Femei gravide cu fuste lungi si papuci de plastic. Copii la bustul gol si cu tupeu, supravegheati de obicei de un barbat cu borseta ce dirijeaza masinile spre locuri libere de parcare, chiar daca nu e cazul. Sunt parcagiii care au umplut Bucurestiul, cersetori pe a doua treapta de evolutie, organizati in retele si pe zone. De cele mai multe ori, parcagiii le rad in nas vardistilor care fac treaba de Sisif, amendandu-i inutil. “Tragem cu singura arma din dotare impotriva lor: procesul-verbal', spune cu sinceritate Razvan Popa, purtatorul de cuvant al Politiei Locale a Municipiului Bucuresti (PLMB). Anul trecut, zece oameni au fost atacati de parcagii in Capitala pentru ca au refuzat sa plateasca taxa de protectie a masinii si un politist a fost agresat de 10 persoane dernajate din treaba lor in parcarea de la Spitalul Universitar.
Degeaba politistii comunitari au devenit doctori in parcagiii de Bucuresti si le-au facut chiar si un portret-robot. Oamenii sunt tot la post, adunand amenzi de la oamenii legii si bani din buzunarele soferilor. “«Parcagiii» sunt constituiti in adevarate caste care au sub control zone bine determinate pe care nu si le incalca. Aceste persoane – majoritatea de etnie roma – «lucreaza» standard: blocheaza locurile de parcare cu diferite obiecte si «dirijeaza» autoturismele inca de pe carosabil. De multe ori, «parcagiii» isi pun copiii pe mijlocul strazii, pentru a atrage atentia ca exista locuri de parcare. In zona Centrului Istoric, «taxatorii» blocheaza locurile de parcare cu femei gravide sau cu micuti de nici 10 ani', arata PLMB intr-un raport.
Sase la Universitate, trei in zona Horoscop. Doi la Romana. Acesta e bilantul superficial al parcagiilor intr-o zi din saptamana, pe la ora 18:00. Din Centrul Istoric pana in Dorobanti, soferul bucurestean, terorizat de lipsa unui loc de parcare, ii va intalni pe acesti salvatori care vand un serviciu ce nu le apartine si pentru care nu fac mai nimic. “Sefu’, doi lei, sa-ti pazesc bolidul! Doi lei, sefu’!', e cantecul plangacios din parcarile fara plata. Barbatii, pentru a fi mai convingatori, stau lipiti de geamul soferului sau al soferitei si nu se dau la o parte pana nu vad portofelul. Spun ca ei nu cer si ca omul le poate da, de mila, cat vrea, numai ca strategia lor e desprinsa din trei tratate de negociere si Macchiavelli la un loc. Intai sunt plini de solicitudine, desi nu le cere nimeni, apoi te roaga: “Nu dai de-o bere? Hai sa-mi iau si eu o paine...' Dupa care insinueaza: “Domnu’, dati sa va pazesc masina, ca daca v-o zgaraie cineva? Doamne fereste, vedeti ce aglomerat e...' Daca te faci ca nu pricepi, trec la amenintari directe.
“De multe ori, prefer sa-mi las masina la cinci strazi distanta, decat sa am de-a face cu oamenii astia. Nu mi se pare normal sa-mi bage mana in buzunar cu forta si nimeni sa nu ia masuri', spune Oana din Bucuresti, care marturiseste ca, atunci cand se grabeste, mai face rabat de la regula si le da bani parcagiilor, sa fie sigura ca gaseste masina intreaga.
“Ei stiu cu cine sa vorbeasca si unde. Sunt fini psihologi. Stiu ca vor primi intotdeauna bani, iar noi n-avem ce le face', recunoaste Razvan Popa de la Politia Locala Bucuresti. Amenzile nu-i sperie deloc, iar cele mai des intalnite reactii ale parcagiilor amendati sunt tupeul si sfidarea la adresa vardistilor de pe urmele lor. “Bine ca ati venit, ca n-aveam cu ce sa ma sterg la veceu', spun majoritatea cand vad ca politistul da sa scoata procesul-verbal. Intr-un an, din 700 de amenzi aplicate unor persoane cu astfel de indeletniciri, doar cinci au fost platite. “Daca s-ar rezolva cu munca in folosul comunitatii, va spun ca n-ar mai fi parcagii, cersetori. Ia sa-l duc eu sa spele trotuarul la Unirii sau sa planteze flori la 40 de grade si sa vedeti ca a doua oara nu mai cere bani', explica Popa. Asa, cand teancul de amenzi nu se plateste, pe cine sa executi? Mai mult de jumatate din parcagii nu-s din Bucuresti, iar restul, ia-i de unde nu-s. Cand gluma se ingroasa si vor sa-si puna amenintarile in aplicare, trecand granita contraventiei catre infractiune, isi pun copiii sa zgaraie masinile. “Asta se intampla rar, e mai mult un mit. Dar cand se intampla, ce sa le facem?', se arata neputicios politistul. Intervalul-record de la o amenda pana cand contravenientul a revenit in parcare si si-a reluat linistit treaba: 2 minute.
Nu toti parcagiii sunt la fel, diferentiindu-se de zona in care presteaza. Tot intr-un bilant al Politiei, parcagiii sunt impartiti pe caprarii. “Pe Splaiul Independentei sunt romi care dorm in parcuri si seara devin cersetori pe langa marile restaurante. Locurile frecventate de acesti «parcagii» sunt in apropierea semafoarelor, acolo unde exista cersetori care fac parte din grup si care au rolul de a-i alerta pe «colegi» in momentul aparitiei Politiei. La Gara de Nord sunt cei care provin din alte localitati de la periferia Capitalei. Lucreaza singuri, fara a avea vreun protector. In centru, in apropierea hotelurilor, sunt «elevatii»: bine imbracati, cunosc cate trei-patru limbi straine', se arata intr-un bilant de anul trecut al Politiei Locale.
De multe ori, chiar unii soferi incurajeaza comportamentul parcagiilor, mai ales in locurile de fite. “In centrul Capitalei a coborat dintr-o masina scumpa un domn cu lant de aur la gat, ghiul pe mana. Si i-a dat baiatului din parcare 50 de lei. De curiozitate, politistul din zona s-a dus sa-l intrebe de ce face asta, ca astfel n-o sa mai scape Bucurestiul de parcagii niciodata. «E placerea mea», a venit raspunsul', povesteste Popa. Sumele pe care parcagiii le primesc sunt intre 5 si 100 de lei, in functie de zona. Reactiile bucurestenilor fata de aceasta practica sunt contradictorii.
Desi multi sunt revoltati cand li se cer bani in parcari, sunt si cei care le iau apararea cand au de ales intre parcagii si politisti. De exemplu, cand cei de la Politia Locala, ajunsi la capatul rabdarii, mai salta dintre parcagii, unii se tavalesc pe jos, fac urat. Atunci, trecatorii sunt plini de mila si cer sa fie lasati in pace, ca fac si ei un ban cinstit, nu dau in cap la nimeni.
Sunt si soferi care refuza sa plateasca birul pe nimic al parcagiilor, ba uneori se lasa cu incaierari si cu injuraturi. Pe forumuri, multi se lauda cu astfel de ispravi. Jan, parcagiu la Unirii, spune ca n-a auzit de asa ceva, ca el are gasca. “Riscul meseriei pana la urma', da din umeri si face semn ca are treaba si sa-l lasam.