
Traseul hotărât pentru noaptea de 14 mai include cele mai frumoase dintre locurile din Bellu, cele mai spectaculoase dintre monumente şi toate vor fi însoţite de poveşti...

A fost odată, prin anii 1820, o mare curte boierescă pe aceste locuri şi o frumoasă grădină, aparţinându-i lui Bellu cel Bătrân. De la proprietarul acestui loc avea să vină numele de mai târziu al cimitirului în care se află acum adunată laolaltă o mare parte din istoria României... Apoi, cu timpul, spaţiul a trecut în proprietatea Mănăstirii Văcăreşti care avea aici trei mori de vânt prin anii 1840, iar pe la jumătatea secolului al XIX-lea deja au început lucrările pentru construirea cimitirului care este astăzi unul dintre cele mai frumoase şi mai liniştite parcuri-muzeu ale Bucureştiului.

"Traseul din Noaptea Muzeelor va începe de undeva, de la mormântul lui Aurel Vlaicu, din cimitirul militar, se merge apoi la generalul Dragalina, monumentul eroilor francezi, capela Vasile Lascăr, la mormântul Rosetti, cel care a făcut prima înhumare în cimitirul Bellu. Pe urmă la Mihai Eminescu, George Coşbuc, Marin Preda, apoi mormântul monseniorului Ghica, capela Marghiloman, capela familiei Gheorghief care va fi vizitată şi în interior şi care alături de monumentul familiei Cantacuzino sunt cele mai mari din Bellu, au 120 de metri pătraţi. Se va merge apoi la un monument foarte frumos, Doamna cu Umbrela şi povestea ei minunată... Se pare că a fost menajeră într-o casă boierească şi legenda spune că ea s-ar uita spre cel care a omorât-o, iar primul cavou pe linie e Mina Minovici... E o statuie în mărime naturală, o operă de artă. Ca şi cea a fraţilor Poroieneanu, care reprezintă o tânără moartă culcată pe spate şi un tânăr cu barbă ce stă la picioarele ei cu capul plecat. Povestea e foarte tristă şi foarte frumoasă, căci cei doi se pare că au plecat de mici din ţară şi mai târziu s-au cunoscut undeva în străinatate, s-au îndrăgostit şi s-au iubit cu pasiune fără să ştie că sunt fraţi. Iar când au aflat s-au sinucis. În urma lor a rămas doar o poveste... şi acest minunat monument ridicat de Raffaello Romanelli...

De la Mincu la Cantacuzini
Mergem chiar şi la Ion Mincu, care este cel mai simplu mormânt din cimitir, o piatră la cap, "arhitect Ion Mincu", anul când s-a născut şi când a murit, atât... Vom vizita apoi cavoul familiei Cantacuzino, mormântul lui Paulescu cel care a inventat insulina şi turul se va se încheia la Iulia Hasdeu. Sunt 32 de monumente pe care vrem să le scoatem cumva în evidenţă. ĺsta va fi circuitul principal, separat de pelerinajul care se va face la artişti. Desigur, o să existe un ghid care îi va însoţi pe vizitatori pe acest traseu. Un tur complet estimăm că ar dura cam două ore", ne-a mai spus Virgil Rotaru. Există, tot pentru Noaptea Muzeelor, şi un traseu al artiştilor care începe la Constantin Tănase şi continuă cu Toma Caragiu, Mihai Mereuţă, apoi Amza Pellea, Adrian Pintea, Anda Călugăreanu, Florian Pittiş, Ioan Luchian Mihalea, Leopoldina Bălănuţă, Dem Rădulescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Gheorghe Dinică, Dan Spătaru, Maria Tănase, Laura Stoica... şi mulţi alţii.

Alături de Pere Lachaise
Ca valoare artistică, simbolică şi documentară, Cimitirul Bellu este cu siguranţă unul dintre cele mai cunoscute din Europa, alături de Pere Lachaise sau Cimitirul din Madrid, iar intrarea lui în ASCE nu face decât să o confirme. Dar, dincolo de această recunoaştere internaţională, Bellu are nevoie de un alt fel de cunoaştere la nivel naţional. Poveştile lui sunt unele dintre cele mai frumoase din Bucureşti, iar aleile lui asemenea... O noapte întreagă, printre lumânări, flori şi legende, aveţi timp să vă întâlniţi cu artiştii altor veacuri...

×
Subiecte în articol: cimitirul bellu