x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Odisee - Hayssam a dat, Hayssam a luat

Odisee - Hayssam a dat, Hayssam a luat

de Marina Constantinoiu    |    21 Iul 2006   •   00:00
Odisee - Hayssam a dat, Hayssam a luat

Romania anilor 2000 a cunoscut o brusca imbogatire a vocabularului cu o sintagma noua: "acuzat de terorism". De la Ciupercescu, "grenadierul de la Jean Monnet", pana la Omar Hayssam, omul care, impreuna cu Mohammad Munaf, ar fi pus la cale rapirea a trei ziaristi romani in Irak, s-au scurs doar cativa ani. Iar sintagma a capatat cu adevarat putere, caci rapirea unor ziaristi romani in Irak nu era de colea si evenimentul a tinut cu inimile cat un purice o tara intreaga. Cu atat mai mult cu cat am aflat cu totii cu stupoare ca totul fusese pus la cale in tara, de catre cetateanul romano-sirian Omar Hayssam si prietenul si partenerul sau de afaceri, cetateanul americano-irakian Mohammad Munaf.

ACUZATIA. Omar a fost desemnat chiar de Presedintia Romaniei ca fiind "creierul" care a organizat actiunea soldata cu 55 de zile de captivitate intr-un "beci al rapitilor" din Irak a ziaristilor romani Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci.

Omar Hayssam a devenit personaj controversat in toata aceasta poveste inca din primele momente ce au urmat anuntului privind rapirea celor trei.

A fost trimis in judecata pentru diverse dosare. Nu si pentru acuzatia de terorism. Initial. Ulterior, pe capul lui a cazut si aceasta acuzatie.

ARESTAT, ELIBERAT. Omar Hayssam a fost ridicat la 5 aprilie 2005 si, desi Presedintia a anuntat ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor la Bagdad, a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar. La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa-l elibereze, din motive medicale, la propunerea aceluiasi procuror care a cerut ca Omar sa fie arestat preventiv.

Omar este bolnav de cancer, conform expertizelor medicale ale medicilor de la penitenciar, dar si declaratiilor diverselor organizatii de aparare a drepturilor omului din mai multe tari europene, care s-au dovedit interesate de cazul sau si care au militat pentru punerea sa in libertate pe motive medicale. Comisia de expertiza medico-legala a consemnat, in raportul sau, ca tratamentul pentru pacientul Omar nu poate fi realizat in reteaua penitenciarelor, ci doar in unitati oncologice apartinand Ministerului Sanatatii.

DAT IN URMARIRE. Omar a fost dat in urmarire generala dupa ce politistii din Bucuresti nu l-au gasit la locatiile cunoscute, acesta urmand sa fie reincarcerat dupa ce, miercuri, instanta Curtii de Apel Bucuresti a dispus arestarea sa.

Politistii din Bucuresti au inceput sa-l caute miercuri dupa-amiaza dupa ce Biroul Urmariri al Politiei Capitalei a primit mandatul de arestare preventiva pentru 30 de zile emis pe numele lui. Decizia de reincarcerare a fost decisa dupa ce Omar a lipsit consecutiv de la mai multe termene de judecata, iar avocatii nu au putut dovedi prin acte ca acesta ar fi internat intr-un sanatoriu din judetul Prahova. Membrii familiei sale sustin ca nu cunosc locatia in care s-ar afla acesta. Prin urmare, Hayssam a dat (prilejul presedintelui de a lauda serviciile pentru ca s-au prins cine-i capul rautatilor si au eliberat ziaristii - n.r.), dar tot Hayssam a luat (functiile acelorasi sefi de servicii, ieri, o data cu disparitia lui Omar din peisaj - n.r.). (Marina Constantinoiu)

TARICEANU A AFLAT DE LA TELEVIZOR
Sefii celor trei servicii "incearca sa se disculpe si sa arunce vina asupra instantei, in zona justitiei", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu aseara la Antena 3. "Cred ca serviciile care stiau foarte bine genul de activitate pe care o desfasura Omar Hayssam inainte de rapirea jurnalistilor, dar si dupa aceea, aveau obligatia sa fie mult mai precaute si, bineinteles, sa nu ii permita sa se sustraga justitie", a adaugat primul-ministru. El a apreciat ca, de aceea, gestul de asumare a acestei responsabilitati de catre sefii SRI, SIE si DGIPI "este unul firesc si normal". Pe de alta parte, Tariceanu a mentionat ca PNL ceruse demisia sefilor serviciilor secrete inca din anul 2005: "Iata ca ea s-a int‚mplat, dar nu ca urmare a cererii noastre, ci in urma unei gafe imense, de proportii, pe care o constatam si care va avea probabil urmari deosebit de grave". Tariceanu s-a pronuntat in favoarea "controlului civil" asupra serviciilor in sensul desemnarii in fruntea lor a unor oameni din afara sistemului. Intrebat daca a fost instiintat de presedintele Traian Basescu de decizia celor trei, premierul a spus ca nu si ca a aflat aceasta stire, ca toata lumea, de la televizor. (Gabriela Antoniu)
×
Subiecte în articol: eveniment hayssam omar omar hayssam