x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Oamenii sau natura?

Oamenii sau natura?

de Paula Anastasia Tudor    |    26 Sep 2005   •   00:00
Oamenii sau natura?

In localitatea constanteana Tuzla apele acopera 57 de case. Toate sunt supuse aceluiasi tratament fizic - inmuierea. Localnicii solicita dinamitarea digului dinspre Lacul Techirghiol pentru ca apa din case sa se scurga mult mai repede. Ministerul Mediului interzice aceasta procedura, deoarece Lacul Techirghiol este arie naturala protejata.

Apa pluviala de pe dealul Tuzlei a coborat vijelioasa si s-a asezat peste acest cartier ca-ntr-un lighean. Nu a mai avut loc in bazinul baltii, asa ca s-a asezat prin casele oamenilor.

Localnicii spun ca aceasta zona se tot inunda de cativa ani incoace, dar niciodata nu a fost atat de mare apa. Politicienii au trecut pe-aici, s-au plimbat cu barca prin sat si au facut promisiuni care au ramas doar ca atare. Luntrasul care m-a plimbat prin satul pluvios si baltit mi-a spus mandru: "Eee, anul trecut l-am plimbat cu barca asta si pe domnul Nastase pe-aici". "S-ar putea sa aveti ocazia sa-l plimbati si pe domnul Basescu anul asta", ii spunem noi, ca umbla un zvon sambata cum ca presedintele ar veni in zona.

NERVI SI TIPETE IN SEDINTA DE CONSILIU. Prefectul Constantei, Danut Culetu, a fost si el sambata la fata locului si a incercat sa rezolve problema amiabil, de fapt el s-a transformat intr-un moderator intre Ministrul Mediului si localnicii care locuiesc in apa. Sulfina Barbu a comunicat printr-un document-fax refuzul categoric privind ruperea digului dintre lac si balta. Acesta este sustinut de legea ariilor protejate. "Lacul Techirghiol este declarat arie naturala protejata de interes national, conform legii, executarea oricarei lucrari care este susceptibila de un impact negativ asupra lacului este interzisa". Conform faxului primit, presedintele Academiei Romane, Eugen Simion, si Dan Munteanu - presedintele Comisiei Monumentelor Naturii din cadrul aceleiasi academii - au respins varianta daramarii digului.

"De ce sa strici un echilibru care se reface in cel putin 40 de ani?", incearca sa le explice oamenilor inundati, prefectul Culetu. "Am vorbit acum 5 minute cu primul-ministru si mi-a spus ca se vor asigura resurse pentru reconstructie." Oamenii insa nu mai inghit galusca. Consilierul local Parvu Parvu reclama ca materialele primite anul trecut dupa inundatii au fost proaste si insuficiente.

"S-a adus o pompa de 1.500 de metri cubi si se mai asteapta una de trei ori mai mare. Am cerut ministrului si conducte mai mari", incearca sa-i linisteasca prefectul pe localnici. Acestia insa sunt indignati ca "montarea pompelor, a conductelor va dura zile intregi, apoi va dura iarasi zile sau saptamani pana cand apa va fi trasa din sat."

In acest timp casele se vor prabusi. Ei cer in continuare daramarea digului, insa prefectul refuza, spunand "am venit aici ca sa va ajut, dar nu pot sa incalc legea, singura solutie este sa aducem pompa, dar intr-adevar va dura".

JC CERE SPARGEREA DIGULUI. Sambata la Tuzla a fost si presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, care este de partea oamenilor. Din nou, in contradictie cu prefectul, el sustine cu vehementa spargerea digului si a somat Guvernul printr-un comunicat de presa: "Consiliul Judetean Constanta considera ca in aceste momente critice interesul locuitorilor din comuna Tuzla trebuie sa primeze in fata opiniilor unor academicieni care gandesc pur teoretic, fara a avea in fata ochilor imaginea gospodariilor distruse si a deznadejdii oamenilor. Avand in vedere toate acestea, Consiliul Judetean Constanta solicita Guvernului Romaniei sa ia act de adevarata tragedie ce se deruleaza in comuna Tuzla si sa permita autoritatilor locale spargerea digului dintre Lacul Techirghiol si Balta Tuzla. Consiliul Judetean Constanta nu isi asuma responsabilitatea testarii altor solutii fanteziste si irealizabile, care nu fac decat sa prelungeasca tragedia sutelor de familii ramase fara gospodarii si agoniseala de o viata in prag de iarna".

DE CE? Aceasta nenorocire s-a intamplat pentru ca in Romania, masurile de prevenire a dezastrelor prind contur, sub forma de promisiuni, in campaniile electorale sau numai dupa ce nenorocirile se intampla. Dupa ce efectele vizibile trec, masurile raman, in general, tot sub forma de promisiuni. Iar efectele "invizibile" raman in sufletul oamenilor si al naturii. Ele devin cauze, dupa ani, ale altor nenorociri neprevenite. Si cand esti prins intre Ciocan - oameni si Nicovala - Pamant, ce alegi?

ISTORIC
Multi localnici spun ca balta este de acum 25 de ani, dar atunci era o baltoaca. Panza freatica fiind foarte sus in zona respectiva, cu fiecare ploaie balta crestea. Balta aceea mica si paguboasa este vecina cu marele, profitabilul si protejatul Lac Techirghiol.

Cand s-a construit turnul de televiziune pe malul lacului, s-a facut si drumul catre el. Acest drum s-a transformat intr-un dig intre lac si balta, iar consolidarea lui ca atare a intrat in proiectul de reabilitarea a Lacului Techirghiol, finantat cu fonduri PHARE. Acum, aceasta sosea-dig impiedica apa care sta in casele oamenilor sa se duca in lac. Cei care pot ajunge la casele lor cu barca sunt furiosi si cer daramarea digului, legea spune insa ca asta nu se poate! Iar cu cat trece mai mult timp, cu atat casele se vor imputina.

BILANTUL INUNDATIILOR LA TUZLA
7 Locuinte distruse complet

57 Case au fost inundate pana la acoperis

400 Locuinte afectate de ape

20 Kilometri de cale ferata au fost inundati si acoperiti cu mal

Sediul Politiei, caminul cultural, biserica sunt pline cu apa
×
Subiecte în articol: eveniment digului