x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O urmasa demna

O urmasa demna

22 Dec 2004   •   00:00

CRACIUN FERICIT
Parca urmand exemplul inaintasei sale, Regina Maria, Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei a infiintat o fundatie umanitara, al carei birou din Bucuresti incearca sa-i ajute pe romani, fie ei copii sau batrani.
LORETA POPA

Nasterea Domnului, Icoana pe sticla din Colectia Muzeului Taranului Roman
Toti romanii isi amintesc ziua in care Regele Mihai a fost impiedicat de autoritati sa intre in tara in care s-a nascut si a crescut. Era sarbatoarea Pastilor, dar lucrul acesta nu a contat.

DEDICATIE. Printre cei care il insoteau atunci pe Rege se afla si fiica acestuia, Principesa Margareta a Romaniei. Aceasta s-a dedicat definitiv cauzei romanesti inca din toamna lui 1989 si a trecut prin tot felul de umilinte, dar nu s-a lasat invinsa si, considerand ca poporul nu are nici o vina, s-a incumetat sa viziteze cateva cartiere sarace, case de copii si aziluri de batrani. Aceasta experienta incredibila a schimbat-o pentru totdeauna. Cu cat intampina mai multe greutati, cu atat isi dorea ca romanii sa o cunoasca mai bine, iar prin activitatea fundatiei sa ajute poporul ale carui obiceiuri si traditii le cunostea doar din fotografii.

Principesa Margareta a Romaniei este o printesa moderna, licentiata in Sociologie, Stiinte politice si Drept international la Universitatea din Edinburgh, specializata in Sociologie medicala si sanatate publica. Treptat, tara pe care nu o cunostea decat din povestirile familiei a adoptat-o la fel cum a facut si cu strabunica ei in urma cu o suta de ani. Descoperim acum o noua Printesa a Inimilor, o femeie curajoasa careia nu i-a fost teama sa ia totul de la capat.

CARITATE. Aidoma Reginei Maria, care mergea sa-i vada pe soldatii ce luptau pentru o Romanie Mare, oferindu-le sprijin moral, Principesa Margareta, alaturi de sotul sau, Principele Radu de Hohenzollern Veringen, ofera sprijin comunitatii romanesti prin zecile de programe de asistenta sociala pentru copii si actiuni caritabile pentru persoanele de varsta a treia. In ultimii ani, multi romani au fost vizitati de Principesa de Craciun si ajutati prin mijloace specifice sa se reintegreze in societate. Aceste vizite au devenit deja un ritual. Expresie a feminitatii si curajului, Principesa Margareta a surprins prin asumarea unor riscuri, insa bucuria zambetului unui copil la primirea cadoului mult visat sau lacrimile de multumire ale unui batran care mai are ceva de oferit societatii o indreptatesc pe deplin pe Alteta Sa sa spere ca eforturile sale nu sunt in zadar, ca mai exista loc pentru Iubire in sufletele noastre...

SPRIJIN
"Eforturile mele abia acum incep sa se vada in urma deselor calatorii pe care le-am facut peste hotare in cautare de sprijin financiar. Abia acum proiectele fundatiei au fost puse in practica. Cei carora le este dedicata aceasta munca au descoperit ca mai exista Speranta si Incredere intr-o viata decenta"
Principesa Margareta - despre proiectele fundatiei

DRUM
"Nu a fost vina poporului, a batranilor. Nimeni nu m-a oprit, cateodata a fost chiar dificil sa-mi urmez drumul. Dar, daca eu am suferit, nu trebuie sa li se intample si altora acelasi lucru. Am simtit ca nu va fi intotdeauna asa, ca daca voi continua voi avea un dialog cu oamenii, iar lucrurile se vor schimba"
Principesa Margareta = despre intalnirea cu poporul

O NOUA PRINTESA A INIMILOR
Click pentru a mari imaginea
IMPREUNA. Regina Ana si principesa Margareta
Statul roman a inapoiat familiei regale castelul de la Savarsin, alte proprietati din tara, dar si Palatul Elisabeta din Capitala, pe care Principesa Margareta si Principele Radu de Hohenzollern Veringen l-au transformat intr-un camin. De cativa ani, la fiecare Craciun, sala de receptie a Palatulului Elisabeta, resedinta Familiei Regale a Romaniei in Bucuresti, este intotdeauna frumos decorata si impodobita cu un brad impresionant, iar colindatorii sunt primiti conform datinei romanesti. De 14 ani, in preajma Sarbatorilor de Craciun, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a organizat activitati de sprijin pentru copii si varstnici proveniti din familii foarte sarace sau aflati in camine, care aduc bucurie si speranta in sufletele acestora. Alaturi de sentimentul si credinta ca nu sunt singuri si parasiti, ca exista mereu cineva care se gandeste la ei si le ofera momente de caldura si bucurie, ei primesc si cadouri in aceste clipe de sarbatoare crestineasca, constand in jocuri si jucarii educative, dulciuri si carti (copiii) si imbracaminte, incaltaminte, lenjerie de corp groasa de iarna, pijamale, papuci, halate, prosoape, produse de igiena personala, precum si alimente (varstnicii). Incet, incet, lucrurile au inceput sa se schimbe, iar dialogul dintre membrii Fundatiei Principesa Margareta si cei asistati se constituie o mare realizare, un vis implinit. Craciunul este un eveniment cu totul special pentru ca readuce zambetul pe chipul copiilor si al barbatilor si femeilor in etate, o raza de speranta adusa de Fundatia Principesa Margareta.

Descoperirea Romaniei, bucurie si tristete

Vara trecuta a fost una a descoperirilor, pentru ca Alteta Sa Regala Principesa Margareta, impreuna cu sotul sau, Principele Radu de Hohenzollern Veringen, au fost in Moldova, Bucovina, Maramures, unde au intalnit oameni buni, gospodari, romani adevarati care i-au primit cu bratele deschise. Delta Dunarii a fost zona care a impresionat-o cel mai mult pe Principesa, pentru ca a vazut cu propriii ochi ceea ce auzise din povestirile familiei. Contactul cu realitatea a fost fantastic, a fost minunat, bucurie si tristete in acelasi timp.

Mereu prezente aici, muzica si cultura

Regele Mihai a fost cel care a discutat pentru prima data cu Printul Charles al Marii Britanii despre potentiala distrugere a satelor romanesti, sate care trebuie salvate, fiind parte a patrimoniului national. De atunci, Principesa Margareta a simtit ca poate face ceva pentru tara, ca poate fi alaturi de romani, ca tot ce i-a fost interzis inainte de 1989 poate deveni realitate. Aici a gasit ce ii lipsea sufletului sau. Aici i-a gasit pe romani, care desi au trecut printr-o perioada grea, cea a comunismului, erau tot acolo, iar cultura si muzica lor erau la fel de prezente.

Fundatie pentru oameni si spirit de echipa

Fundatia Principesa Margareta urmareste tocmai acest scop, al dialogului cu oamenii, combaterea saraciei, respectul persoanei, ajutor dezinteresat, spirit de echipa. Programele Fundatiei au crescut, s-au dezvoltat si diversificat pe masura ce calatoriile Principesei Margareta a Romaniei au adus bani pentru proiecte. Fiecare tara vizitata a insemnat o fundatie creata. Pentru ca acest pamant i-a fost refuzat buna perioada de timp, realmente Principesa Margareta incearca astazi sa il descopere pas cu pas.
×