x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ortopezii de copii, "transferaţi" de Eugen Nicolăescu la adulţi

Ortopezii de copii, "transferaţi" de Eugen Nicolăescu la adulţi

de Eugenia Mihalcea    |    13 Noi 2009   •   00:00
Ortopezii de copii, "transferaţi" de Eugen Nicolăescu la adulţi
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Un ordin al ministrului Sănătăţii din 2006, prin care s-au desfiinţat nouă specialităţi medicale, îşi face simţit efectul abia acum. De ani buni nu se mai acordă nici un loc la rezidenţiat pentru Ortopedie Pediatrică - una dintre specialităţile asimilate, astfel încât numărul specialiştilor este în scădere. Copii cu diverse malformaţii congenitale, dar nu numai, sunt astfel condamnaţi să fie trataţi ca şi cum ar fi adulţi.



A vrut să meargă normal toată viaţa. Acum are 29 de ani, o faţă de om mare şi un corp de copil, cu un picior mai scurt decât celălalt. În camera cu două paturi a Secţiei de Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Bucureşti, Gabriela stă în şezut, sprijinită pe perna colorată, şi zâmbeşte către medicul care o va ajuta să îşi recapete centimetrii pierduţi. Dacă o priveşti drept în ochi, de sub ochelarii cu rame metalice se uită la tine un om matur, care ştie exact de ce se află lângă patul unei fetiţe de numai 5 ani. Când îţi cobori privirea spre picioarele Gabrielei îţi dai şi tu seama de ce femeia de 29 de ani aşteaptă cea de-a 11 operaţie într-o cameră a unui spital de copii.

A suferit 10 intervenţii la ambele membre inferioare încă de când avea 2 luni, dar nu a reuşit să obţină decât numeroase cicatrici, urme care îi "taie" picioarele pe diagonală şi pe orizontală şi care nu vor trece niciodată. Lipsa specialiştilor în Ortopedie Pediatrică, dar şi a aparaturii performante a determinat-o pe Gabriela să renunţe la orice luptă după ultima operaţie, realizată la vârsta de 16 ani, la Spitalul de Copii din Bacău.

"Dacă ar fi existat specialişti mai mulţi şi aparatură peste tot, problema mea ar fi fost rezolvată până acum", spune cu încredere fata de 29 de ani, care povesteşte că a ajuns în această situaţie din cauza unei infecţii contactate la naştere. "Am făcut operaţii la Miercurea Ciuc, de câteva ori la Bucureşti, la Bacău. Acum am 29 de ani, dar măcar am siguranţa că finalul va fi cel care trebuie", completează Gabriela.

6 ANI IROSIŢI
Medicii specializaţi în Ortopedie Pediatrică vor fi însă din ce în ce mai puţini, dacă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu vor reveni asupra unui ordin din 2006, prin care s-au desfiinţat nouă specialităţi medicale, printre care şi cea de Ortopedie Pediatrică. Mai exact, până în anul 2000, Ortopedia Pediatrică era cuprinsă în specialitatea Chirurgie Pediatrică, după cum explică doctorul Gheorghe Burnei, şeful Secţiei de Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului "Marie Curie". În 2000 s-a reuşit separarea celor două specialităţi şi, astfel, până în 2006 au existat locuri speciale la rezidenţiat pentru ortopezii de copii.

"Vrem ca specialitatea să aibă continuitate, aşa cum a existat, timp de şase ani, Ortopedie Pediatrică separată în cadrul examenului de rezidenţiat. În această perioadă s-au făcut multe progrese, intervenţii, premiere naţionale. În 2006 s-a mers pe premisa că în străinătate toţi ortopezii de copii provin din ortopezi de adulţi", explică doctorul Burnei care a fost justificarea conducerii Ministerului Sănătăţii.

Ministrul din acea perioadă, Eugen Nicolăescu, spunea că toate aceste nouă specialităţi au fost incluse în cadrul altor specializări, pentru ca România să se alinieze cerinţelor europene. Astfel, Ortopedia de Copii se dezvoltă din Ortopedia de Adulţi, aşa cum şi Neurologia Pediatrică a fost inclusă în Neurologia pentru Adulţi, iar Oncologia în Medicina Internă.

"De patru ani nu mai există locuri la rezidenţiat pentru Ortopedie Pediatrică. S-a sistat pregătirea, nu am mai primit rezidenţi. În aceeaşi perioadă, mulţi s-au retras spre Ortopedia de Adulţi, acum fiind în toată ţara numai vreo 20 de tineri specialişti - cu o vechime de 1 până la 3 ani - sau rezidenţi care vor să profeseze în ortopedie pentru copii", adaugă doctorul Gheorghe Burnei, care au fost consecinţele imediate ale ordinului.

Există şi acum posibilitatea pentru absolvenţii de medicină să se specializeze în Ortopedie de Copii, dar doar făcând un an de stagiu, după facultate şi după specializarea pe Ortopedie de Adulţi. Acest traseu sinuos nu încurajează însă pe nimeni: "Nu a mai sosit nici un rezident aici pentru acest stagiu", spune doctorul Burnei, care precizează că Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri (ARTOP), înfiinţată împreună cu medici specialişti din Galaţi, Oradea, Arad, dar şi Bucureşti, a dat deja în judecată Ministerul Sănătăţii pentru a reintroduce specialitatea. "Reînfiinţarea specialităţii de Ortopedie Pediatrică a fost solicitată, până în acest moment, doar pe cale amiabilă, dar Direcţia Generală pentru Politici de Sănătate şi Resurse Umane din Ministerul Sănătăţii refuză o relaţie amicală", îşi explică medicul gestul. Şi alte asociaţii care reprezintă celelalte specialităţi desfiinţate se judecă sau s-au judecat deja cu Ministerul Sănătăţii.

1.200 DE OPERAŢII PE AN
La Secţia de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti sunt cinci specialişti şi un rezident, dar pentru care s-au făcut eforturi mari să rămână, după cum spune doctorul Burnei. "Şi cu toate acestea, echipa este suprasolicitată, din cauza numărului mare de cazuri. Există 40 de paturi pe hârtie, dar funcţionale sunt doar 20, din cauză că există un corp de clădire care nu s-a dat încă în folosinţă", adaugă medicul, care spune că zilnic are în jur de 30 de consultaţii, iar marţi, când este practic zi de consultaţie, se ajunge la circa 80 de copii. "În spitalele judeţene nu prea sunt medici specialişti în Ortopedie Pediatrică. În Harghita, Covasna, Giurgiu, Botoşani, de exemplu, nu există nici un medic. La Spitalul «Marie Curie» se fac astfel circa 1.200 de operaţii de Ortopedie Pediatrică pe an, dintre care 800 mari şi foarte mari. Ca număr de internaţi, se ajunge şi la 10.000 de copii pe an. Există programări la operaţii pentru următorii doi ani."    

Dacă ar considera că Ortopedia de Copii este acelaşi lucru cu Ortopedia pentru Adulţi, şeful Secţiei de Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" nu ar mai încerca să lupte cu conducerea Ministerului Sănătăţii. Specialitatea aceasta însă presupune îngrijirea unei categorii aparte de pacienţi: nou-născuţi, copii mici şi adolescenţi, care nu pot fi operaţi în clinicile de adulţi.

Gabriela se uită direct în ochii doctorului Gheorghe Burnei, parcă cerându-i o nouă asigurare că totul va fi bine.

"Şoldul nu era prea bine dezvoltat, iar picioarele ei sunt inegale, din cauză că are femurul mai scurt cu 6 centimetri, iar tibia - de la celălalt picior - cu 4 centimetri. Era mai bine dacă se opera când era copil. În urma operaţiei ar trebui să câştige 4 centimetri în înălţime şi va scăpa de şchiopătat", îi răspunde medicul, oferindu-i confortul dorit.

Un ordin discutabil

Scandalul izbucnit în lumea medicală în urma ordinului de ministru care desfiinţează, prin asimilare, specialităţi medicale a scos la iveală că motivul inflexibilităţii fostului ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu se justifică. În urma studierii Jurnalului Oficial al Uniunii Europene cu cele 52 de specialităţi recunoscute european, document invocat de Nicolăescu pentru elaborarea noului Nomenclator, medicii au descoperit că Ministerul Sănătăţii a păstrat specialităţi medicale care nu sunt recunoscute pe plan european. Astfel, în Ordinul 1044/2006, privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, apar Chirurgia cardiovasculară, Diabetul zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice şi Medicina legală - specialităţi care nu sunt trecute în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Directiva 36/2005 a Parlamentului European şi a Consiliului.

Noul Nomenclator de specialităţi medicale, susţin medicii, a fost elaborat fără consultarea comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi a asociaţiilor profesionale. Ordinul prevede asimilarea de Medicina Internă a specialităţilor Expertiza medicală a capacităţii de muncă, Genetica şi Oncologia. Totodată, Neurologia asimilează Neurologia Pediatrică, Ortopedia şi traumatologia asimilează Ortopedia Pediatrică, Pediatria asimiliează Neonatologia, Recuperarea, medicina fizică şi balneologia asimilează Medicina sportivă, iar Sănătatea publică şi managementul asimilează Epidemiologia şi Igiena.

"Vrem ca specialitatea să aibă continuitate, aşa cum a existat, timp de şase ani, Ortopedie Pediatrică separată în cadrul examenului de rezidenţiat. În această perioadă s-au făcut multe progrese, intervenţii, premiere naţionale. În 2006 s-a mers pe premisa că în străinătate toţi ortopezii de copii provin din ortopezi de adulţi"
doctorul Gheorghe Burneiă


×
Subiecte în articol: special