x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ochi expirati la Optinova

Ochi expirati la Optinova

de Carmen Plesa    |    07 Aug 2006   •   00:00
Ochi expirati la Optinova

Optinova vinde in magazi-nele sale lentile de con-tact cosmetice valabile trei luni, pe care le reco-manda pentru purtare zilnica timp de un an sau chiar doi. Cumparatorii sunt expusi unor pericole sem-nificative: infectii, ulceratii si chiar pierderea vederii.

ANCHETA
Optinova vinde lentile de contact valabile trei luni, pe care le recomanda pentru purtare zilnica un an sau chiar doi.

Sa te fereasca Dumnezeu de ochii albastri! Ori turcoaz! Ori indigo! Ori... oricare alta culoare de lentila de contact cosmetica, purtata dupa sfatul celor de la Optinova. Firma, care se produce pe piata romaneasca de vreo 16 ani, comercializeaza, printre altele, si lentilele de contact cosmetice Soflens Natural Colors, produse de Bausch and Lomb. Potrivit producatorului, lentilele sunt recomandate pentru 30 de purtari in trei luni. La trei luni de la desigilare, indiferent daca au fost purtate de 30 de ori sau numai o data, lentilele isi pierd valabilitatea.

RECOMANDARI. De la 30 de purtari pana la ce recomanda angajatii Optinova pentru aceste lentile este insa cale lunga. Intr-un tur pe care l-am facut zilele trecute prin magazinele Optinova din Bucuresti am aflat ca: 1. Pot purta lentilele de contact Soflens Natural Colors zilnic un an, un an si jumatate si chiar doi (fiecare angajat avea o alta varianta). 2. Pot purta aceste lentile chiar daca au depasit termenul de valabilitate trecut pe ambalaj. 3. Nu primesc nici un fel de garantie pentru produsul achizitionat. Ca sa ma aleg cu ochi turcoaz, trebuia sa platesc pe doua lentile colorate fara dioptrii echivalentul unui salariu minim pe economie. In celelalte magazine de optica sau farmacii lentilele costau de doua ori mai putin.

PANA VA IES OCHII!... "2.660.000 de lei costa lentilele cosmetice. Si le purtati un an si jumatate, zilnic", m-a asigurat una din angajatele Optinova din magazinul de la Obor. "Si daca nu luati anticonceptionale, aproape doi ani va tin", prelungeste angajata Optinova. "Adica pot sa le port pana in 2008?"... "O, da! Chiar daca scrie (n.r. - termenul de valabilitate) 2007 pe ele, tot puteti sa le purtati."

Am cerut prospectul lentilelor. Nu aveau. "Dar ce, nu ne credeti?", s-a aratat jignita o alta angajata.

La magazinul de la Piata Muncii, "lentilele de doi ani" s-au transformat in lentile de purtare "zilnica timp de un an".

FARA ACTE. Nici la magazinul de la Muncii nu aveau acte pentru lentile. "Asa ni s-a spus", a explicat "specialista", adaugand ca prospectul pentru lentile vine "la birou", si nu in magazin, si ca, personal, nu a vazut vreodata vreun act care sa ateste ca lentilele pot fi purtate un an zilnic. "Oftalmologul dumneavoastra pe ce baza le recomanda?"... "Sa fiu sincera, n-as putea sa va spun", a marturisit angajata. La Optinova de la Mall-ul din Vitan, lentilele cosmetice de 30 de purtari erau "pentru purtare zilnica timp de un an". "Si lentilele astea Bausch and Lomb care se poarta un an le are numai Optinova?"... "Da, numai Optinova. Eu lucrez de 15 ani cu ele", a replicat vanzatoarea, jignita. Cand am intrebat ce garantie primesc la ele, aproape ca a luat foc. "O luna de zile, ca la orice produs, daca aveti bonul fiscal"... "Dar mi-ati spus ca sunt valabile un an!". Raspunsul a fost: "Nu va da nimeni garantie pentru lentile ".

Click pentru a mari
CONFIRMARE. Lentilele sunt valabile trei luni

INDIFERENTA. Jurista Optinova, Simona Stoica, s-a aratat mirata ca angajatii firmei nu pot prezenta acte care sa dovedeasca valabilitatea lentilelor si s-a oferit sa ni le trimita. Dupa cateva zile de insistente, am primit un fax cu descrierea lentilelor. Despre cat pot fi purtate - nici o vorba. Mai mult, jurista s-a sucit si ne-a spus ca angajatii firmei nici vorba sa recomande ca lentilele sa fie purtate pe o perioada atat de mare. Am intrat din nou in cateva magazine Optinova. Aceeasi poveste - "Sunt pentru 500 de purtari. Pot fi purtate un an si jumatate zilnic si chiar doi ani", i-a recomandat colegei mele, Violeta Cristea, o angajata Optinova de la City Mall. Intrebat pe ce criterii recomanda angajatii firmei ca lentilele de contact cosmetice sa fie purtate timp de un an-doi zilnic, directorul Optinova, Simor Samuel, a spus ca recomandarea se face "exact dupa oferta producatorului". Simor Samuel nu a putut insa sa ne puna la dispozitie actul care sa dovedeasca faptul ca respectivele lentile de contact pot fi purtate un an-doi. Ne-a promis insa ca ne va trimite dovada, lucru care nu s-a intamplat. "Nu vad de ce trebuie sa explic ceva care nu este politica noastra (politica de prestari comerciale lentile) - ce recomanda producatorul. Noi nu producem", a aruncat directorul Optinova vina pe cei de la Bausch and Lomb.

PERICOL. "Purtarea unor lentile de contact mai mult decat pe-rioada pentru care au fost recomandate poate duce la infectii, ulceratii grave ale corneei si chiar pierderea ochiului", ne-a spus Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie Bucuresti.

UNICA FOLOSINTA? CE-I AIA?
La Optinova, cine vrea sa incerce Soflens Natural Colors este pus sa-si aleaga dintr-o "paleta" de sticlute cu solutie de intretinere, in care plutesc lentilele colorate. Nici vorba de "unica folosinta". Cand am spus ca refuz sa probez o lentila pe care s-ar putea sa o fi incercat si cineva care a avut o infectie la ochi, "specialistele" Optinova mi-au replicat ca nu conteaza cine si cum a probat lentilele atat timp cat aceasta este pastrata intr-o solutie care dezinfecteaza.

PRODUCATORUL
"Soflens Natural Colors sunt valabile trei luni si sunt pentru port ocazional (30 de purtari). Asa recomandam tuturor clientilor nostri, asa scrie in orice catalog de prezentare Bausch and Lomb din magazine. Puteti verifica aceasta informatie si pe site-ul romanesc al producatorului: www.bausch.ro", ne-a spus Ionut Costache, consultant profesional Bausch and Lomb pentru Romania.

FARA RETETA
Optinova beneficiaza si de faptul ca in Romania, achizitionarea lentilelor de contact cosmetice nu este conditionata de avizul unui oftalmolog. Lentilele nu sunt "marime unica", ci au raze de curbura si diametre diferite. Un examen oftalmologic ar trebui sa preceada achizitionarea acestor lentile, pentru a stabili ce se potriveste ochiului si daca pacientul sufera de vreo infectie sau o alergie - caz in care nici nu se pune problema purtarii lentilelor.
×