x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Orasul stapanit de lumea interlopa

Orasul stapanit de lumea interlopa

18 Feb 2004   •   00:00

Legea junglei, aplicata sub ochii politistilor.

Raportat strict la indicatori, anul 2003 nu a fost chiar unul lipsit de rezultate pentru politistii lugojeni: 3 razii, 523 de interventii rapide, 1.921 de controale, 1.455 de patrulari si, nu in ultimul rand, 364 de participari la emisiuni radio-tv, aproape cate una in fiecare zi a anului. TIBERIU KISS De pe urma acestor "actiuni in forta", angajatii IPJ Timis au recoltat 157 de infractiuni, au descoperit 3 urmariti general, au constatat ca un numar de 92 de minori au fost lipsiti de supraveghere si, mai mult decat atat, au amprentat 206 persoane. Asta, in timp ce Lugojul este impartit si sfasiat de scandalurile dintre traficantii de droguri, clanurile tiganesti si membrii lumii interlope. Ca orasul a scapat de mult de sub control si a devenit o localitate inchisa o spun, fara sa se ascunda, pana si politistii...

Ultimul mohican Primul si ultimul ofiter de politie lugojean care a incercat sa sparga monopolul a fost maiorul Adrian Patu. In anul 1998, aflat intr-un conflict deschis cu conducerea institutiei, angajatul Politiei Lugoj a facut dezvaluiri socante despre sefii sai ierarhici, acuza ndu-i de coruptie, trafic de influenta, abuz in serviciu si pactizare cu mafia tiganeasca si lumea interlopa. Rezultatul scandalului: ofiterul a fost mutat disciplinar la Postul de Politie din comuna Faget, localitate care, ulterior, a devenit oras. Pentru ca nici aici nu s-a potolit cu dezvaluirile, maiorului Patu i s-a intocmit dosar penal la Parchetul Militar Timisoara pentru... sustragere de documente. A fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, dar, inainte de a fi incarcerat, ofiterul a reusit sa fuga din Romania. La ora actuala, portretul maiorului Adrian Patu troneaza pe site-ul IPJ Timis, in topul "urmariti general".

Pierderi colaterale Tangential, scandalul in care a fost implicat maiorul Adrian Patu l-a afectat si pe avocatul lugojean Ioan Halas, aparatorul ofiterului. In valtoarea evenimentelor, avocatul a sarit si el la gatul justitiei din Lugoj, acuzand o serie de judecatori si procurori ca fac jocurile si interesele mafiei tiganesti si lumii interlope. Mai mult, in numele maiorului Adrian Patu, avocatul Ioan Halas a facut o serie de plangeri penale, impotriva capilor Politiei Lugoj. In prima faza au aparut sicanele, dar de aici si pana la o corectie exemplara nu a fost decat un pas. Membru al baroului Timis - acuzat, intre timp, ca practica meseria ilegal - Halas a fost crunt batut si jefuit de membrii clanului tiganesc condus de Caldaras Constantin, zis Ila. Alaturi de avocat, a mai avut nevoie de ingrijiri medicale si secretarul acestuia. Fieful drogurilor Lugojul este cunoscut pe harta drogurilor ca un important punct de tranzit al heroinei dinspre Turcia spre Europa de Vest. Retelele locale de distributie a drogurilor au legaturi cu marii traficanti, o buna parte din marfa tranzitata prin Lugoj ramanand aici pentru consum. Pentru ca, ani de-a randul, "prafurile" nu au avut miros pentru politistii lugojeni, a fost nevoie de interventia in forta a unor "persoane neutre". Intr-un timprecord si in cel mai mare secret posibil, detasamentele mortii albe ale CZCCOA Timisoara au descins la Lugoj, facand mai bine de 20 de arestari: Balogh Iosif, Balasi Sandor, Pusytai Francisc, Roset Iancu - 25 kg heroina; Gheorghe Laurentiu si Cute Adrian - 25 kg heroina; Luminosu Roman, Sinca Gheorghe si Luczo Stefan - heroina si moneda falsa. Ca sa nu mai vorbim de numarul consumatorilor si dealerilor marunti, anihilati tot de "oaspeti".

Traficantul PSD Una dintre cele mai celebre lovituri, incasate de mafia drogurilor din Lugoj, a venit o data cu operatiunea "Floare de colt": 14 kg heroina. Atentia ofiterilor de politie timisoreni a fost atrasa, in special, de capul retelei: Lucian Lobonea, vicepresedinte al organizatiei de tineret a PSD Lugoj. Superiorii sai, care l-au tinut sub aripa atata amar de vreme, s-au dezis rapid de el. In cateva zile, Lobonea a devenit "un ciumat". Nimeni nu-l mai cunostea, nimeni nu avusese de a face cu el si toti se minunau cat de sus a putut ajunge vicele Lobonea. Imediat dupa flagrant, pesedistul a fost expulzat din sanul partidului. Totusi, ceva mai tarziu, o stenograma a SRI Timis, redactata in baza unei interceptari telefonice, avea sa reconstituie o farama de adevar: pe langa vanzarea de "bilute", Lobonea se mai ocupa si cu speculatiile de terenuri, facand trafic de influenta pe langa mai marii partidului.

Dreptate tiganeasca Lugojul si-a dobandit o faima nedorita si din pricina mafiei tiganesti. Desi implicate in rafuieli de strada, incendieri, distrugeri si reglari de conturi, clanurile de rromi au fost lasate sa-si faca propria lege. Indiferent ca o recunosc sau nu, capii Politiei Lugoj au preferat sa stea pe margine si sa se ascunda in spatele faptului ca... "tiganii obisnuiesc sa ia in seama mai mult hotararile staborului". In final, toleranta politistilor fata de rromii lugojeni a facut ca lucrurile sa degenereze intr-o baie de sange, cu un final tragic. In vara lui 2003, un scandal cu sabii, rangi si cutite dintre clanurile rivale Micu si Caldaras s-a soldat cu un mort si un ranit grav. Motivul: o taxa de protectie de 25.000 de euro, pretinsa de una dintre tabere, dar refuzata de cealalta familie de tigani. Lucrurile nu s-au oprit aici si, la capul mortului, fiecare sef de clan a inceput sa arunce cu acuzatii despre "protectorii cu epoleti" ai celeilalte tabere.

Calvarul locuitorilor Povesti despre politisti lugojeni care sufera de "miopie" ar mai fi multe. La fel de multe ar fi si scandalurile publice, in care au fost implicati si alti membri ai lumii interlope lugojene, recte Petrica Balint, zis Bedeu, divergente care s-au lasat cu focuri de arma si amenintari cu moartea. Ar putea fi vorba si despre functionari publici batuti de "bodyguarzii" unei firme de paza si protectie, patronate de interlopi, dar conduse de fosti ofiteri superiori din politia lugojeana. Sau despre modul in care, cele aproximativ 70.000 de suflete din Lugoj sunt terorizate, aproape in fiecare sfarsit de saptamana, de bandele de interlopi, hoardele de tigani, si tracasate de traficantii de droguri. Si, nu mai departe de saptamana trecuta, un tigan inarmat cu o sabie ninja a intrat intr-un bar din Lugoj si si-a turnat vin rosu pe penis, oferind gratuit clientilor din local sa bea cate o gura!

Parerile colegilor timisoreni Majoritatea politistilor timiseni s-a abtinut sa faca declaratii fata de activitatea colegilor din Lugoj, motivand ca nu doresc sa intre, nici macar verbal, "in mizeria si cloaca aia de acolo". Ofiterii CZCCOA Timis au fost ceva mai transanti, sustinand ca in Lugoj "sunt probleme majore " si tocmai de aceea prefera sa lucreze singuri, in cazurile delicate care duc inspre orasul de pe Timis. Seful IPJ Timis, chestorul Dorel Andras (foto), a fost singurul care a avut curajul sa puna degetul pe rana: "Evident ca sunt nemultumit de activitatea politistilor din Lugoj. La cati ofiteri buni sunt acolo, rezultatele ar putea fi altele. Biroul Economic aproape ca nu exista. Si mai sunt si alte lucruri urate, care te duc cu gandul la lumea paranormalului...".

Prelungire de libertate, victima in arest Inca din 2002, pe numele lugojeanului Stefan Gomoescu (foto) exista un mandat de executare a unei pedepse cu inchisoarea pentru vatamarea corporala grava a unui cunoscut consumator de droguri. Politistii din orasul de pe Timis nu au reusit sa-l gaseasca desi, zilnic, interlopul se vanzolea prin oras. Abia in 21 iulie 2003, cand au venit ofiterii de politie de la Timisoara, Gomoescu a fost arestat pe peronul garii din localitate, in timp ce se pregatea sa plece la Bucuresti, alaturi de un alt interlop lugojean, Gheorghe Suhoi. Incredibil, in ianuarie 2003, interlopul a intrat in vizorul ofiterilor lugojeni ca victima, masina fiindu-i incendiata de un tigan din clanul Caldaras dupa ce, initial, amicii lui Gomoescu au dat foc portii de la casa rromului. Ciudat, dar oamenii legii din Lugoj nu s-au gandit nici o clipa sa ia vreo declaratie "victimei". Deci sa dea ochi cu urmaritul…

×
Subiecte în articol: eveniment timiş lugoj