x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Condamnări pentru vaccinare fictivă

Condamnări pentru vaccinare fictivă

de Mariana Zaharia    |    25 Iul 2023   •   00:05
Condamnări pentru vaccinare fictivă

La mai bine de un an de la ridicarea tuturor restricțiilor impuse în pandemia de coronavirus, 20 de persoane au fost condamnate de Tribunalul Argeș într-un dosar al vaccinărilor fictive.

 

Unul dintre inculpați a fost registrator la un centru de vaccinare din Argeș, ceilalți sunt beneficiari ai certificatelor digitale COVID false. Anchetatorii au stabilit că funcționarul primea copii ale cărților de identitate pe WhatsApp, completa chestionarul în locul presupușilor pacienți, apoi îi înregistra în sistem cu schema de vaccinare completă și elibera certificatul, deși pacienții nici măcar nu treceau pe la centrul de vaccinare. Registratorul avea la îndemână toate pârghiile și, cel mai probabil, a crezut că nu va fi prins. Postul lui presupunea să înregistreze în calculator toate datele de identificare ale celor vaccinați, să treacă data vaccinării și tipul de ser folosit, iar apoi să scoată din sistem certificatele care atestau vaccinarea. Medicul coordonator al centrului a intrat la bănuieli după ce a constatat că pe tura angajatului au fost eliberate mai multe adeverințe față de ce figura în registru și față de cele raportate la Direcția de Sănătate Publică Argeș. 

Denunțat de medicul-șef și de un coleg

Registratorul medical a fost trimis în judecată în decembrie 2022 și a primit o pedeapsă cu executare, în timp ce alți 19 inculpați au fost condamnați cu suspendare. A fost acuzat de luare de mită, fals informatic în formă continuată și distrugere a dozelor de vaccin neadministrate, după ce s-a stabilit că a primit bani de la 27 de persoane cărora le-a eliberat certificate digitale COVID false. 

În ianuarie 2022, cu două luni înainte ca România să iasă din starea de alertă și să fie ridicate toate restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, au fost făcute două denunțuri împotriva angajatului. Unul de către medicul coordonator al centrului de vaccinare și altul de un registrator medical. Medicul a spus că a văzut în două zile, pe tura tânărului în vârstă de 26 de ani, peste 40 de chestionare completate ale unor persoane care figurau că au făcut vaccinul. Toate aveau scrisul registratorului. Când șefa centrului l-a întrebat, acesta a motivat că el doar i-a ajutat pe pacienți să le completeze. „Din documentele centrului de vaccinare, respectiv, din listele de vaccinare, martora a constatat faptul că nu au fost respectate procedurile legale, în sensul că acei pacienți nu s-au prezentat la centrul de vaccinare și nu au efectuat în fapt vaccinul. Martora a relatat că în zilele de 8 și 9 ianuarie 2022 registratorul a completat personal în mod fictiv chestionare în baza cărora a eliberat adeverințe de vaccinare false pentru cele aproximativ 40 de persoane, iar pe unele dintre chestionarele completate în fals era aplicată parafa martorei, fără știrea și consimțământul acesteia”, reiese din motivarea sentinței date de judecătorii Tribunalului Argeș. 

În procesul-verbal era numărul real de vaccinați, în sistem erau alte cifre

Celălalt denunțător, registatorul, le-a povestit anchetatorilor că a avut suspiciuni cu privire la colegul său, după ce a descoperit că există o diferență mare de pacienți între cei înscriși în registrul informatic și procesul-verbal, dar și alte neconcordanțe. Acesta a spus că într-o zi din luna ianuarie 2022 a constatat că au fost eliberate 35 de vouchere, în valoare de 100 de lei, care se acordau persoanelor care se vaccinează cu doze complete și i s-a părut ciudat, pentru că, în zilele de dinainte, când el fusese de serviciu, doar 3-5 persoane s-au prezentat să le ridice. I-a telefonat colegului și acesta a justificat că le-a dat și persoanelor care s-au vaccinat pe tura lui, deși voucherele erau destinate cetățenilor la care au fost administrate dozele în octombrie 2021. Medicului coordonator, anunțat de ilegalitate, i-a spus că le-a luat el să le dea unor cunoștințe care au acest drept. I s-a cerut să le ducă înapoi.

„În data de 11.01.2022, a adus la centrul de vaccinare, după închiderea programului, 20 de tichete valorice, iar ziua următoare, când martorul a venit la serviciu, a găsit în coșul de gunoi listele pe care acesta le făcuse cu persoane cărora le-a acordat vouchere în data de 8 și 9 ianuarie 2022, care erau rupte. În data de 12.01.2022, stând de vorbă cu colegii săi, a constatat că în data de 9.01.2022 numărul de pacienți vaccinați nu corespunde cu cel din sistemul informatic RENV, asistenta spunând că a încheiat respectivul proces-verbal cu un număr de 24 vaccinați, iar în sistemul informatic RENV figurau 37 vaccinați”, după cum a reieșit din declarația dată de denunțător la Direcția Generală Anticorupție - Serviciul Județean Argeș. După descoperire au fost verificate mai multe procese verbale încheiate de registratorul suspect și s-au observant alte neconcordanțe. 

Trimitea fotografia cărții de identitate și primea certificatul 

După ce a fost demarată ancheta, au fost chemați la audieri zeci de beneficiari ai vaccinărilor fictive. Unii dintre ei au făcut acord de recunoaștere a vinovăției, alții au refuzat să dea declarații. Cei care au cooperat au devenit martori denunțători și au povestit cu lux de amănunte cum a decurs totul, în urma acestor mărturii s-a extins ancheta și au fost descoperite noi cazuri.  „Martora (…) în anul 2021 a aflat de la cumnatul său că un băiat pe nume (…), care lucrează la Centrul de Vaccinare (…), efectuează vaccinări fictive contra unor sume de bani. Deoarece era constrânsă de prezentarea certificatului verde și având temeri legate de infertilitate, a decis să se vaccineze fictiv cu ajutorul lui (…). I-a transmis o poză cu cartea ei de identitate cumnatului (…) și suma de 200 de lei pentru ca acesta să le dea mai departe lui (…). Prin urmare, a precizat denunţătoarea că nu s-a prezentat la niciun centru de vaccinare, nu a completat niciodată chestionarele de triaj, (…) i-a dat cele două adeverințe de vaccinare, ea fiind astfel vaccinată în mod fictiv în datele de 11.12.2021 și 8.01.2022. A mai arătat denunțătoarea că prietenii ei au aflat de această poveste și au dorit și ei să obțină adeverințe de vaccinare în același mod”, scrie în motivarea magistraților de la Tribunalul Argeș.

Martorii au povestit și cât plăteau pentru certificatele fictive, prețul pornind de la 150 de lei și ajungând până la 300 de lei. Registratorul a fost acuzat și de distrugere, după ce s-a stabilit că ar fi aruncat 55 de doze de vaccin anti-COVID în perioada mai 2021 - februarie 2022,  iar Direcția de Sănătate Publică Argeș s-a constituit parte civilă cu suma de 4.229 de lei costul acelor doze. Între timp, DSP Argeș și-a retras plângerea privind distrugerea dozelor. Le proces, angajatul centrului de vaccinări a recunoscut faptele.  

S-au pus de acord ce să declare

În timpul interceptărilor făcute de oamenii legii, două dintre inculpate au fost surprinse în timp ce se puneau de acord asupra declarațiilor pe care aveau să le dea. Acestea au stabilit în detaliu ce să recunoască, ce să mintă și ce să spună atunci când se simt încolțite și nu știu ce să mai declare:

Femeia 1: - Da, asta am vrut, să te sun să-ți spun că… Mi-a zis și (…), bă… sună și pe (…) și pe (…) și spune-le ce… ce-ai vorbit cu (…) și ce ți-a zis… ce… Mi-e așa... eu l-am întrebat pe (…), că... bă, să-mi dea cu suspendare, să fac pușcărie, știi? Că mă bate, îmi vorbește urât sau chestii de genul ăsta? A zis că nu, în cel mai rău caz ea o să încerce să te tragă de limbă, știi, că practic ăsta e scopul ei, să afle mai multe, că d-aia vă și cheamă. 

Femeia 2:  - Eu nu știu, uite, eu cu (…) ne-am mai gândit dup-aia că în caz că insistă prea mult sau vedem că vrea prea mult de la noi și puii mei, să-i spun domn’e, nu scriu nimic până nu sunt în prezența unui avocat pentru că mai târziu poate le puteți folosi împotriva mea. 

Femeia 1: - Da. 

Femeia 2: - Asta dacă vezi că insistă prea mult sau te pune să scrii lucruri de la ei, știi?  

Femeia 1: - Da, da, da. 

Femeia 2: - Vezi că o dă în d-ălea îi spui domn’e, nu mai scriu nimic decât în prezența avocatului meu. 

Femeia 1 : - Normal. 

Femeia 2: - Nu sunt obligată să scriu până nu îmi aduc avocatul, pentru că nu știu dacă e ok ceea ce scriu, nu știu, nu știu la ce le folosiți mai târziu. Eu nu cunosc legili și tot așa, știi?

Femeia 1: - Exact. Eu cea… ce s-a întâmplat v-am spus, mai mult de atât n-am ce să vă zic”. 

 

Judecătorii Tribunalului Argeș l-au condamnat, zilele trecute, pe fostul registrator la 2 ani și 4 luni închisoare cu executare. Trei persoane care au obținut certificate de vaccinare false au primit pedepse de câte 10 luni închisoare cu suspendare și sunt obligate la efectuarea a câte 100 de zile de muncă în folosul comunității, în timp ce restul de 16 inculpați au fost condamnați la 8 luni închisoare cu suspendare și au de făcut câte 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. 

 

„Martora a relatat că în zilele de 8 și 9 ianuarie 2022 registratorul a completat personal în mod fictiv chestionare în baza cărora a eliberat adeverințe de vaccinare false pentru cele aproximativ 40 de persoane, iar pe unele dintre chestionarele completate în fals era aplicată parafa martorei, fără știrea și consimțământul acesteia” - motivare Tribunalul Argeș. 

 

„În data de 12.01.2022, stând de vorbă cu colegii săi, a constatat, că în data de 9.01.2022, numărul de pacienți vaccinați nu corespunde cu cel din sistemul informatic RENV, asistenta spunând că a încheiat respectivul proces-verbal cu un număr de 24 vaccinați, iar în sistemul informatic RENV figurau 37 de vaccinați” - declarația unui coleg denunțător

„Deoarece era constrânsă de prezentarea certificatului verde și având temeri legate de infertilitate, a decis să se vaccineze fictiv cu ajutorul lui (…). I-a transmis o poză cu cartea ei de identitate cumnatului (…) și suma de 200 de lei pentru ca acesta să le dea mai departe lui (…). Prin urmare, a precizat denunţătoarea că nu s-a prezentat la niciun centru de vaccinare, nu a completat niciodată chestionarele de triaj” - motivare Tribunalul Argeș.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×