x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Oana Petrovschi: "Nu ma asteptam"

Oana Petrovschi: "Nu ma asteptam"

02 Feb 2005   •   00:00

Consternare! Aceasta a fost reactia celor din lumea sportului, la aflarea vestii ca Octavian Belu, proaspat demisionat din functia de antrenor al lotului feminin de gimnastica, este cercetat penal. Surprinsa a ramas pana si fosta gimnasta Oana Petrovschi, cea care a declansat scandalul.


CATALIN FAINISI

ANTITEZA. Oana Petrovschi, modesta ca performanta, campioana in scandaluri

Jurnalul National: Oana, lui Octavian Belu i s-a intocmit dosar penal pentru primire de foloase necuvenite. Vei continua si tu procesul?
Oana Petrovschi: Bineinteles. Eu nu ma simt razbunata de ceea ce i se intampla dumnealui acum si nu ma priveste. Regret ca s-a ajuns aici, dar eu am vrut doar sa se faca dreptate.

Stii ca poate face inchisoare?
Puteam sa sesizez eu Parchetul in aceasta privinta, dar am preferat sa nu misc un deget. Dorinta mea nu este ca domnul Belu sa faca inchisoare. Sincera sa fiu, nu ma asteptam sa fie pus sub acuzatie, fiindca este cine este!

De ce crezi ca s-a ajuns aici?
Faptul ca dansul mi-a luat banii reprezinta un caz penal. Eu nu urasc pe nimeni, dar am aratat ca domnul Belu stia de problemele mele de sanatate si nu m-a ajutat cu nimic. La inceput, totul a fost pe vorbe frumoase. Mi s-a promis ca voi fi ajutata, dupa care am fost obligata sa platesc 2 milioane de lei chirie pentru a ramane in camin. A trebuit sa plec si sa muncesc, fiindca n-aveam de unde lua bani. Mi-e foarte greu sa muncesc si sa merg si la scoala, dar nu am pe nimeni care sa ma ajute. Trebuie sa ma intretin singura!

Domnul Belu a spus ca e dispus sa-ti dea inapoi cei 3.000 de euro...
Ce sa fac eu cu banii aceia? Operatiile, tratamentul pe care il fac necesita sume mari de bani, pe care nimeni nu e dispus sa mi le dea. Eu l-am dat in judecata pentru a-mi recupera sanatatea si nu pentru a ma razbuna. Nu ma opresc pana nu-mi castig drepturile.

IVAN PATZAICHIN: "NE SAPAM INTRE NOI"
Considerat unul dintre monumentele vii ale sportului romanesc, Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial si european la caiac-canoe, in prezent antrenor la lotul national, este dezamagit de situatia in care s-a ajuns. Cel mai important caiacist al tarii marturiseste insa ca nu il surprinde regimul de teroare la care au ajuns sa fie supusi Octavian Belu si Mariana Bitang. "Imi pare rau ca s-a ajuns aici. Romanii si-au facut o meserie din a demola valori. Invidia este ca o epidemie la noi in tara. Cum apare un campion, imediat sare lumea pe el sa-l doboare", spune Patzaichin. Antrenorul este convins ca asupra lui Octavian Belu nu poate plana nici un fel de vina. "Nu mi se pare normal ce se intampla. Nimeni nu tine cont de ce a facut acest om pentru Romania. A fost o chestie legala, care, se stie, se practica in sportul mondial. Numai noi ne gasim mai destepti sa facem scandal. Ne sapam intre noi fara rost", este de parere Patzaichin, care explica si motivul pentru care un antrenor are tot dreptul sa primeasca bani din premiile obtinute de sportivii pe care ii pregateste. "Antrenorii fixeaza programul, conduc antrenamentele si, pana la urma, tot ei raspund pentru rezultate." (Sorin Anghel)

Nicolae Vieru: "Regulile se fac dupa accidente"

Click pentru a mari imaginea

Jurnalul National: Cum comentati punerea sub acuzare a lui Octavian Belu, in calitate de presedinte al federatiei?
Nicolae Vieru: Asta inseamna ca cineva umbla sa ne distruga, sa ne desfiinteze total. Si gimnastica, si pe Belu. E ceva foarte urat. E impotriva tuturor legilor omenesti.

Federatia nu putea lua masuri din timp, sa nu se ajunga aici?
La federatie nu s-a primit nici o reclamatie ca au luat antrenorii bani de la fete. Daca ele au dat, au dat de buna voie. Nici macar Petrovschi nu a reclamat asa ceva.

Nu putea fi reglementata aceasta problema?
Cum se spune in Justitie, aici e o cutuma. Toti antrenorii primesc de la sportivi. Astea sunt relatiile intre ei. Ei isi impart o mare parte a vietii impreuna, mai ales in cantonamente. Acum doi ani s-a discutat sa se dea o cota la federatie din banii sportivilor castigati la turneele neoficiale. Doar ca nu a fost de acord Comitetul Executiv al Federatiei.

Va simtiti vinovat ca s-a ajuns aici?
In viata, toate regulile apar doar dupa ce se produc accidente. Abia atunci se iau masuri.

Ce sentiment va incearca?
Imi pare foarte rau de Belu. Totul pleaca de la Petrovschi, care a dezgropat mortii acum. Pana la urma e si o chestie de bun simt la mijloc. (Florin Gongu)

LEU: "ANTRENORII TREBUIE RASPLATITI"
Click pentru a mari imaginea
Fost campion mondial la box profesionist, Mihai Leu (foto) a ramas surprins. "Pentru mine, Belu si Bitang sunt cei mai mari antrenori din istoria Romaniei, care au obtinut rezultate incredibile. Mi se pare de neimaginat ce li se intampla, mai ales ca sunt si oameni de caracter. In sport, ca sa ai rezultate e nevoie de munca unei echipe din care face parte si antrenorul, asa ca e normal ca si el sa fie recompensat. Si eu dadeam bani la manager, iar acesta dadea la antrenor", a spus Mihai Leu. "Sunt alaturi de Octavian Belu si voi face tot ce imi sta in putinta pentru a-l sprijini", a zis, la randul ei, Elisabeta Lipa, campioana olimpica la canotaj.

"N-AM DISCUTAT CU SOTIA"
Deputatul PD Aurelian Pavelescu a refuzat sa comenteze decizia Parchetului de a se autosesiza in cazul lui Octavian Belu, considerand ca opinia sa, de avocat cu vizibiliate, ar putea face rau, deoarece ar da mai mult curaj procurorilor. Deputatul PD este sotul avocatei Daniela Pavelescu, care o reprezinta pe gimnasta Oana Petrovschi in procesul pe care aceasta i l-a intentat lui Octavian Belu. Aurelian Pavelescu spune ca nu a discutat cu sotia sa despre acest caz din lipsa de timp. "Sincer, nu am avut timp sa ne consultam pe dosarul acesta. Eu am fost ocupat la Parlament zilele acestea. Abia ne vedem seara acasa", ne-a declarat Pavelescu. Deputatul PD a spus ca nu e nici macar in pozitia de a-i da sfaturi sotiei sale, care e mai veche in avocatura decat el si "foarte talentata". Aurelian Pavelescu a mai spus ca nici cu ministrul Justitiei nu a discutat cazul fostului antrenor al lotului national de gimnastica, Octavian Belu. Monica Macovei a fost propusa in functia de ministru al Justitiei de catre PD. (Gabriela Antoniu)

MORARIU
Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Octavian Morariu, a declarat ca regreta faptul ca fostul antrenor al lotului feminin de gimnastica al Romaniei, Octavian Belu, a intrat in atentia Parchetului, dupa ce a recunoscut ca a primit bani de la gimnaste. Cu toate acestea, el s-a abtinut sa ia vreo pozitie. "Regret ceea ce i se intampla, dar consider ca nimeni nu este mai presus de lege. Nu este de competenta mea sa apreciez daca verificarile ar trebui sau nu sa continue. Cred ca procurorii si judecatorii stiu cel mai bine", a spus Morariu.
×
Subiecte în articol: special belu petrovschi octav