x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Omul Monicăi Macovei, primul mare client ANI

Omul Monicăi Macovei, primul mare client ANI

de Eliza Popa    |    26 Iun 2007   •   00:00
Omul Monicăi Macovei, primul mare client ANI
Sursa foto: LUCIAN TUDOSE/

Primul client al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) - "copilul" atăt de drag Monicăi Macovei, pentru infiinţarea căreia Romănia a intămpinat serioase probleme cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, va fi un om apropiat fostului ministru al Justiţiei.


Fost director de Cabinet al Monicăi Macovei, Dorin Costel Todor a fost promovat ulterior in poziţia de secretar general al Ministerului Justiţiei (MJ). El ocupă şi la această oră inalta poziţie in structura instituţiei, in ciuda reclamatelor "epurări" puse-n scenă de Tudor Chiuariu, pe care le-au invocat consilierii demisionari ai fostului ministru. Pe traseul său profesional in interiorul MJ, director de cabinet - secretar general adjunct - secretar general, deşi legea impune depunerea de către inalţii funcţionari publici a declaraţiilor de interese la 15 zile de la data numirii, Todor nu a făcut-o decăt atunci cănd a fost instalat ca director de cabinet. La momentul respectiv, conform declaraţiei de interese depuse la 10 mai 2005, Dorin Costel Todor figura ca acţionar (cu 439 acţiuni) la Proiect Braşov SA, membru in ONG-ul Asociaţia AXE Braşov şi persoană fizică autorizată (cu autorizaţie suspendată).


MICA OMISIUNE. Conform unor date aflate-n posesia Jurnalului Naţional, actualul secretar general mai deţine fericitele calităţi de asociat şi administrator la SC FISCHEREI SRL Braşov, firmă omisă din unica sa declaraţie de interese depusă. In plus, el se află intr-un evident conflict de interese. De ce acest lucru? Pentru că, spre exemplu, in calitate de secretar general, a luat decizia de a atribui către SC GAM PRO EXPERT SRL contractul de pregătire profesională pentru aparatul propriu al Ministerului Justiţiei. In oferta inaintată MJ, societatea anterior menţionată a cerut 130 de milioane de lei vechi pentru cursul "Managementul Proiectelor", care urma să se desfăşoare la Sinaia, 23-25 martie 2007. Ca lector figura nimeni altul decăt Dorin Costel Todor, secretar general al MJ, cel care avea păinea şi cuţitul atribuirii contractului. Un obişnuit al acestui tip de activitate extraprofesională plătită din banii MJ, actualul secretar general al instituţiei a mai participat la 18-19 noiembrie 2006, tot in calitate de lector, tot la Sinaia, la incă un seminar pe - n-o să ghiciţi - "Managementul Proiectelor"; unde a fost remunerat fix de SC GAM PRO EXPERT SRL, stare de fapt consemnată in declaraţia sa de avere.


INCOMPATIBILITATE FLAGRANTĂ. Conform art. 79, alin. 1, litera a) din Legea nr. 161/2003, "funcţionarul public este in conflict de interese dacă este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice sau juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial". Adică exact ceea ce a făcut secretarul general al Ministerului Justiţiei, pe care - dacă nu elementarul bun-simţ - măcar flagranta incompatibilitate in care se afla trebuia să-l oblige să se abţină atunci cănd a decis să atribuie, in inalta sa calitate, un contract firmei care-l retribuia. Aceeaşi lege interzice, de asemenea, cu desăvărşire funcţionarilor publici să desfăşoare "alte activităţi, remunerate sau neremunerate, in cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori in alt scop lucrative din sectorul public sau privat, in cadrul unei societăţi familiale sau ca persoană fizică autorizată". Adică exact ceea ce a făcut actualul secretar general al Ministerului Justiţiei...


12 din 15 la Consiliul de Integritate

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a anunţat ieri că in Comisia juridică au fost validate doar 12 din cele 15 nominalizări pentru Consiliul Naţional de Integritate (CNI). Propunerile care au inclus persoane avănd funcţia de magistrat sau de consilier parlamentar au fost considerate incompatibile. Senatorii jurişti nu au vrut să nominalizeze persoanele care au fost considerate incompatibile, precizănd doar că este vorba de propunerile din partea Asociaţiilor Magistraţilor din Romănia,cea venită din partea minorităţilor şi propunerea din partea unui ONG.

×
Subiecte în articol: special general secretar