x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ochiul dracului tine iadul pe pamant

Ochiul dracului tine iadul pe pamant

13 Sep 2004   •   00:00

PECETEA TERORII - DE UN DE VIN BANII

Banu’ n-aduce fericirea… dar intretine terorismul. Un dusman invizibil, ce nu tine cont de granite, a ajuns sa subjuge natiuni intregi.
GABRIEL BURLACU

Astazi nu mai este un secret pentru nimeni ca asa-zisele idealuri pentru care teroristii lupta pana la sacrificiul suprem nu pot fi facute "publice" decat prin politica raspandirii terorii in intreaga lume. Dar pentru a arunca cladiri importante in aer, pentru a lua ostatici de vaza sau pentru a prabusi avioane peste orase trebuie sa dejoci un intreg sistem de siguranta si protectie a statului-tinta. Si cum poti face acest lucru decat prin asigurarea tuturor conditiilor, in asa fel incat executantii organizatiilor sa-si duca planul la capat. Ceea ce inseamna bani, multi bani. Potrivit specialistilor Serviciului Roman de Informatii, majoritatea organizatiilor teroriste isi alimenteaza o buna parte din "vistierii" prin derularea afacerilor ilegale, restul completarilor de bani fiind aduse din productia industriala proprie si donatii (fiecare persoana este obligata sa cedeze anual 3% din totalul averii detinute) catre diverse fundatii sau ONG-uri.

TRAFICUL DE DROGURI. In urma rapoartelor intocmite de serviciile speciale americane dupa evenimentele dezastruoase de la 11 septembrie 2001 din SUA s-a stabilit o stransa legatura intre terorismul international si traficul de droguri. S-a ajuns la concluzia ca mare parte din banii rezultati in urma traficului de droguri au fost folositi pentru finantarea actiunilor teroriste. Un raport ajuns in octombrie 2001 pe masa Departamentului de Stat al SUA mentiona in acest sens faptul ca fostul regim taliban din Afganistan, cel la umbra caruia s-a dezvoltat Al-Qaeda, a fost direct implicat in productia si traficul de opium, acoperind cu multe procente productia mondiala.

TRAFICUL DE ARME. Estimarile serviciilor de informatii sustin ca livrarile de armament pe piata neagra s-au inmultit dramatic in ultimii zece ani. Zone recunoscute ca furnizoare de armament sunt cele in care arsenalele din spatiul ex-sovietic au ramas insuficient pazite si controlate. Pe fondul privatiunilor si confruntati cu dificultati financiare, militarii rusi au livrat arme traficantilor, care, la randul lor, le-au comercializat organizatiilor teroriste.

COMERTUL ELECTRONIC. Producerea de soft-uri falsificate, contrafacerea cartilor de credit si transferul banilor prin intermediul Internet-ului sunt noi elemente practicate de diriguitorii organizatiilor tero-riste in privinta spalarii banilor. Aceste activitati sunt mai greu de depistat si asta pentru ca, pe cale electronica, tranzactiile de fonduri negre sunt aproape imposibil de deosebit fata de cele cinstite. Astfel, bancile si companiile care opereaza cu carti de credit inregistreaza cele mai mari pierderi. Hackerii, multi dintre ei in slujba "creierelor din umbra" au reusit, fara sa stie pentru cine lucreaza, sa acceseze bazele de date ale institutiilor financiare, obtinand mii de numere de carti de credit.

"ACTIVITATI CONEXE". Alte "oportunitati" de profit pentru organizatiile teroriste sunt: traficul de oameni, racolarea si furnizarea de femei din tarile est-europene pentru filierele de prostitutie din Occident, furtul si contrabanda cu opere de arta, cu masini, organe umane si metale pretioase, perceperea de taxe de protectie.

FINANTAREA. Majoritatea organizatiilor teroriste sunt structurate pe celule. Fiecare actioneaza independent una de alta, membrii neavand cunostinta despre celelalte "surori". Organizarea este strict ierarhica si numai cativa dintre membrii "inalti" ai organizatiei cunosc componenta celulelor si structura lor. Majoritatea membrilor din celule actioneaza la anumite cuvinte-cod. Finantarea acestor celule se face independent, banii fiind destinati fiecarei celule in parte, transferurile fiind dese si de valoare mica. Sumele mari ar putea atrage atentia autoritatilor. Deseori, aceste rulaje de finantare sunt acoperite de firme sau fundatii ce actioneaza sub paravan caritabil. Urmarirea transferurilor de fonduri pentru terorism devine astfel dificil de identificat.

SECTA AUM. Infiintata in 1987 de Shoko Asahara, scopul Sectei Aum este de a stapani toata Japonia si apoi intreaga lume. Din 1997, gruparea a continuat sa recruteze membri si sa se implice in derularea de afaceri comerciale, in special imobiliare.

HAMAS. Organizatia Hamas in paralel in cateva structuri identice. Primeste sprijin financiar de la organismele neoficiale saudite si de la statele din Golf (in ultimul timp, si din partea Iran-ului). O retea ampla de asociatii de caritate (Jama’ a Hiriya) si comitete (Lejan Zekath) se ocupa de activitatea de caritate ce reprezinta un paravan al activitatilor acoperite, inclusiv al legaturilor cu liderii aflati in strainatate, transferurilor de fonduri catre membrii din teren. De obicei, transferurile de bani se fac prin banci occidentale (in Marea Britanie, SUA si Germania). Fondurile obtinute de Hamas se ridica la cateva zeci de milioane de dolari pe an. Chiar in Occident exista patru fonduri de caritate Hamas: in Marea Britanie (Interpal); SUA - Fundatia pamantului sfant; Germania - Fundatia Al Aqsa, cu filiale in Belgia si Olanda; Franta - Comitetul de refacere si solidaritate cu Palestina. O mica parte din fonduri provine din proiecte economice profitabile: centre de croitorie si tesatorie, ferme de animale.

HEZBOLLAH. Principalul sustinator financiar si logistic al Hezbollah este Ira-nul. Alte surse de finantare ale organizatiei provin din activitatile comerciale, legale si ilegale, folosite ca acoperire de catre membrii filialelor miscarii din diverse state ale lumii.

AL-QAEDA. Pe langa activitatile de crima organizata, liderul organizatiei, Ossama ben Laden, detine mai multe afaceri in lumea araba printre care firma de constructii El-Hijrah for Construction and Development Ltd., detinuta in comun cu Frontul National Islamic (NIF) si armata sudaneza, compania de import-export Wadi al-Aqiq, firmele Taba Investment Company Ltd. si El-Shamal Islamic Bank din Khartoum, in care se apreciaza ca a investit 50 de milioane de dolari. Conform estimarilor serviciilor de informatii, Al-Qaeda dispune de o "avere" de cel putin 5 miliarde de dolari.

  • 10.000 de dolari - a costat atentatul de la 11 martie 2004, de la Madrid

  • 50.000 de dolari - este costul estimativ la care se ridica doborarea unui elicopter

  • 100.000 de dolari primesc, drept compensatie, rudele teroristilor kamikaze

  • 100 de milioane dolari obtin anual cecenii pentru "razboiul sfant cu Rusia"

    PECETEA TERORII - SUMAR (Editie de colectie - 13 septembrie 2004)

    Ce este in mintea teroristului

    Aceasta este lumea lor

    Ochiul dracului tine iadul pe pamant

    Predicatorul sfarsitului

    Ucenicii groazei

    Lovituri de gratie

    Cel de-al patrulea Razboi Mondial

    Alerta globala

    Romani la razboi

    Pentru ei primul glont tras e viata

    Troc de partid cu Fratii musulmani

    Descoperiti in calea terorii
  • ×
    Subiecte în articol: special dolari