x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Laborator cu germeni de holeră, în mijlocul luptelor din Sudan

Laborator cu germeni de holeră, în mijlocul luptelor din Sudan

de Monica Cosac    |    27 Apr 2023   •   07:20
Laborator cu germeni de holeră, în mijlocul luptelor din Sudan
Sursa foto: Hepta

Este pericol biologic uriaș în Sudan, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, după ce laboratorul public național al țării a fost ocupat de un grup armat.

 

Situația este „extrem, extrem de periculoasă”, a apreciat reprezentantul OMS în țara africană aflată în pragul unui nou război civil, deoarece laboratorul în care se află agenți patogeni extrem de contagioși, precum holera, poliomielita și pojarul, dar și alte materiale biologice reprezintă o potențială „bombă microbiană”.

 

Pe fondul temerilor că actuala luptă pentru putere aflată în plină desfășurare între armata Sudanului și principala forță paramilitară ar putea evolua rapid într-un război civil, dr. Nima Saeed Abid, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în țara africană, a declarat, marți, că un grup de luptători a ocupat Laboratorul Național de Sănătate Publică, aflat în capitala Khartoum. Mai mult, potrivit acestuia, personalul și specialiștii instituției medicale au fost alungați de forța de ocupație. 

Deși reprezentantul OMS nu a precizat dacă luptătorii ocupanți aparțin forțelor armate sudaneze sau grupului paramilitar rival, Forțele de Sprijin Rapid (RSF), o sursă medicală de rang înalt a declarat pentru CNN că laboratorul, care conține mostre de boli și alt material biologic, a fost preluat de forțele RSF. 

O potențială „bombă microbiană”. Specialiștii nu mai au acces în laborator

Conform presei internaționale, Dr. Nima Saeed Abid a descris situația ca fiind „extrem, extrem de periculoasă” nu doar pentru Sudan, ci și pentru țările vecine, deoarece există mostre de poliomielită în laborator, de rujeolă, de holeră. 

Reprezentantul OMS și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că specialiștilor care aveau sub supraveghere aceste mostre de boli nu li se mai permite să se întoarcă în laborator și să scoată în siguranță materialul biologic periculos.

„Așadar, există un risc biologic uriaș asociat cu ocuparea Laboratorului Central de Sănătate Publică din Khartoum de către una dintre părțile combatante”, a ținut să sublinieze medicul. 

De asemenea, au fost probleme la instalația electrică, fiind înregistrate întreruperi de curent, astfel că medicul avertizează că „nu este posibil să se gestioneze corect materialele biologice care sunt depozitate în laborator pentru scopuri medicale”. Prin urmare, problemele de aici ar putea avea un impact la nivel global.

„Este necesară o intervenție internațională”

Întreruperile de curent înseamnă, de asemenea, că există riscul deteriorării rezervelor de pungi de sânge, care sunt vitale, potrivit directorului general al laboratorului.

Sursa medicală citată de CNN a declarat că „pericolul constă în izbucnirea oricărei confruntări armate în laborator, deoarece asta va transforma laboratorul într-o bombă biologică”.

„Este necesară o intervenție internațională urgentă și rapidă pentru restabilirea energiei electrice și protejarea laboratorului de orice confruntare armată, deoarece ne confruntăm cu un pericol biologic real”, a adăugat sursa.

Conflictul a paralizat spitalele și alte servicii esențiale

Confruntările dintre forțele armate sudaneze și paramilitarii RSF au paralizat spitalele și alte servicii esențiale și au lăsat foarte mulți oameni blocați în casele lor cu rezerve de alimente și apă în scădere. OMS a raportat 14 atacuri asupra unităților sanitare de la începutul violențelor, în 15 aprilie, și își mută personalul în siguranță.

Dr. Abid a spus că, la începutul acestei săptămâni, a fost transferat de la Khartoum la Port Sudan, ca parte a unui convoi mare care a condus timp de 30 de ore prin deșert, potrivit Reuters.

Biroul umanitar al Națiunilor Unite (OCHA) a fost forțat să reducă unele dintre activitățile sale în anumite părți ale Sudanului din cauza luptelor intense. Cel puțin cinci lucrători umanitari au fost uciși de la izbucnirea luptei, iar cele două agenții ONU care și-au pierdut personalul, Organizația Internațională pentru Migrație și Programul Alimentar Mondial, și-au suspendat activitățile în țara africană.

11 români și 4 membri de familie așteaptă să fie evacuați

În acest context, mai multe state, printre care și România, își evacuează cetățenii din Sudan. Până ieri, zece cetățeni români au fost evacuați din Sudan, potrivit Ministerului român de Externe. Totodată, un cetățean român s-a deplasat pe cont propriu din Sudan în Egipt și a solicitat asistență consulară Ambasadei României la Cairo.

Potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în prezent, în Sudan se mai află 11 cetățeni români și patru membri de familie (cetățeni sudanezi și egipteni) care au cerut ajutor pentru evacuare. 

Ministerul Afacerilor Externe a reluat, ieri, recomandarea fermă adresată tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, dacă nu au făcut-o deja, pentru a putea fi contactați în caz de necesitate.

MAE recomandă tuturor cetățenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să părăsească imediat această țară.

Numărul persoanelor ucise în Sudan de la izbucnirea violenței între forțele armate sudaneze și paramilitarii RSF, în urmă cu unsprezece zile, a ajuns la cel puțin 459 de morți și cel puțin 4.072 de persoane au fost rănite, a mai anunțat, marți, Organizația Mondială a Sănătății.

×
Subiecte în articol: oms risc biologic sudan holera