Odinioara, cand se apropia Sarbatoarea sarbatorilor - Invierea Domnului – oricat ar fi fost de saraci, oamenii puneau din vreme de-o parte ceva craitari si luau drumul targului, nu cumva sa-i prinda Pastile fara sa se innoiasca si fara sa le duca acasa copiilor ceva, sa le faca o bucurie! Gaseau la targ de toate pentru toti, pe alese chiar si pentru cel mai pretentios musteriu! Asa ca injugau boii si, dis-de-dimineata porneau catre iarmaroc, doar-doar or gasi ce le-o lipsi din gospodarie!
Se apropie Duminica Stalparilor (a Floriilor), iar traditia organizarii de targuri in preajma marilor sarbatori dainuie, insa "misiunea' pastrarii acestor obiceiuri de precupetire a fost insusita in special de muzeele din orase. Satele cu traditie isi duc mai departe mostenirea, negustorii intalnindu-se in aceleasi locuri pe care le-au aflat ei de la batrani.
Astfel, la Muzeul National al Taranului Roman este organizat de astazi, pana duminica, 8 aprilie, Targul de Florii. Mesteri din toate zonele tarii vor veni, ca in fiecare an, sa sarbatoreasca Floriile la Muzeul Taranului.
Olari, fierari, cioplitori, cojocari, cofetari, pielari, rudari, iconari, dar si tesatoare, impletitoare, incondeietoare vor aduce la acest targ oua incondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramica, tesaturi, jucarii, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat. De aici pot fi targuite si de-ale gurii: suc de mere, cofeturi din Teleorman, turta dulce de Harghita, kürtös kalács, halvita, miere de albine, ierburi de leac, palinca si vin si numeroase bunatati. Nu vor lipsi demonstratiile de incondeiat oua, fel de fel de ateliere – de legatorie, de design, teatrul de animatie pentru copii, in timp ce mesterii instrumentisti prezenti vor face demonstratii la nai, fluier, ocarina, cimpoi si caval. Targul va fi deschis intre orele 10:00 si 18:00.
Targuri tematice
Intre 7 si 8 aprilie, curtea Palatului Sutu – Muzeul Municipiului Bucuresti – va gazdui Targul IloveHandmade de Florii. Incepe forfota cumparaturilor de Pasti, fiindca o veche traditie spune ca de Inviere trebuie sa purtam ceva nou la acest mare praznic – asa cum si lumea a fost innoita si mantuita prin patimile, moartea si Invierea Domnului. La Targul "IloveHandmade' ce se va organiza la Muzeul Municipiului Bucuresti veti gasi felurite accesorii realizate de tineri artisti si artizani. Acestia vor aduce obiecte lucrate manual, haine croite chiar de ei si decoratiuni-unicat.Evenimentul va fi deschis publicului intre orele 10:00 si 19:00, intrarea fiind gratuita.
Targuri tematice vor avea loc si in alte zone ale Capitalei. La Obor, zona renumita in Bucurestii de altadata, unde se desfasura Targul Mosilor, are loc pana la 15 aprilie targul "Cu iepurasul prin Obor', iar "musteriii' de azi pot gasi aici turta dulce, cozonaci, oua incondeiate, decoratiuni de Pasti, ciocolata si tot felul de dulciuri.
La 5 aprilie s-a deschis in perimetrul expozitional Bell'Agio Casa -de pe Calea Rahovei, Targul de Pasti al Bucurestilor de unde nu vor lipsi ceramistii, sculptorii, mesterii populari, expozitiile si concursurile pentru copii si familii. In perioada sarbatorilor pascale un targ cu specific traditional va fi organizat si in Parcul "Alexandru Ioan Cuza' - in zona bisericii maramuresene- iar la 7 aprilie, in sambata Floriilor, la ora 11:00, Muzeul National de Geologie organizeaza atelierul de creatie "Fabrica iepurasului Tup Tup'.
Produse traditionale
Sectia de Etnografie a Muzeului Bucovinei a deschis, incepand de astazi, pana la 17 aprilie, in Parcul Central din Suceava, un targ menit sa puna in valoare mestesugurile traditionale din zona Bucovinei, in mod special, dar si varietatea indeletnicirilor de acest tip existente in intreaga tara. Au fost invitati peste 40 de mesteri populari din toate zonele etnografice ale tarii, care isi vor etala dibacia in prelucrarea lemnului, olarit, tesut, incondeierea oualor, pictura pe lemn, impletituri.
La Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Sibiu -Muzeul in aer liber – se deschide maine si duminica (7 si 8 aprilie) intre orele 10:00 si 18:00, cea de-a doua editie din acest an a Targului de produse traditionale si ecologice. Foarte cautat pe parcursul anilor trecuti, la acest targ se gasesc numai bucate realizate dupa retete traditionale. Evenimentul reuneste la Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului fermierii si producatorii de specialitati traditionale de calitate, care vor aduce preparate traditionale atestate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Nu vor lipsi produsele din carne (caltabos, lebar, carnati de casa, toba), branzeturile (telemea, branza de burduf), dulciurile, precum si preparatele traditionale de post- painea de casa, dulceturile, gemurile, siropurile, zacusca, turta dulce si multe alte bunatati specifice Marginimii Sibiului.
In plus, vizitatorii vor gasi si peste afumat, pregatit dupa retete traditionale, mai ales ca in Duminica Floriilor este dezlegare la peste. Prin "animatiile' culinare prezente in cadrul fiecarei editii, se reface atmosfera din vechiul sat romanesc, in care astfel de evenimente reprezentau prilejuri de intalnire, de discutii, dar si de petrecere, de gustare a unor mancaruri delicioase preparate la ceaun sau pe gratar.