x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pantofi cu şic sau cu... şeic

Pantofi cu şic sau cu... şeic

de Roxana Roseti    |    11 Mai 2008   •   00:00
Pantofi cu şic sau cu... şeic

Un eveniment fashion aparte, cu accent pe ceea ce interesează pe majoritatea femeilor, adică pantofii! Colecţia de încălţăminte toamnă-iarnă 2008-2009 Mihaela Glăvan s-a dorit a fi o pledoarie pentru “îmbrăcămintea” piciorului, haina devenind de această dată “accesoriul”.

Pe tocuri - Cheia unei ţinute

Un eveniment fashion aparte, cu accent pe ceea ce interesează pe majoritatea femeilor, adică pantofii! Colecţia de încălţăminte toamnă-iarnă 2008-2009 Mihaela Glăvan s-a dorit a fi o pledoarie pentru “îmbrăcămintea” piciorului, haina devenind de această dată “accesoriul”.

Cizme elegante, botine cu tocul pătrat, din piele întoarsă şi lac, în nuanţe atît neutre (bej, gri), cît şi foarte îndrăzneţe (orange, argintiu, albastru cobalt), tocul conic, tocul conic tăiat drept pe interior sau tăiat drept stil truchi de piramidă, tocul înalt sau talpă plată. Deşi invazia încălţărilor s-a produs într-un moment cam nepropice (la mijloc de lună aprilie, cînd lumea se pregătea de minivacanţa prilejuită de Sărbătorile pascale şi de 1 Mai), evenimentul a beneficiat de prezenţa multor personalităţi din showbizz-ul românesc. Personalităţi eclipsate de un invitat discret şi special: şeicul Sharjahului (Emiratele Arabe Unite), Faisal Alqassemi. Să vorbim însă despre conceptul colecţiei.

La pas. Bineînţeles că toată această tropăială cu clasă a tocurilor are la bază un concept. Respectiv, Bucureştiul la pas, femeia descoperă farmecul momentului, se redescoperă pe sine şi oraşul în care trăieşte. Dacă e să fim puţin hîtri, dacă femeia pleacă la pas prin Bucureşti riscă să descopere farmecul momentului prin vreun canal sau prin vreo groapă inopinată. Şi atunci adio cizme elegante, botine cu tocul pătrat şi pantofiori de culoare albastru cobalt şi cu toc tăiat drept stil trunchi de piramidă! Lăsînd la o parte crudul adevăr, cel puţin din punct de vedere metaforic, ideea femeii ce se redescoperă pe sine plimbîndu-se în ritm urban e atractivă şi cu iz occidental.

Pantoful capătă, în viziunea Mihaelei Glăvan, o nouă ţinută. Dinamica formei lui pleacă de la reinterpretarea patinelor şi se reconstruieşte în jurul sistemelor de închidere şi a ideii de matlasare. Intervenţiile pe material creează efecte structurale surprinzătoare, ajutate fiind de folosirea tricotului şi a plasei. Iar creatoarea a evitat veşnica tendinţă ce bîntuie prin modă, şi anume aceea de a accesoriza încălţămintea cu paiete şi cristale.

Urbanism. Astfel, pantoful devine cheia întregii ţinute. Se presupune că personalitatea femeii explodează, simţindu-se bine cu ea însăşi, asumîndu-şi urbanismul şi reuşind să se facă remarcată fără ostentaţie. Cu o experienţă de cinci ani în domeniu, Mihaela Glăvan s-a impus pe piaţa românească, iar acum speră să cucerească noi orizonturi. Următoarea “mişcare” fiind deschiderea unui magazin de profil în Dubai, acţiune sprijinită chiar de şeicul Faisal Alqassemi.

Conform declaraţiilor designerului, creaţiile sale se adresează femeilor curajoase, dar care îşi păstrează feminitatea. Într-un oraş precum Bucureştiul însă, curajul şi feminitatea sînt greu de păstrat. Poate în Dubai?!?

 

Un punct important pe harta luxului

Cel mai înalt zgîrie-nori din lume, primul hotel subacvatic de pe mapamond, cea mai mare insulă artificială a planetei, locul unde se află concentrate 25% din macaralele lumii. Reprezintă pentru un creator de modă român o provocare deschiderea unui magazin de firmă în Dubai – Desigur. Aici vin bogaţi împătimiţi ai modei din întreaga lume. Absenţa TVA-ului a condus la paradoxul ca luxul în Dubai să fie mai ieftin ca la Moscova. Nu demult, Le Figaro situa Dubaiul pe locul 5 în ceea ce priveşte consumul de produse de lux la nivel mondial. Un “amănunt”: femeile cheltuiec aici de aproximativ două-trei ori mai mult decît media mondială...

×
Subiecte în articol: tentaţii