x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pacepa şi-a arătat faţa lui Raţiu, oferind consultanţă opoziţiei

Pacepa şi-a arătat faţa lui Raţiu, oferind consultanţă opoziţiei

de Lavinia Betea    |    04 Aug 2010   •   00:00
Pacepa şi-a arătat faţa lui Raţiu, oferind consultanţă opoziţiei
Sursa foto: Arhivele Naţionale/

Despre Pacepa s-a spus în ultimii ani că nu mai există. Şi că, în numele său, cineva dă interviuri şi declaraţii ca să învolbureze mai tare apele tulburi ale tranziţiei. Argumentul, de bun-simţ, al unei asemenea ipoteze era întrebarea: ce l-ar reţine altfel pe generalul de Securitate "fugit" la americani şi erou declarat al disidenţei anticeauşiste să revină în România?

În vara lui '90 însă, Pacepa i se arătase lui Ion Raţiu, după cum reiese din însemnările liderului naţional-ţărănist-creştin-democrat. În august 1990, Raţiu efectua o călătorie în America, acompaniat de juna Doina Bâscă. Prilej cu care s-a ocupat şi de înfiinţarea catedrei "Ion Raţiu" de Studii Româneşti şi de diverse întâlniri politice şi financiare.
La 20 august, Ion Raţiu s-a întâlnit cu Pacepa. Iar seara a notat următoarele: "La orele 3:00 exact vine Pacepa cu soţia. Pe faţă, e foarte pentru mine. «Singurul care poate face ceva...» Avusese speranţe cu Radu Câmpeanu. E acum complet decepţionat. Ce trebuie făcut?

1. Să se arate adevărata faţă a celor de la putere. Iliescu a făcut parte din cei patru ingineri pregătiţi la Moscova; împreună, deci, cu Andrei Ştefan, Burtică şi Pacoste. De aceea a fost înlăturat de Ceauşescu. Nu voia rival. Petre Roman, fost amant al Zoei Ceauşescu şi al lui Carmen Dumitrescu. Acum n-a uitat-o pe Zoe. A pus-o în libertate.

2. Să arătăm ce se întâmplă în celelalte ţări vecine: Polonia, Cehoslovacia, Ungaria etc.

3. Să arătăm că FSN n-are nici program, nici structură;

4. Să luăm contact cu serviciul de spionaj. Pe vremea lui se ocupa exclusiv de spionaj economic în Occident."
Pacepa nu a fost singurul securist americanizat care l-a consiliat pe Ion Raţiu. Peste patru zile de la întâlnirea cu Pacepa, Raţiu a consemnat vizita de Liviu Turcu, care "defectase" în ianuarie 1989. Din însemnările lui Raţiu reiese că şi acela i-a livrat informaţii despre liderii FSN-ului pe care-i cunoscuse direct: Năstase, Paşcu, Secăreş, Măgureanu, Marţian. Turcu i-a explicat şi de ce eşuase în alegeri:

"1. Ţinuta vestimentară - papionul:
2. Am apărut paternalist - m-am adresat publicului cu «copiii mei»;
3. Avem securişti în PNŢ - Petrina, Şuianu şi Iftene Pop. Cu ultimul a fost coleg la Naţiunile Unite;
4. N-am prezentat privatizarea bine. Şomajul. Ei sunt profesionişti. Au ştiut cum să mă atace. N-am răspuns. Mare greşeală."

În vara lui '90, Raţiu avea cu securiştii o relaţie ambivalentă. În personalul casei sale din Str. Armindenului nr. 4 angajase cu bună ştiinţă "foşti" (numiţi "securiştii mei"). La începutul lui iulie, consemna că numiţii Teo şi Marius, ca nişte adevăraţi mercenari, vor soldă mărită: 1.625 de dolari lunar, fiecare. În cele din urmă, Ion Raţiu decisese să-i concedieze "pe cei doi securişti", dându-le câte 500 de dolari. Şi nu neapărat din generozitate, cât din frică de răzbunare.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani