x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ordinul ministrului administratiei si internelor

Ordinul ministrului administratiei si internelor

10 Oct 2005   •   00:00
privind modificarea si completarea Ordinului ministrului administratiei si internelor nr. 820/2005 pentru stabilirea documentelor si a cuantumului sumei minime in valuta pe care cetatenii romani trebuie sa le detina la iesirea din tara, cand calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare

In temeiul art. 9 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Administratiei si Internelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 604/2003, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul administratiei si internelor emite urmatorul ordin:

Art. I. — Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 820/2005 pentru stabilirea documentelor si a cuantumului sumei minime in valuta pe care cetatenii romani trebuie sa le detina la iesirea din tara, cand calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 877 din 29 septembrie 2005, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 1. — (1) Cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la controlul de frontiera efectuat la iesirea din tara dovada detinerii unei sume minime in valuta.

(2) Cetatenii romani care calatoresc in statele apartinand spatiului Schengen, pentru care nu este necesara viza de intrare, trebuie sa prezinte la controlul de frontiera efectuat la iesirea din tara si documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate.

(3) Suma minima in valuta pentru fiecare persoana se constituie dintr-o suma fixa de 150 euro sau echivalent, care sa acopere cheltuielile de transport pana in tara de destinatie si de intoarcere in Romania, si dintr-o suma corespunzatoare numarului de zile de sedere declarata.

(4) Cuantumul sumei minime in valuta corespunzatoare numarului de zile de sedere este urmatorul:
  • a) 20 euro sau echivalent, pentru fiecare zi de sedere declarata, dar nu mai putin de 5 zile, in cazul calatoriei in fostele state socialiste pentru care nu este necesara viza de intrare, cu exceptia celor care au devenit membre ale Uniunii Europene; sau
  • b) 30 euro sau echivalent, pentru fiecare zi de sedere declarata, dar nu mai putin de 5 zile, in cazul calatoriei in statele din Uniunea Europeana si in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare.

    (5) Dovada detinerii sumei prevazute la alin. (3) si (4) se face prin una dintre urmatoarele forme:
  • a) suma in valuta efectiva, sub forma bancnotelor si monedelor in circulatie;
  • b) cecuri de calatorie;
  • c) carduri cu utilizare internationala, insotite de extras de cont eliberat cu cel mult 24 de ore anaintea prezentarii la iesirea din tara;
  • d) alte garantii financiare cum sunt: scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare, semnate de persoana care gazduieste cetateanul roman pe teritoriul statului de destinatie si autentificate conform legii statului respectiv; garantia legala din partea unei banci sau ordine de plata valabile, dupa caz.

    (6) Sunt exceptate de la prezentarea sumei de 150 euro prevazute la alin. (3) persoanele care la iesirea din tara fac dovada achitarii integrale a cheltuielilor de transport pana in tara de destinatie si de antoarcere in Romania.

    (7) Sunt exceptate de la prezentarea sumei prevazute la alin. (4) persoanele care la iesirea din tara prezinta voucherul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. c) pct. (iii) sau un alt document care atesta plata in avans a serviciilor structurilor de primire turistice din tara de destinatie."

    2. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 3. — Sunt exceptate de la obligatia prezentarii dovezii detinerii sumelor prevazute la art. 1 alin. (4) persoanele care detin documentele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b), lit. c) pct. (iv) si lit. d) pct. (iii), din care sa rezulte asigurarea financiara a calatoriei."

    Art. II. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

    Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga
  • ×
    Subiecte în articol: special tara internelor iesirea