Ciolanul afumat, parizerul, branza de burduf, semin-tele, vinul, berea si pufu-letii au emigrat, impreuna cu romanii, in Italia. In Porta Palazzo din Torino, cea mai mare piata alimentara in aer liber din Europa, romana este principala limba vorbita. Doar preturile sunt in euro.
Dan Marinescu/JURNALUL NATIONAL PORTA PALAZZO. Cea mai mare piata alimentara in aer liber din Europa este dominata de produse romanesti |
Parizerul, ciolanul afumat, branza de burduf, semintele, vinul, berea si pufuletii au emigrat, impreuna cu romanii, in Italia. In Porta Palazzo, cea mai mare piata alimentara in aer liber din Europa, romana este principala limba vorbita. M-am uitat lung dupa trei tramvaie care n-au oprit in statie. Deci si la astia tot ca la noi, mi-am spus, iar cu voce tare am recitat din expresiile pe care le citesc pe zidurile din Pantelimon. "Haahahaaaa, si tu ziceai ca nu-i romanca!". Langa mine, doi flacai au nechezat mioritic. "Aici e cu «ia-ma nene» la tramvai. Opreste numai daca faci cu mana", mi-a descifrat unul dintre ei tainele transportului torinez. Pana sa vina urmatorul tramvai, cei doi bacauani mi-au incropit un ghid de minima supravietuire: sa fug de marocani, sa ma feresc de chinezi si sa nu ma bucur ca fraiera cand aud romaneste, ca e plin de hoti romani in Torino. "Ia-ma nene" a functionat la primul tramvai care m-a intampinat cu peisajul de papornite de care te lovesti in orice mijloc de transport care trece duminica prin Oborul de la Bucuresti. Si hai la drum spre Porta Palazzo, printre sacose de rafie si cu Guta si colegii lui, urland fideli din Ipod-uri sau telefoane smechere, de nu reuseam sa aud mai nimic din barfele vecinelor despre o anume "Viorica". La una din statii, s-au urcat o bunicuta de-a noastra de la tara si doi nepoti la vreo 16-18 ani. Nepotii "parlau" si se hlizeau cu icnete italienesti. Din cand in cand se mai opreau ca sa-i spuna batranei in romana: asta-i piata cutare, aici are casa cutarica, de la noi din sat, aici sta ala cu moara. Batrana aproba cu cate o cruce, dupa care iar se uita pierduta in gura italienizata a nepotilor. "Cheutorea? Ce-are mama, cheutoarea?" a izbucnit dand sa se incheie la pulovar, in timp ce nepotii s-au prapadit de ras ca uite ce gafa face bunica asta care nu intelege italiana, daâ le potriveste. "IUBESTE DIFERENTELE". La Porta Palazzo, tramvaiul se goleste. Zice-se ca ar fi cea mai mare piata alimentara in aer liber din Europa. E frecventata in special de romanii mai saracuti sau cu familie numeroasa.
Citește pe Antena3.ro
Dan Marinescu/JURNALUL NATIONAL |
|
|
A DOUA MINORITATE, DUPA MAROCANI
|
"Bacaul e cea mare mare regiune din Romania? Ca daca numai la Torino sunt atatia care zic ca au venit de la Bacau...", se intreba, inocent, un italian. "Stau in Bacau, judetul Torino" este, de altfel, gluma preferata a moldovenilor nostri care au emigrat in orasul italian.
In urma cu 25 de ani, in Torino erau sapte romani. Se adunau pe ascuns la biserica ortodoxa. In urma cu 20 de ani, numarul romanilor din oras ajunsese la 15. Astazi, in comuna Torino (orasul plus localitatile satelit) sunt inregistrati, oficial, aproape 100.000 de romani, iar autoritatile estimeaza ca cel putin inca pe atatia locuiesc fara acte legale. Aproximativ 80 de procente din emigrantii romani inregistrati oficial provin din judetul Bacau. Restul sunt din Suceava, Vaslui, Maramures, Tulcea etc. Romanii au la Torino bisericile si preotii lor: doua biserici ortodoxe, una catolica, una ortodoxa de rit vechi (a lipovenilor din Tulcea si nordul Moldovei), una a penticostalilor, una pentru credinciosii baptisti si alta pentru martorii lui Iehova. Legatura cu tara se face cu autocarele (60 de euro drumul pana la Bacau), cu maxi-taxi sau avion (cursa charter - aproximaitiv 200 de euro, biletul dus-intors). Romanii trimit si primesc pachete de acasa tot pe autocare (preturile variaza intre 2 si 5 euro pe kilogram). La Torino gasesti usor ziare din Romania, chiar in ziua aparitiei lor, insa platesti pentru ele cam de 5 ori pretul din tara. Torino are o populatie care ajunge la un milion de locuitori, iar romanii sunt a doua minoritate, dupa cea marocana. |