x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Palatul Imperial, in pericol

Palatul Imperial, in pericol

21 Sep 2004   •   00:00

Autoritatile chineze vor construi o zona tampon, mai exact, un zid de aproape noua metri inaltime, in jurul celui mai mare complex de palate din lume, Orasul Interzis, din capitala Beijing. Au fost deja concepute doua tipuri de zona tampon, care presupun daramarea vechilor cladiri.

ANCA ALDEA

Propunerea acceptata va fi aprobata si inaintata UNESCO in februarie 2005. Aceasta actiune a Comisiei municipale de planificare urbana din Beijing si a Biroului municipal pentru relicve culturale reprezinta raspunsul la solicitarea Comitetului mondial pentru patrimoniu.

Considerat patrimoniu mondial din 1987, Palatul Imperial, cunoscut si sub denumirea de Orasul Interzis, a gazduit familiile imperiale din timpul dinastiilor Ming (1368 -1644) si Qing (1644-1911). Autoritatile chineze ar fi trebuit, in acest rastimp, sa organizeze in jurul Orasului Interzis o zona tampon. Nici o masura in acest sens nu a fost luata pana in 2004, pentru ca membrii Comitetului patrimoniului mondial nu au solicitat Beijingului acest lucru, scrie cotidianul China Daily, citat de Rador.

NOU SI VECHI. In ultimii ani, imprejurimile palatului au resimtit efectele negative ale planului impropriu de constructie si dezvoltare urbanistica. Multe stradute si case au fost demolate, in locul lor facandu-si aparitia constructii moderne, impunatoare, cu geamuri de sticla, aer conditionat si parcari subterane.

Recent, autoritatile de la Beijing si-au anuntat intentia de a construi aici o zona tampon pentru a proteja relicvele culturale din jurul palatului si pentru a conserva armonia intre palat si imprejurimile lui.

Propunerile responsabililor chinezi presupun acoperirea Orasului Imperial, zona care imprejmuieste Orasul Interzis. Suprafata zonei tampon, care reprezinta aproape o treime din suprafata totala a Capitalei chineze, include majoritatea locurilor in care traia familia imperiala. Orasul Imperial include Parcul Beihai, Zhongnanhai, Templul Ancestral Imperial, traditionalele alei si locuinte aflate intre bulevardul Chang’an si strada Di’anmen, din districtul Xicheng.

Una dintre propuneri sugereaza ca zona tampon sa cuprinda numai "orasul imperial". A doua propunere presupune extinderea ariei de protejare pe o suprafata in care sunt cuprinse Palatul Imperial, Orasul Imperial si o alta zona in care constructiile trebuie sa fie controlate. Acest proiect presupune o zona tampon cuprinsa intre bulevardul Chang’an si cel de-al doilea inel de centura de nord al Capitalei.

CEL MAI MARE

Orasul Interzis, ridicat, la inceputul secolului al XV-lea, in plin centrul vechi al Capitalei chineze de astazi, a fost lacasul in care au trait 14 imparati ai dinastiei Ming si zece imparati ai dinastiei Qing. Are o suprafata impresionanta, de 740.000 de metri patrati, adaposteste 800 de cladiri cu peste 9.000 de camere si este inconjurat de un canal cu apa. Este cel mai mare complex de palate din lume. Turistii straini care se avanta sa descopere secrete vechilor dinastii patrund in Orasul Interzis, cunoscut si sub numele de Muzeul Palatului, prin Poarta Tian An Men. Orasul Interzis, zona incercuita de Orasul Imperial, a gazduit, pana la mijlocului secolului trecut, comorile vechilor dinastii, aflate astazi in Muzeul Palatului din Taipei, in Taiwan.

FOTO

  • TRAINIC. In palat au locuit doua dinastii, Ming si Qing, timp de peste cinci secole

  • DE GALA. In sala tronului din palatele Orasului Interzis au avut loc ceremonii fastuoase

  • PANORAMA. Orasul Interzis, magnet pentru turisti

    Galerie foto

  • ×
    Subiecte în articol: special zonă interzis imperial