x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O stea cât o bomboană cu... parfum!

O stea cât o bomboană cu... parfum!

de Magda Cristina Ursache    |    17 Mar 2012   •   21:00
O stea cât o bomboană cu... parfum!

In ultimul timp, au aparut o multime de parfumuri noi, inovative, dar si controversate, care au arome dintre cele mai diverse; multe dintre ele sunt inspirate din gastronomie, cum ar fi parfumurile cu miros de friptura sau de... cartofi prajiti. Dar ideea de a asocia provocarile olfactive cu cele gustative nu este noua in parfumerie. Doar ca parfumerii din vechime alegeau mirosuri mai rafinate.

Una dintre aceste arome, folosita inca de la inceputurile parfumeriei, este cea a bomboanelor si dulciurilor. In ziua de astazi, aroma se foloseste cu precadere pentru parfumurile pentru copii, dar foarte multi specialisti o adauga, ca nota speciala pentru fragrantele lor, incercand sa evoce amintirile frumoase ale copilariei. Una dintre moleculele sintetice folosite azi in paleta parfumerului modern poarta numele de 'Car-en-sac', denumita asa dupa unul dintre dulciurile renumite ale Frantei, ce combina aroma de lichior cu cea de vanilie.

Car-en-sac nu este singurul dulce care i-a ins­pirat pe creatorii de parfum de-a lungul vre­mii. Anisia Bella de la Gueralain este unul dintre parfumurile care parca tocmai a fost scos dintr-o cutie de dulciuri, iar aroma lui prin­cipala este una care aminteste de o bom­boa­na renumita in istorie, Anis de Fla­vigny.

Bomboana are o poveste a ei. A fost creata, pentru prima data, la inceputurile Evului de Mijloc, in anul 719, la Abatia din Flavigny. Se spune ca, mai tarziu, Ludovic al XIV-lea ar fi indragit atat de mult aceste bomboane, incat avea mereu la el o cutie. Dupa Revolutia Franceza, reteta originala a fost impartita intre opt confectioneri de bomboane din zona. Din 1821, bomboana incepe sa fie produsa si de cofetari din zona orasului Verdun, asa ca este numita 'Anis de Flavigny ou de Verdun'. Din 1923 a ramas un singur manufacturier acreditat pentru aceste specialitati, Maison Troubat, care s-a reintors la originile bomboanei, atat pentru reteta, cat si pentru locul de preparare, fabrica aflandu-se acum pe teritoriul fostei Abatii de Flavigny.

Anis de Flavingy este, de fapt, un drajeu in care miezul este format din seminte de anason. Acestea sunt invelite in mai multe straturi de sirop de zahar. In trecut, procesul de confectionare a unei bomboane de un gram putea dura si pana la sase luni. Astazi insa cele 2 miligrame ale unei seminte de anason se transforma intr-un drajeu in numai doua saptamani, iar marimea si greutatea bomboanei sunt atent verificate.

Ce fac semintele de anason atat de speciale pentru a avea propria lor bomboana? Ei bine, anasonul are o multime de proprietati digestive, despre care calugarii probabil ca stiau. Mai are, de asemenea, un efect calmant, asemanator celui oferit de estrogen, pentru femeile care sufera de dureri in timpul mentruatiei sau al menopauzei si ajuta chiar si la reglarea functiilor glandelor mamare.

×
Subiecte în articol: fun