x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Opriţi măcelul spaţiilor verzi!

Opriţi măcelul spaţiilor verzi!

de Monica Andrei Capatos    |    10 Oct 2007   •   00:00
Opriţi măcelul spaţiilor verzi!

Două acte normative aflate acum pe masa Guvernului şi a Camerei Deputaţilor, modificarea Ordonanţei 195/2005 şi a Legii 24/2007, vor salva spaţiile verzi de la distrugere. Astfel, wc-urile publice din parcuri nu mai pot fi transformate in terase şi restaurante, in păduri nu vor mai apărea vile de lux, pe spaţiile verzi nu vor mai răsări cartiere rezidenţiale, iar construcţiile ilegale vor fi desfiinţate.


Două acte normative aflate acum pe masa Guvernului şi a Camerei Deputaţilor, modificarea Ordonanţei 195/2005 şi a Legii 24/2007, pot salva spaţiile verzi. Astfel, wc-urile publice din parcuri nu mai pot fi transformate in terase şi restaurante de fiţe, in păduri nu vor mai apărea vile de lux, pe spaţiile verzi nu vor mai răsări cartiere rezidenţiale, iar construcţiile ilegale vor fi desfiinţate. Sună pompos, dar odată legile aprobate şi publicate in Monitorul Oficial, nici o autoritate nu va mai avea vreo scuză in a le aplica.


Peste jumătate din spaţiile verzi au fost defrişate in ultimii ani, mai bine de un milion şi jumătate de copaci au fost seceraţi numai in Capitală. Multe avize au fost date de edili pe motiv că Legea mediului are multe lacune şi permite fie construirea pe spaţiul verde, fie transfomarea parcurilor in zone construibile. De două zile, situaţia incepe să se schimbe. Campania Jurnalului Naţional de salvare a spaţiilor verzi incepe să aibă rezultate. Primul pas a fost făcut marţi in Senat, cănd a fost adoptată propunerea legislativă iniţiată de senatorul Marius Marinescu pentru modificarea Legii 24 din 2007. Astfel, a fost interzisă emiterea autorizaţiilor pentru construcţiile şi amenajările pe orice tip de spaţii verzi prevăzute in planul urbanistic general.

Această propunere reglementează administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane unde sunt admise doar lucrările pentru punerea in valoare a parcurilor şi a echipamentelor de agrement.


UN PAS SPRE NORMALITATE. Iniţiativa legislativă defineşte spaţiile verzi ca fiind parcurile, scuarurile, aliniamentele plantate in lungul bulevardelor şi străzilor, terenurile libere neproductive din intravilan (mlaştini, stăncării, pante, terenuri afectate de alunecări, sărături care pot fi amenajate cu plantaţii).


"Iniţiativa va fi supusă aprobării şi in Camera Deputaţilor, sper că va trece fără nici o problemă. Pe lăngă faptul că nu se va mai putea ridica nici o construcţie in zonele verzi, toate amplasamentele neautorizate vor fi demolate şi terenul se va aduce la starea iniţială, cheltuielile fiind suportate de proprietarul amplasamentului", ne-a declarat Marius Marinescu, senator PC.


Cu alte cuvinte, dacă şi deputaţii vor fi de acord cu această iniţiativă, toate wc-urile care au devenit restaurante de fiţe in majoritatea parcurilor, in special in Capitală, toate construcţiile ilegale de pe marginea malurilor lacurilor vor fi dezafectate, conform actului normativ.


In paralel, astăzi in şedinţa de guvern va fi discutată şi modificarea articolului 71 din Ordonanţa 195/2005 care prevede interzicerea schimbării destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi prevăzute in documentaţiile de urbanism.


"Sunt aproape sigur că Guvernul va modifica ordonanţa. Practic nici o zonă verde nu va mai putea fi transformată in altceva, nu se va mai putea construi in parcuri. Dacă astăzi va fi aprobată, iar joi publicată in Monitorul Oficial, atunci toate proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Consiliului General al Capitalei care se referă la distrugerea unor zone, cum ar fi Parcul Circului, nu vor mai putea fi aprobate", ne-a declarat Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.


"Este un mare succes al presiunilor pe care le-a exercitat şi societatea civilă prin adresele făcute la Ministerul Mediului, Guvern, Romsilva. Articolul 71 din Ordonanţa 195/2005 care urmează a fi modificat a fost de la inceput cauza distrugerii zonelor verzi şi exemple sunt multe: Parcul Bordei, Parcul Central de la Rămnicu-Vălcea, Parcul Buftea, Prisaca Dornei", ne-a spus Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco-Civica.


EXPROPRIERE. Mai mult, pentru salvarea Parcului Bordei, un caz aparte, sunt două iniţiative in derulare, şi anume cererea adresată Guvernului de edilul Sectorului 1 de a declara Parcul Bordei drept utilitate publică, astfel Costică Constanda, proprietarul terenului, putănd fi despăgubit. Şi la Senat mai este o propunere legislativă iniţiată de Ion Iliescu şi Marius Marinescu cu acelaşi subiect.

Copaci tăiaţi

Doar in ultimele zile au fost seceraţi in Bucureşti aproximativ 30 de arbori. Pe Şoseaua Giurgiului nr. 126 din Sectorul 4 al Capitalei au fost tăiaţi şase copaci pentru amenajarea unui restaurant. De asemenea, pe Şoseaua Olteniţei nr. 129 din acelaşi sector au fost defrişaţi peste 20 de pomi, pe spaţiile respective administraţia locală punănd borduri. Oamenii din zonă ne-au declarat că nu era necesară defrişarea pentru că arborii erau pe acelaşi nivel cu stălpii de iluminat public care au rămas in acelaşi loc.


Sesizări

Dacă aflaţi despre abuzurile care se fac pe spaţiile verzi care aparţin domeniului public al statului şi despre tăierea copacilor din zona in care locuiţi, atăt din Bucureşti, căt şi din ţară, puteţi scrie pe adresa de mail numaitaiaticopacii@jurnalul.ro: sau puteţi suna la 318.20.37; 318.20.43 sau 318.20.26.


×
Subiecte în articol: special verzi